Mitől barnul a ringló a mag körül?

Mitől barnul a ringló a mag körül?

Agrofórum Online

A ringló jól kifejlett, hamvas gyümölcse az érés előrehaladtával a mag körül egyre barnább. A beszterceinél is hasonló. Őszi, tavaszi lemosó permetezést Neviként a virágzáskor, sziromhulláskor Mospilan-t és Dithane-t vagy Folicur solot használok. A vegetáció során általában 10-12 naponta az említett szerekkel permetezem. Ennek ellenére a gyümölcs húsa a mag körül bebarnul. Jó néhány gyümölcs magja ketté válik. Mi okozza a bajt? Mit csinálok rosszul? Van e megoldás?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A szilvatermés húsában a barnulást okozhatja, és ez a gyakoribb, a szilvamoly vagy keleti gyümölcsmoly lárvájának tevékenysége. A belül élő lárva rágja a puha gyümölcshúst, és az okozhatja a belső romlását, barnulását. Bár ezt a lehetőséget, ha jól értem, kizárta. A monília gombák szokták mind az alma mind a csonthéjas gyümölcsöket megfertőzni: a Monila fructigena csak a már sebzett, sérült héjú gyümölcsöt fertőzi, és azon, abban különböző mértékű elbarnulást, rohadást okozva. Héj sérülést okozhatnak az utóbbi években egyre elterjedtebb poloskák is, erre is kell gondolni.

A Monila fructicola nevű újabb gombafaj az ép gyümölcshéjon keresztül is fertőzi már a gyümölcsöt, és az előzőhöz hasonló barnulást (belső és külső) idéz elő. A monília gombafajok a fertőzött fákon élnek, onnan fertőzik folyamatosan a gyümölcsöket fejlődésük ideje alatt érésig. Az ellene alkalmazott felsorolt gombaölő szerek a fertőzés után alkalmazva a betegség terjedését leállítják, de a már elkezdődött folyamatot nem tudják semmissé tenni, tulajdonképpen elfojtják. Ilyen megállított fertőzési folyamat tünete a belső barnulás. Az eltörött maghéj részben fajta jelleg, illetve egyéb élettani hatásra keletkezik. Az idei év eléggé hektikus és extrém volt.

Megemlítem, hogy a szilva belső barnulását a szedés utáni hűtő tárolás is kiválthatja, bár ön esetében nem erről van szó kérdése alapján.

A moníliás gyümölcsfertőzés ellen rendszeresen védekezni szükséges az új monília faj esetében, és a korábbi gyakorlattal ellentétben. A réz tartalmú lemosó permetezés mellett virágzáskor és termésnövekedés alatt a következő gombaölő szerek használata javasolt váltogatva: Switch 62,5 WG, Teldor 500 SC és Topas 100 EC. A mankoceb hat anyagú Dithane-t kivonták a forgalomból, a tebukonazol hatóanyagú Folicur solo pedig engedélyköteles, II. forg. kategóriás gombaölő szer.

Mi legyen az Althann ringlóval?

2021. november 8. 13:58

Szakcikkben olvastam, hogy az Althann ringló gyümölcsének húsbarnulását vírusbetegség okozza, ami nem gyógyítható. Ilyen betegség mellett lehet-e még a fának egészséges gyümölcse? Azért kellene meghagynom e fát, mert más, nem ön-termékeny szilva fajtának (Silvia, Zöldringló) ez a porzója.