Mit érdemes tudni a NeemAzal rövalölő szerről?

Mit érdemes tudni a NeemAzal rövalölő szerről?

Agrofórum Online

Nagyon dicsérik az új Neemazal rovarölő szert. Miben tud többet, mint az eddig használt, megszokott rovarölők? Permetezésnél milyen előírásokat kell betartani?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Az azadirachtin hatóanyagú NeemAzal-T/S rovarölő szer az Európai Unió országaiban engedélyezett, ismertsége házi kerti tulajdonosok között már korábbi időszakban elterjedt volt a nyugati országokban. Az ökológiai termesztésben is felhasználható, emiatt vált kedveltté a felhasználók körében.

Hazánkban 2012-ben engedélyezték használatát erősen korlátozottan, azóta a tapasztalatok alapján bővült a növénykultúrák köre, melyekben alkalmazása lehetséges. Jelenleg törzses gyümölcsféléknél, bogyósoknál, zöldségféléknél, fűszernövényeknél, dísznövényeknél engedélyezett használata. Közterületi dísznövényeknél is alkalmazható. Az ökológia termesztés alap rovarölő szerének tekinthető. Hat a szívó és rágó szájszervű kártevők ellen is, így a levelek felületén rágó bogarak, hernyók, a levelekben aknázó molyok, legyek lárvái, a felületen károsító levéltetvek, tetvek, liszteskék ellen is. Házi kerti felhasználásnál a 0,3 %-os töménység javasolt. A készítményt a fent felsorolt növényeknél megfigyelések alapján a rovarok tojásrakása idején és a lárvakelés kezdetén ajánlott alkalmazni. Megfelelő hatását csak a fiatal lárvastádiumban lévők ellen tudja kifejteni. A kártevők kifejlett alakjai ellen nem elégséges a hatása.

Nem veszélytelen a szer, korlátlanul nem szabad felhasználni, évente 2-3 alkalommal engedélyezett vele a permetezés növényenként, többször nem. Az egyes kultúráknál a szer lebomlásának ideje eltérő, a kezelések utáni élelmezésügyi várakozási idő paradicsomnál, paprikánál és a többi zöldségfélénél 3 nap, csonthéjas és bogyós gyümölcsöknél, káposztaféléknél, leveles zöldségeknél 7 nap, hagymafélékén 28 nap. Vizi szervezetekre veszélyes, ezért élő víz mellett 10-20 méteres kezeletlen sávot kell hagyni. A napsütés és magas hőmérséklet a szer gyors lebomlását okozza, ezért nyári melegben esti órákban történő kijuttatása javasolt.

Az azadirachtin hatóanyag a neem diófa (Azadirachta indica) növényi kivonata. A lárvák táplálkozását és fejlődési (vedlési), szaporodási folyamatát gátolja, hatása lassú, nem vált ki azonnali taglózó hatást. A túlélő rovar termékenységét csökkenti.

Felhasználók körében elterjedt az a veszélyes gyakorlat, hogy háztartási célra árusított neem olaj oldatát használják rovarok elleni permetezésre. Az igaz, hogy a neem olaj is a neem dióból származó anyag, és annak is van rovarölő hatása, de ezeknek az illatszerként vagy vegyszerként forgalmazott termékeknek az összetétele, hatóanyaga, annak koncentrációja, szennyezettsége nem ismert. A forgalmazók erre vonatkozóan nem tudnak felvilágosítást adni, az áruk csomagolása sem tartalmaz erre vonatkozóan adatot. Így alkalmazásuk „vakon”, találomra történik. Az ismeretlen hatóanyag lebomlásának az ideje sem tudható, így élelmezésre termesztetett növényeknél felhasználásuk komoly veszélyt jelenthet.

Felelősséggel és veszélytelenül csak az NeemAzal T/S engedélyezett rovarölő szert alkalmazható házikertekben is.