A tavalyi évben az elvetett paprikamagok közül alig csírázott ki pár darab. Mit ronthattam el?
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
A magok kelésének hiányosságát sajnos számos tényező okozhatja, ez nemcsak a paprikára, hanem minden zöldségfajra is vonatkozik. A palántanevelés nagy odafigyelést igénylő feladat, így nagyon fontos az erre való felkészülés, nem csupán a szükséges eszközök beszerzése, de az elméleti háttér ismerete egyaránt elengedhetetlennek tekinthető. A vetés tervezése során érdemes azzal kezdenünk, hogy vetőmagjaink szavatosságát ellenőrizzük, hiszen minden vetőmag csak megadott ideig képes megőrizni csírázóképességét. A kereskedelemből származó magok csomagolásán ennek ideje minden esetben fel van tüntetve, de a gyártási, begyűjtési időtől számítva a paprika magjai kb. 3-4 évig őrzik meg csíraképességüket. A megadott idő lejárta után sajnos a magok csak jóval kisebb százalékú csírázási aránya várható.
A csírázás során, illetve szikleveles korban is nagy problémát jelent a különböző kórokozók megjelenése, és fertőzésük következtében a kis növény elhalása. Ennek kiküszöbölése érdekében minden esetben új, vagy kellően fertőtlenített eszközökkel, közeggel érdemes csak dolgoznunk.
A vetéshez tőzeg alapú közeg alkalmas a legjobban, hiszen ez jó víztartó képességgel rendelkezik. Érdemes a tőzegbe perlitet is keverni, ezzel biztosítva a jobb levegőzöttséget. A felhasznált edény, tálca alján mindenképp legyenek lyukak, így a felesleges víz nem áll meg, nem okozza a magok berothadását. A közeget ajánlatos még a vetés előtt benedvesíteni, majd arra a magokat egyesével ráhelyezni. Ezután következhet a magtakarás, melyet perlit-tőzeg keverékkel, vagy akár perlittel is elvégezhetünk, ennek vastagsága kb. fél cm-es legyen. A takarás végeztével következhet a beöntözés, melyet pár napig még rendszeresen végezzünk el a teljes átnedvesítés érdekében.
Fontos, hogy a mag közvetlen közelében a talaj ne száradjon ki, hiszen ez a csírázás elindulását gátolhatja, vagy a megindult csírázást meg is állíthatja. A túlöntözést is kerüljük, ügyeljünk arra, hogy se az edényben, se pedig alatta ne álljon a víz! Fontos továbbá a magas páratartalom biztosítása is, ehhez fóliát vagy üveglapot helyezzünk el az edények tetejére. Az optimális hőmérséklet a paprika magjainak csírázásához 30-32 Celsius-fokra tehető. Ezen a hőmérsékleten tartva 7-10 nap múlva várható a kis szikleves növények megjelenése.
Kiemelt kép: Pixabay