Mitől halnak el az ágak a gyümölcsfákon?

Mitől halnak el az ágak a gyümölcsfákon?

Agrofórum Online

Több másodéves gyümölcsfámon néhány ág elhalt. Elvágtam ezeket, és belül üresek volt, valamilyen állat lakott benne. Mi okozza ezt a kárt?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Van egy kevésbé ismert lepke kártevő, neve a kis farontó lepke, de kis farágó-lepke vagy almafarontó lepke néven is illetik, tudományos neve Zeuzera pyrina. Európában, Afrikában és Észak-Amerikában is elterjedt, jelentős kártevő. Hazánkban a kártétele, elterjedtsége a korábbi évtizedekhez képest fokozódott. Ezt elsősorban a felmelegedő klímánk hatásának tulajdonítják, ugyanis kifejezetten melegigényes rovar, korábban csak a Dél-Európa országaiban terjedt el.

A lepke fehér alapszínű, melyen meghatározott rendben elhelyezkedő sötét, kékes-szürke foltok láthatóak. A kártevő a lepke hernyója, mely csak a fiatal oltványok törzsében vagy oldalágaiban él. A lepke két éves fejlődésű, kétszer telel hernyó alakban a károsított fában. Bábozódás után június-júliusban bújnak elő a lepkék, melyek éjjel aktívak, fényre is repülnek. Petéiket az ágak tövéhez, hajtás-elágazásokhoz, levélnyelek vagy a hajtások tövébe helyezik el A kikelő lárvák ott rágják be magukat, többnyire sebeken. A lárvák a hajtásokat belül kirágják, azzal táplálkoznak, melyek elvesztik szilárdságukat, nagyon könnyen eltörnek.

Ezekben az üreges ágakban élnek a sárga színű, fekete pontokkal ékesített hernyók, méretük teljes kifejlődésükben 6 cm-t is eléri. A fertőzött hajtások, vesszők alsó levelei sárgulnak, lassan elhalnak, csak alapos figyeléssel észlelhető ez a tünet, a kártételük rejtett, ahogy életük is. A fertőzött oltványnál a korona kialakítása az elhalt vesszők miatt nehéz, több évre elhúzódó, a kipusztult fákat pótolni szükséges.

Sok fás növényt fertőz, elsősorban az almát, de körte, dió, birs, gesztenye, málna, egres és mogyoró, valamint orgona is gazdanövénye. Az egészséges fákat is megtámadja, faiskolákban is komoly károkat okozhat, ha nem figyelnek rá.

A lepkék rajzása, a peterakásuk elhúzódó, a fiatal kikelő lárvák elleni kémiai védekezés kevésbé sikeres és környezetterhelés miatt sem ajánlott. A lepkék ellen viszont eredményesen lehet védekezni szexferomon csapdákkal, üzemi szinten is bevált módszer. A varsás csapdákat a fakorona fölé kell elhelyezni karókra, legalább 40-50 cm-rel magasabban. A megvizsgált csapdatípusok közül a varsás (Csalomon® VARb3) bizonyult a legjobbnak, az alkalmas tömeges fogásra, a lepke hím egyedeit gyűjti össze. Mivel a lepke 2 évig fejlődik a vesszőben, legalább 2 egymás utáni évben alkalmazott feromonos védekezés hozhat csak érzékelhető eredményt egyedszámuk csökkentésében.

Milyen lárva károsít a tulipánfa vesszőjében?

2022. november 22. 04:36

Nyáron vásárolt tulipánfám csúcsa elhalt. Visszavágtam, és a vesszőben járatot találtam, barna színű morzsalékos anyagot, az alján egy lárvát is, ami a vágás során kissé megsérült. Megállapítható, hogy mi volt az? Mit tudok tenni, védekezhetek-e ellene?