Mely növények köré érdemes télre mulcsot szórni a fagy ellen?

Mely növények köré érdemes télre mulcsot szórni a fagy ellen?

Agrofórum Online

Mely növények azok, amelyek köré érdemes mulcsot szórni télen a fagy elleni védelem miatt?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A mulcs növények köré való kiszórása nemcsak a vegetációs időszakban történő növénytermesztés során, hanem a téli időszakban is hasznos lehet. A kertjeinkben található növényfajok többsége hazánkban őshonos fajnak tekinthető, így takarás nélkül is képesek a tél viszontagságait átvészelni. A kertbe ültetett fagyérzékenyebb növényeket érdemes lehet a tél folyamán mulccsal védeni, viszont első körben védett helyre való ültetéssel, fagyzugos területre való telepítés kerülésével érhetjük el a biztos védelmet.

A mulcsos takarás ugyanis kifejezetten fagy ellen nem véd, viszont szabályozni tudjuk vele a talaj nappali felmelegedésének mértékét, majd pedig az éjszakai lehűlése is lassabban megy végbe a takarás által. Ez azt jelenti tehát, hogy a nagyobb mértékű hőingadozástól óvhatjuk meg a növények érzékeny gyökérzetét, gyökérnyaki részét. A mulcs a csapadékban szegény télen segítségünkre lehet továbbá a talaj párologtatásának csökkentésében, így a vízmegőrzésben egyaránt.

Azon évelő növények tövének mulcsos takarását érdemes elvégezni, melyeket pl. az adott év őszén ültettünk, vagyis fiatalok, kisebb és fejletlenebb gyökérzettel rendelkeznek, valamint melegebb éghajlatról származnak. Takarjuk mulccsal pl. a fiatal fügét és a babérmeggyet, a gránátalma tövét, valamint a rózsatövek és rozmaring esetében szintén hasznos eljárásnak mondható a takarás. A mulcs kiszórását elegendő az erősen fagyos időszak előtt elvégezni, melyet főként örökzöldek esetében pár nappal a növények beöntözése is előzzön meg!

A mulcs vastagságára is ügyeljünk, elegendő azt kb. 5 cm-es vastagságban kiteríteni, de 8 cm-nél magasabb takarást már nem ajánlatos alkalmazni. A túlzottan vastag rétegben ugyanis a nem kívánt kórokozók áttelelését is elősegíthetjük, valamint az a rágcsálóknak is menedékül szolgálhat. Mulcsként használható pl. komposzt, fakéreg, szalma, de a lehullott lombból készített apríték egyaránt. A téli védelem céljából kihelyezett mulcsot azonban március végén, április elején már ajánlatos eltávolítani, esetlegesen helyére újbóli mulcsot kiteríteni, hiszen a tél folyamán kiterített mulcs tavaszra már legtöbbször felázott, nyálkás, ezáltal már nem is olyan mutatós.  

Kiemelt kép: Pixabay

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2022. február 1. 14:37

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.

Hogyan védjük a fügét télen a hidegtől?

2023. október 20. 04:38

A füge teleltetésével, fagy elleni védelmével kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Hogyan védhetjük meg eredményesen a fügét télen a hidegtől?

Fagyvédelem a gyümölcstermesztésben, I.

2024. április 11. 14:10

A XXI. században egyre gyakoribbá váló tavaszi fagyok jelentősen megkeserítik mind a gyümölcstermesztő vállalkozók, mind a hobbikertészek életét. Szerte a világon ez az abiotikus időjárási tényező okoz évjárattól függően több milliárd forintos károkat.

Minden, amit tudni érdemes a tűzifa megfelelő tárolásáról

2022. november 22. 05:36

A téli tüzelőről való gondoskodás nem ér véget pusztán a faanyag megvásárlásával, hanem megfelelő mértékig ki kell szárítani, és meg kell találni az optimális tárolási helyét. Hol, hogyan és mennyi ideig tárolhatjuk a tűzifát amellett, hogy megőrizzük a minőségét? Milyen kritériumai vannak a jó fatárolónak?