Megmenthető még a havazás és ónos eső miatt földre hajló tuja?

Megmenthető még a havazás és ónos eső miatt földre hajló tuja?

Agrofórum Online

Tujafám a havazás és ónos eső után elfeküdt, törzse teljesen lehajolt a földre. Megmenthető, lesz még fa belőle?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A csatolt képet nézegetve a tujáról azt lehet megállapítani, hogy viszonylag vékony a törzse. A törzs és koronája kialakítása miatt a lombjának súlypontja magasra került, ez okozta a kétségtelenül szokatlan jelenséget. Mielőtt bármit is tenne, alaposan vizsgálja meg a törzsét, lát-e rajta repedést, kérgén sérülést, amit a törzs drasztikus elhajlása okozott.

Amennyiben nincs a törzsön semmiféle felszíni elváltozás, akkor remélheti, hogy a szövetei nem sérültek belül sem, így a víz- és tápanyagszállításban sem várható gátlás. A fatörzs töve nem billent meg, a gyökérzete épnek tűnik, ami a regenerálódás alapfeltétele.

Hasonló, de nem ilyen súlyos esetekben a növények elhajolt törzse, ága lassan visszanyeri eredeti elhelyezkedését, alakját. Itt a hangsúly a folyamat lassúságán van. Ha 2-3 nap múlva enyhe emelkedést, csupán néhány centiméterest is, figyel meg a törzs fekvő helyzetén, az biztató jel, a fa regenerálódása megindult. Remélem a történtek után a fára fagyott jégtől és hótól a lombot gyorsan megszabadította, azt lerázta, és a későbbiekben is figyel rá!

Tuja ónos eső, hónyomás hatására meghajlott törzzsel (fotó: a kérdező felvétele)

Sokan javasolják hasonló esetekben, hogy állítsák fel az esemény bekövetkezése után eredeti, álló helyzetébe a törzset és rögzítsék ki legalább 3 karóval. Ezzel egyetértek, de nem azonnal, nem most javaslom ezt megtenni, hanem később. Jelen esetben a fa koronájának a súlyától szükséges a fát könnyíteni, mentesíteni, hogy a törzsnek ne kelljen azt tartani. Ez esetben a törzs felegyenesedése magától és gyorsabban végbemegy. Lombja súlyának redukálásához érdemes az ágak hosszát visszavágni, hozzávetőlegesen 1/3-dal. A törzsről az ágak közül ne távolítson el egyet se, nem célszerű a lombtömegét még magasabbra nevelni, az a fa stabilitását gyengíti, magasabbra helyezi a fa súlypontját, viharos szél kárt okozhat benne!

Az elfekvő lombot több helyen támassza alá, hogy az ne húzza lefelé a törzset, ne nehezedjen rá, és naponta pár cm-rel emelje meg magasságát! A kíméletes, lassú emeléssel segíti a tuja törzsének természetes helyzetbe állását. A fatörzs felemelkedésének gyorsasága a hőmérséklet függvénye is, fagypont feletti hőmérséklet szükséges hozzá. Remélhetőleg, a következő napokban megenyhül az idő. A beavatkozás tipikus több emberes munka, több kéz szükséges hozzá, egyszerre több ponton kell megemelni a nagy tömegű lombot. Egy helyen történő felhúzás könnyen a fatörzs eltörését okozhatja.

A tuja törzsének függőleges helyzetű, legalább 3 db, a szokásosnál magasabb karóval történő kirögzítését akkor javaslom, ha már a törzs közelít az eredeti állásához. Jelen esetben nem csupán a törzsnél, hanem a lombnál is legalább 1 helyen indokolt a karóhoz rögzítés. A karók fenntartását több évig is javaslom, előbb ne távolítsa el!

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Örökzöldek, díszbokrok: hogyan készüljünk fel a téli csapadék károsítása ellen?

2019. január 17. 04:36

V. Judit kérdése: Idén a díszbokrok, elsősorban a tujafélék ágait a nagy mennyiségű hó nagyon megviselte. Hogyan készülhetek fel a hó károsító hatása ellen?

Reggel autózna? Ónos esőre kell számítani!

2019. január 27. 16:43

Este, éjjel keleten átmenetileg csökken a felhőzet, miközben délnyugat felől fokozatosan beborul az ég, és az éjszaka második felében a Dunántúlon, hétfőn már másutt is sokfelé várható csapadék: a keleti, délkeleti megyékben esőre, másutt kezdetben vegyes halmazállapotú csapadékra, majd egyre inkább havazásra kell számítani.

Hó, eső és ónos eső egyaránt hullhat vasárnap

2021. december 5. 04:36

Napközben túlnyomóan borult lesz az ég. Sokfelé számítani lehet csapadékra: az ország délkeleti felén inkább eső, az Északi-középhegység térségében és az Észak-Dunántúlon havaseső, havazás lesz a jellemző