Mitől hullik a fikusz levele?

Mitől hullik a fikusz levele?

Agrofórum Online

Mit tegyek, ha hullani kezdenek a kislevelű fikuszom levelei?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Az egyik legelterjedtebb szobai növény a kislevelű, más néven csüngő fikusz (Ficus benjamina), gondos ápolás mellett évtizedekig is elél a lakásban. Fás növény, így szabadon alakítható, metszhető a rendelkezésre álló helytől függően. A levágott vesszőből kicsorgó tejszerű nedve allergén, előzze meg a bőrre kerülését.

Tulajdonképpen igénytelen növény, de érzékeny. Amikor leveleit hullatni kezdi, azt jelzi, hogy nem érzi jól magát, a tartási körülmények, annak bizonyos elemei nem megfelelőek. Ősztől tavaszig észlelhető levélhullást a természetes levélváltás is előidézheti. A fikusz természetes előfordulási helyén szabadban élő fa, cserje, ahol a téli nyugalmi periódusban leveleit elveszti. Ez az öröklött tulajdonsága még jelenleg is hat a növényre. Lakásban tartásnál kényszerítjük a növényt a folytonos életben maradásra télen is, amikor a tartási körülmények egyébként nem optimálisak számára.

Amikor szokatlan levélhullást észlelünk, elsőnek nézzük meg, hogy a hajtás csúcsa zöld-e, él-e, fejlődnek-e rajta új levélkék. Ha igen, nincs nagy baj, él a növény. Utána gondoljuk végig, a tartásában, gondozásában történt-e változás. Levélhullást okozhat a növény áthelyezése – a megváltozott fény és hőmérsékleti viszonyok – még szobán belül is. Gyakran csak az elforgatása is okozhat enyhe levélhullást. Gyakran a huzat vezet gyors levélhulláshoz, a lakás szellőztetésénél erre is figyelemmel kell lenni. A fokozott fűtés a szobai levegő páratartalmát is lecsökkenti, a növény a száraz levegőre is levélhullással reagál. A növény fényigényének biztosítása miatt a radiátor közelében tartott növényt a meleg levegő áramlása is károsítja, amire levélhullással reagál. A növények hőmérsékleti igényénél a gyökereket is figyelembe kell venni. A szobalevegőnél alacsonyabb hőfokú, hidegebb padlón, kövön tartott fikuszok a gyökérről fáznak, ami növekedésüket gátolja. Hideg aljzatra helyezett növények cserepe alá érdemes bármilyen hőszigetelő réteget helyezni. A téli növénynevelést a fényviszonyok határozzák meg, melyet befolyásolni nem tudunk, ahhoz kell alkalmazkodni a többi nevelési tényezővel. Ebben az időszakban kisebb a fényerő a lakásban, rövidebbek a nappalok, gyakori és hetekig tartóan borús az időjárás, a lakásban is fényszegény körülmények között élnek a növények. A szükséges fény hiánya miatt lecsökken anyagcseréjük, kevesebb vizet szívnak fel, ezért télen a szokásosnál kisebb vízadaggal és ritkábban javasolt öntözni őket. De arra is figyelni kell, hogy a cserép földje soha ne száradjon ki teljesen.

A kislevelű fikusz nyáron 20-22 °C, míg télen 14-16 °C – s egyenletes hőmérsékletű, ingadozástól mentes, világos, huzatmentes helyen érzi jól magát. Amikor a kinti hőmérséklet megközelíti a szobai körülményeket, félárnyékos, védett helyen a szabadba is kihelyezhető, ott magára talál a fikusz és jól érzi magát.

Mit tegyünk a felkopaszodó szobanövényekkel?

2023. március 4. 10:49

A felkopaszodás is az egyik jelzője annak, ha valami a szobanövényünknél nem klappol, nem ideálisak a körülmények számára.

Fügét a lakásba! - Kedvenc fikuszaink

2022. október 15. 07:36

Hogyan lettek trópusi növényként a fikuszok közkedvelt szobanövények, akár még száraz levegőjű panellakásokban is?

Növénydzsungel a lakásban a téli szürkeség ellen

2023. január 13. 05:37

Ha esztétikus növénytengert akarunk a lakásban kialakítani, akkor kellenek karakteres nagy növények, és több közepes és kis méretű is. Így lesz harmonikus a kompozíció.

Hogyan tudom csökkenteni a fikusz téli levélhullását?

2024. január 12. 04:37

Van egy kislevelű szobai fikuszom, minden télen elkezdi hullatni a levelét. Csak nálam nem érzi jól magát, vagy máshol is jellemző ez rá? Hogyan tudom csökkenteni levélhullását? Már most erősen megritkult a lombja.