Mitől barnul a babérmeggy levele?

Mitől barnul a babérmeggy levele?

Agrofórum Online

Babérmeggy bokraimon barna elhalásokat vettem észre. Vannak nagy foltok, némelyik szabálytalan, de látok néhány mm-es foltokat is. Mi okozhatja?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A babérmeggy (Prunus laurocerasus) nem túlzottan igényes örökzöld növény. Begyökeresedés után, ültetést követő 2. évtől, ellenállónak tekinthető. Mélyre hatoló gyökérrendszer kialakításával, a ritkán adott, de nagy vízadagos öntözéssel, későbbiekben vízszegény időszakokat is túlélő növényeket nyerünk.

A babérmeggy örökzöld növény, télen is él, anyagcserét folytat, vizet kíván, szív fel a talajból. Száraz, csapadékszegény télen a vízhiány gyakran okoz barna szabálytalan alakú, gyakran a levél szélére kiterjedő vörösbarna elhalásokat.

Esetenként a levélelhalás súlyos mértéket ölthet, elveszti a bokor díszítő értékét. Okozhat a téli fagy is hasonló tüneteket, amikor az átfagyott talajból a növény nem jut vízhez. A vesszők, ágak visszavágásával a károsodás megszüntethető. Metszés előtt érdemes megvizsgálni a vesszőket, azok élnek-e, a rügyek fejlődésnek indulnak-e. Ha igen, szerény visszavágás elegendő.

Előfordulhatnak a babérmeggy levelein kör alakú barna foltok is, 2-5 mm nagyságúak, melyek körül a levéllemez elsárgul, később lehullik. Gyakran a barna színű foltok kipotyognak, csak a lyukak jelzik korábbi előfordulásukat.

Kör alakú foltosodást a csonthéjas gyümölcs fajokat is fertőző sztigmínás levélfoltosság betegség is okozhatja (Stigmina carpophila). Nem véletlen, rokon növényfajokról van szó, a babérmeggy is gazdanövénye ennek a gombabetegségnek. Más gombafaj – Cercospora, Phyllosticta – fertőzését is levélfoltosság kifejlődése követi.

Baktériumos fertőzés (Pseudomonas syringae, Xanthomonas arbicola) is levélfoltosságot, barna foltokat, és azok kiesését okozza, a fertőzött levelek lyukacsosak lesznek. Elsősorban a hajtásvégi, fiatal leveleken szokott a tünet jelentkezni.

Mind a gombás, mind a baktériumos betegségek elterjedéséhez, a kórokozók felszaporodásához a levelek tartós nedvessége szükséges. Esős időjárás vagy esőztető öntözés után, ha több órán át vizes marad a bokrok levele, az ott élő kórokozók csírázásnak indulnak, fertőzik a leveleket.

Megelőző védekezésként kerüljük az esti vagy éjszakai esőztető öntözést. Helyette reggeli órákban végezzük azt, amikor a lombozat gyorsan felszárad. A baktériumos és gombás levélfolt betegségek ellen a réz hatóanyagú (rézszulfát, rézoxi-klorid és a rézhidroxid) kontakt hatású szerek egyaránt hatásosak, azokkal kezeljük a bokrokat. A permetléhez tapadásfokozó adalék nélkülözhetetlen.

Sárgul a babérmeggy? Ez lehet az oka!

2023. augusztus 7. 05:40

A babérmeggy eredeti élőhelyét kell megismerni ahhoz, hogy jól döntsünk: a mi kertünkbe való vagy sem?

Mik lehetnek a fekete képletek a babérmeggy levelein?

2023. június 21. 04:36

A csatolt képeken látható fekete képletek jelennek meg a babérmeggy levelein szinte minden évben (4 éves telepítés). Azt mondják, hogy gubacsatka, de Flumite-al permetezve sem változott a helyzet. Szeretném tudni mi lehet ez, hogy tudjak ellene védekezni!

Mitől barnulnak a babérmeggy levelei?

2023. február 18. 10:36

Kérném szíves segítségüket, mert az eddig nagyon szép babérmeggyem levelei barnulni kezdtek, és egy-két hét alatt a képen látható állapotba került. Mi okozhatta az elváltozást?

Kedvenc sövények és növényfalak: így takarjuk el a belátást növényekkel!

2023. július 18. 05:36

A sövények és növényfalak kiválóak arra, hogy egyrészt a kíváncsi szemek elől elrejtőzzünk, másfelől meg rendkívül jók a széltörésben.