Törpe gyümölcsfa – valóban megél a teraszon?

Törpe gyümölcsfa – valóban megél a teraszon?

Agrofórum Online

Kicsi a kertünk, gondoltam, hogy konténerben nevelhető törpe gyümölcsfát fogok „ültetni” a teraszra. Tényleg megélnek ott és teremnek is?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kísérletező Érdeklődő!

Saját tapasztalattal nem rendelkezem, de számos törpefa tulajdonos visszajelzése igazolja, hogy törpefák megélnek balkonokon. Alacsonyan koronát nevelő kisméretű gyümölcsfák előállításának alapvetően két feltétele van: vagy az alany vagy a nemes legyen törpe, csökkentett növekedésű. Gyakorló kertészek tudják, hogy az egyes gyümölcs fajoknak, melyek a törpésítő hatású alanyai. Hazánkban bizonyos oltványt előállító kertészetek megrendelésre készítenek egyedi oltványokat is, megvásárlásához 1 évet várni kell. Ezek törpe gyümölcsoltványokat is előállítanak. Van olyan faiskola, ahol alanyok is vásárolhatók, és ügyes kertészek maguk is elkészíthetik – saját elképzelésük szerinti – oltványaikat.

Az elmúlt években különlegességként úgynevezett balkon gyümölcsfákat is árusítnak kertészetek, faiskolák, faiskolai lerakatok: alma, körte, cseresznye, meggy, kajszi és szilvafákat. A fajták többé kevésbé megegyeznek, ez arra utal, hogy az előállító faiskola azonos lehet.

Ezeknek a törpe fáknak a törzsmagassága 40-50 cm, később is ennyi marad, és a lombjának magassága 2-2,5 méterig növekedik a leírásuk szerint. Megélnek egy 50-80 liter földet tartalmazó konténerben. Elhelyezésük előtt mérlegelni kell a helyigényét, a fácska koronája 1,5-2 méteres helyet fog igényelni későbbiekben.

A törpefát fagyálló edénybe ültessük. Mivel a természetes életterénél kisebb föld áll rendelkezésére rendszeres öntözéséről és tápanyagpótlásáról folyamatosan gondoskodni kell. A fa ápolási munkái (metszés, permetezés, gyümölcsszedés) a földről végezhetők, nevelésük, ápolásuk egyszerűbb, mint a hagyományos nevelésű fáké. Általában olyan kertekbe keresnek törpe gyümölcsfákat, ahol kevés a hely, gyümölcs fajonként legfeljebb 1 fát tudnak elhelyezni. A fajta választásnál feltétel, hogy önbeporzó, ön-termékeny legyen, a fa virágait saját virágpora képes legyen megtermékenyíteni. Vásárlás előtt ezt a tulajdonságát ellenőrizni érdemes. Napos, déli fekvésű teraszon, balkonon az erős nyári felmelegedéskor árnyékolás, míg télen a fagypont alatti hőmérsékletnél gyökereinek fagy ellen védelme szükséges.

Olyan teraszokra, balkonokra, ahol „szűkös” a hely, oszlopos gyümölcsfákat is lehet helyezni, koronájukban a függőlegesen álló törzsön sűrűn kialakított, rövid termő ágakon fejlődnek a termések. Helyigényük kicsi, de a felfelé törő növekedésüket metszéssel minden évben szabályozni kell.

A törpe és az oszlopos gyümölcsfák természetes módon elültetve is nevelhetők a kertben, ott is megtartják koronájuk sajátos alakját és méretét.