Permetezés a lakásban

Permetezés a lakásban

Agrofórum Online

Milyen nem mérgező, lakásban is használható növényeket megvédő szerek vannak, amik rovarok és betegségek ellen veszély nélkül felhasználhatók?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Fontos problémára kérdezett rá, a lakásba ősszel betelepített virágokon hamar felszaporodhatnak a szabadból bekerült rovarok, melyek szétterjedve veszélyeztetik valamennyi növényt. A lakásban előforduló károsítók többsége úgynevezett polifág, sok tápnövényű, ez azt jelenti, hogy szinte válogatás nélkül mindegyik növényen megtelepszik. A hagyományos rovarölő szereket szabadföldi használatra fejlesztették, lakott helyiségben alkalmazása nem ajánlott. Helyettük a növényvédelmi célra használható egyszerű anyagok közül lehet választani. (https://portal.nebih.gov.hu/-/kornyezettudatos-felhasznalok-reszere-novenyvedelemben-felhasznalhato-nem-engedelykoteles-termekek). A listát az EU folyamatosan felülbírálja és bővíti. Olyan anyagokról van szó, melyek kedvező hatását az ökológiai termesztésben már régóta ismerik, és alkalmazzák is azokat a gyakorlatban. Általában élelmiszerek vagy gyógyhatású termékek körébe tartoznak.

  •  Csalánlé hatásos a levéltetvek és takácsatkák ellen.
  • Eszközök, edények felszínének fertőtlenítésére ajánlják 50 ml 8 %-os ecet 1 liter vízben történő feloldását. Ugyanerre a hidrogén-peroxid oldat is alkalmas 15-30 gr/ liter víz töménységben.
  • Lisztharmat gomba ellen a tehéntej 540 %-os töménységben, míg a szódabikarbóna 0,1-0,5 %-os töménységben alkalmazható. Bevált a mezei zsurló főzet is, a lecitines permetezés 0,1 gr/liter víz töménységben. A csalán kivonat is ölő hatást fejt ki a lisztharmat gombákra.
  • Palántadőlés, gyökérrothadás ellen kedvező hatással rendelkezik a mezei zsurló.
  • Leveleket fertőző gombabetegségek ellen védelmet nyújt atermészetes zsúrló-kivonat. A Biofito néven forgalomban lévő gombabetegségek ellen ajánlott készítmény 50 % – os zsúrló-kivonatot tartalmaz.
  • Cserepek talajának felszínén elszaporodó mohák ellen bevált a föld felületre szórt szódabikarbóna por.
  • Magfelületek kezelésére, csávázására – a vetőmaggal terjedő kórokozók ellenbevált az 5 %-os ecet 10 ml/ 1 kg mag felszínére egyenletesen feljuttatva.Kezelés után a magot ki kell szárítani, ha tovább-tárolásra kerül. Felhasználható magcsávázásra a 25-50 gr/ liter vízben feloldott hidrogén-peroxid is. A kezelésnél figyelembe kell venni, hogy a különböző növényfajok magjai eltérő érzékenységet mutatnak a javasolt anyagokkal szemben. Ezért első alkalommal érdemes kis mennyiségben próbacsávázást végezni, azt követően pedig ellenőrizni a magok csírázási erélyét.

A lakásban tartott növényekre jellemző, hogy sokfélék, többféle növényfajból tevődnek össze. Bőrszövetük felépítése, tulajdonsága különböző, ezért az egyes anyagokra eltérő módon reagálnak. Míg egyeseknél nem, másoknál esetlegesen károsodást, perzselést okozhatnak.

Az egyszerű anyagok károsítókra kifejtett ölő hatása soha nem olyan erős, taglózó, mint az „igazi” növényvédő szereké. Lassabban hatnak, kevésbé feltűnően, hatás-tartamuk rövidebb. Ebből következik, hogy csak akkor érik el a szükséges védő hatást, ha a károsítók felszaporodása előtt, tehát megelőzően alkalmazzák. Másik jellemzőjük, hogy gyakran, többször és rövidebb időközönként (5-7 naponta) szükséges velük a kezelés.

Szobai növények apró, szívó kártevői ellen még árusítanak növényi olaj tartalmú kész, spray formában kiszerelt, azonnal használható készítményeket is növényápoló szer megnevezéssel. Ilyen a napraforgó olaj tartalmú Biola-plant és fenyőolaj tartalmú Biofito növényápoló. Szintén ugyanazon kártevők ellen hatásos a Florimo kész növényápoló szer, melynek hatóanyag növényi kivonat és káliszappan.

A lakás elkülönített helyiségében, melyben nem tartózkodnak életvitel szerűen, természetesen a hagyományos növényvédő szerek is felhasználhatók az előírások betartásával.