Mitől dőlnek el a palánták?

Mitől dőlnek el a palánták?

Agrofórum Online

Frissen kikelt palántáim egy része elfeküdt. Mi okozhatja a problémát?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A zöldség- és dísznövények palántanevelése során egyaránt gyakori problémát okoz a palántadőlés betegsége. A leggyakrabban a tünetek kialakulásáért a talajban élő polifág Rhizoctonia solani gombafaj tehető felelőssé, azonban a betegséget több kórokozó is kiválthatja (Alternaria, Fusarium, Phytophtora, Pythium, Sclerotinia).

talajból fertőző kórokozó hatására a gyökérnyaki rész elvizenyősödik, elvékonyodik, elbarnul, majd a növényke gyors gyengülése és hervadása következik be. A betegségre jellemző továbbá az is, hogy gyors lefolyású és csak foltokban lép fel. A palántákat szikleveles kortól kb. 4-6 leveles koráig veszélyezteti, a továbbiakban a palántadőlés növényeinket már nem veszélyezteti.  A kórokozók okozta tünetek között nem csak a palánták dőlése szerepel, hanem a magok pusztulása, ezáltal a vetések hiányos kelése is megfigyelhető.

A betegség elleni védekezés a megelőzésen alapszik. A palántadőlés kialakulását a hűvösebb 16-18 fokos hőmérséklet, a talaj túlzott nedvességtartalma, és az így kialakult levegőtlensége is elősegíti. Közegünk legyen jó szerkezetű és levegős, valamint a legfontosabb, hogy tiszta, szennyeződésektől mentes.

A használt közegeket vetés előtt érdemes hőkezeléssel mentesíteni a kórokozóktól. A növényeket csak mérsékelten öntözzük és ügyeljünk arra, hogy a felesleges víz az edények alján távozni tudjon. Szintén megelőző jellegű célt szolgál a vetés után elvégzett gombaölő szeres beöntözés is (propamokarb).

Továbbá lehetőségünk van biológiai növényvédő szerek alkalmazására is, melyek a palántadőlés okozói esetén is hatékonynak bizonyulnak. Ilyen pl. a Trichoderma harzianum gomba spóráit tartalmazó készítmény, mely micéliumaival védi a növény gyökereit a talajlakó kórokozóktól, hozzájárul a tápanyagfelvételhez a gyökérzet és a növény erőteljesebb fejlődéséhez. A Streptomyces griseoviridis baktérium is körbefogja a kultúrnövény gyökereit, valamint elvonja a kórokozók elől a tápanyagokat, és toxinok termelésével akadályozza meg a kórokozók továbbszaporodását.

Miért dőlnek ki a magról vetett fűszerpaprikák?

T. László kérdése: Magról vetett fűszerpaprikát termelek 2 hektáron, kelés után foltokban sorra dőlnek ki a paprikák. Minden nap öntözöm, tehát vízhiány nem lehet, én arra gondolok, hogy valami elrágja a paprikák tövét, de nem találok semmit.

Hogyan előzhető meg a palántadőlés?

2020. március 8. 09:24

Saját célra otthon nevelek palántákat hobbiszinten, és gyakran fellép a palántadőlés. Milyen vegyszer (növényvédő szer) mentes, nem mérgező anyagok vannak a kár megelőzésére?

Mikor kezdjem el, és milyen sorrendben végezzem a zöldségek magvetését?

2023. február 1. 04:38

Mikor kezdjem el kertem számára a zöldségek magvetését palántaneveléshez, milyen sorrendben? Ebben tudnának segíteni?

Felhasználható még az eldőlt paprikapalánta?

2023. május 17. 04:37

Paprikapalántáim közül néhány eldőlt a cserepében, a képen jól látszik. Egyelőre a hideg miatt nem tudom kiültetni. Fel tudom használni még azokat vagy szerezzek be helyettük másikat?