Krausz Dóra növényorvos.
12 dolog, amit megtehetünk a veszélyeztetett fajok védelmében
2024. január 30. 05:40
Szomorúan hallgatjuk a hírekben, hogy ismét elvesztettünk egy állat-vagy növényfajt a Földön, mert nem sikerült megmenteni a kihalástól? Mi nem tudunk valamit tenni azért, hogy egyre kevesebb faj kerüljön erre a sorsra? De, tudunk!
Mit kell tudni a természetvédelmi státuszokról? - II. rész
2024. január 28. 05:40
Sok esetben nagyon hosszú folyamat vezet el a kihalásig, és még megmenthető egy faj, más esetben ötven éven belül addig fajul a helyzet, hogy elkerülhetetlen a faj eltűnése. Milyen természetvédelmi státuszokba sorolják súlyos esetben a fajokat, és mit jelentenek a státuszok pontosan?
Mit kell tudni a természetvédelmi státuszokról? - I. rész
2024. január 27. 05:40
Mit jelent az, ha egy növény- vagy állatfaj természetvédelmi státusza nem fenyegetett? Mit jelent pontosan a mérsékelten fenyegetett vagy a sebezhető kategória? Egy egyszerű böngészőoldalon is már megjelennek ezek az információk a fajok mellett, de mit takarnak?
Minden, amit tudni érdemes az élelmiszerek minőségmegőrzési idejéről
2024. január 26. 05:40
Mi a különbség a minőségmegőrzési idő és a fogyaszthatósági idő között? Mit kell tenni, ha „lejár” egy élelmiszer „ideje”?
Az Év Madara címet 2024-ben a kerecsensólyom viseli
2024. január 24. 05:40
A kerecsensólyom nagy testű ragadozó madár, mely fokozottan védett természetvédelmi státusza szerint. Az idén megalakulásának 50. évfordulóját ünneplő Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület mindig is kiemelt figyelmet fordított a faj védelmére.
A tél fűszerei – a gyömbér és a narancs
2024. január 16. 05:40
Nemcsak a korábban már bemutatott fahéj, ánizs és szegfűszeg áll rendelkezésünkre télen az ünnepi hangulat vagy egy jó kis összejövetel megfűszerezéséhez. A gyömbér és a narancs egyaránt sokoldalúan felhasználható fűszer- és gyógynövényként is.
A tél fűszerei – a fahéj, az ánizs és a szegfűszeg
2024. január 14. 05:40
A téli hónapoknak sajátos és bensőséges hangulata van, amihez elengedhetetlen a szegfűszeg, az ánizs és a fahéj illata és íze.
Karácsonyi és újévi ételmaradékok? - Fagyasszuk le!
2024. január 7. 05:40
Pár évvel ezelőtt felfedeztem, mennyi hasznos anyag rejlik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül kampányának oldalán, amelyeket a konyha és az éléskamra mindennapi életében is hasznosítani tudok. Ott bukkantam rá az alábbi témára is.
Túl a karácsonyon – a fenyőfélék „termékei” a fürdőszobában
2023. december 19. 08:10
Elképesztő, mennyi minden készíthető egy egyszerű fenyőág, vagy pár gramm tűlevél segítségével. Fedezzünk fel még fenyőterméket, és ezúttal a fürdőszobában használjuk fel őket!
Túl a karácsonyon – a fenyőfélék „termékei” a konyhában
2023. december 17. 05:40
Kevesen tudják, de sok pótolhatatlan előnye van a fenyőtűlevélből, hajtásból vagy rügyből készült termékeknek, legyen szó konyhai vagy fürdőszobai felhasználásról. Ebben a cikkben a konyhában készített és elfogyasztható termékekről lesz szó.