Mit ronthattam el tavaly, hogy nem csíráztak ki a paprikamagok?

Agrofórum Online

A tavalyi évben az elvetett paprikamagok közül alig csírázott ki pár darab. Mit ronthattam el?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A magok kelésének hiányosságát sajnos számos tényező okozhatja, ez nemcsak a paprikára, hanem minden zöldségfajra is vonatkozik. A palántanevelés nagy odafigyelést igénylő feladat, így nagyon fontos az erre való felkészülés, nem csupán a szükséges eszközök beszerzése, de az elméleti háttér ismerete egyaránt elengedhetetlennek tekinthető. A vetés tervezése során érdemes azzal kezdenünk, hogy vetőmagjaink szavatosságát ellenőrizzük, hiszen minden vetőmag csak megadott ideig képes megőrizni csírázóképességét. A kereskedelemből származó magok csomagolásán ennek ideje minden esetben fel van tüntetve, de a gyártási, begyűjtési időtől számítva a paprika magjai kb. 3-4 évig őrzik meg csíraképességüket. A megadott idő lejárta után sajnos a magok csak jóval kisebb százalékú csírázási aránya várható.

A csírázás során, illetve szikleveles korban is nagy problémát jelent a különböző kórokozók megjelenése, és fertőzésük következtében a kis növény elhalása. Ennek kiküszöbölése érdekében minden esetben új, vagy kellően fertőtlenített eszközökkel, közeggel érdemes csak dolgoznunk.

A vetéshez tőzeg alapú közeg alkalmas a legjobban, hiszen ez jó víztartó képességgel rendelkezik. Érdemes a tőzegbe perlitet is keverni, ezzel biztosítva a jobb levegőzöttséget. A felhasznált edény, tálca alján mindenképp legyenek lyukak, így a felesleges víz nem áll meg, nem okozza a magok berothadását. A közeget ajánlatos még a vetés előtt benedvesíteni, majd arra a magokat egyesével ráhelyezni. Ezután következhet a magtakarás, melyet perlit-tőzeg keverékkel, vagy akár perlittel is elvégezhetünk, ennek vastagsága kb. fél cm-es legyen. A takarás végeztével következhet a beöntözés, melyet pár napig még rendszeresen végezzünk el a teljes átnedvesítés érdekében.

Fontos, hogy a mag közvetlen közelében a talaj ne száradjon ki, hiszen ez a csírázás elindulását gátolhatja, vagy a megindult csírázást meg is állíthatja. A túlöntözést is kerüljük, ügyeljünk arra, hogy se az edényben, se pedig alatta ne álljon a víz! Fontos továbbá a magas páratartalom biztosítása is, ehhez fóliát vagy üveglapot helyezzünk el az edények tetejére. Az optimális hőmérséklet a paprika magjainak csírázásához 30-32 Celsius-fokra tehető. Ezen a hőmérsékleten tartva 7-10 nap múlva várható a kis szikleves növények megjelenése.

Kiemelt kép: Pixabay

Batátát a kertekbe! II. rész

2019. január 17. 05:38

A batátát nagy sor- és tőtávolságra ültetik, a kezdeti felgyomosodása igen jelentős lehet. Bár később, a hatalmas lombtömegének köszönhetően jó gyomelnyomó, a gyomprobléma megoldására érdemes agroszövetet használni. Homokos talajon termelt batátáról tövenként 1,5-2,5 kg termést takarítanak be, ahol az átlag gumóméret 200-600 g.

Még június végén is vethető zöldségek

2023. június 28. 05:36

Ebben a cikkben összeszedtem pár növényt, amit még nyáron is ráérünk vetni.

A csodálatos ginzeng, amit akár meg is termelhetünk!

2023. március 25. 09:39

Nézzük most meg azt, hogy vajon tudunk-e otthon mi is ginzenget nevelni!

Zöldség-palántanevelés és buktatói (I.)

2019. október 21. 04:36

Az elvetett mag csírázáshoz, majd a kikelt növény jó fejlődéséhez, egyidejűleg több környezeti tényező optimális jelenléte szükséges. Ami még bonyolultabbá teszi a termesztést, hogy a palánta fejlődése során a környezeti igénye jelentősen változik.