A genetikai változatosság szolgálatában

A genetikai változatosság szolgálatában

Agrofórum Online

A Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ Tápiószelén az egyetlen olyan intézet hazánkban, amely mind a négy génbanki feladatnak eleget tesz. Ezek a gyűjtés, a felszaporítás, vagy felújító vetések, a dokumentáció, valamint a közreadás, vagyis a lakossági felhasználás támogatása, melyet 2013 óta kampányszerűen művelnek.

A megőrzés többféle formában működhet. A hetvenes években alakult ki az a megőrzési módszer, amelyet, korszerűbb formában, a mai napig végez a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ: ez pedig a hűtött magtárolás, és a különböző merisztémakultúrák fenntartása. A magok csírázó képességét hűtés útján védik, és a hűtött tárolás előtt kíméletes szárításon megy keresztül az alapanyag a nedvességtartalom csökkentése céljából.

Az intézet mozaikos jelleggel, 300 h-on terül el: a belső parkrészek, botanikus kert, arborétum, erdő, rét, kaszáló és nádas, valamint legelő és tó, végül szántóterületek fokozzák a sokféleséget. Részben gazdálkodnak, másrészt génbanki felszaporításokat, felújító vetéseket, kísérleteket, kutatásokat végeznek. Lakossági oldalról is hozzá lehet járulni a Központ működéséhez.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kukoricák a ködben - Elhúzódó betakarítás Görbeházán

2020. december 29. 10:23

A rendkívül csapadékos ősz miatt azonban a 263 hektáron vetett KWS Smaragd nagyjából felének betakarítását csak november közepén tudták elkezdeni. A Nádudvar környéki területeken azonban 120 és 150 mázsa közötti termésátlagok születtek a 2020-as szezonban, ami szintén meggyőző eredményt jelentett.

Aratás és szezonértékelés az Aranyszarvas Zrt.-nél

2020. július 31. 07:30

A 2020-as szántóföldi mezőgazdasági szezon nem volt szokványos. A kezdeti aszályt, sok eső váltotta fel, a tavaszi hónapok mintha felcserélődtek volna.

Hogyan érdemes metszeni a szuperintenzív almaültetvényben? - Tanácsok a KITE-től

2023. március 19. 17:38

Poór Miklós és fia, Poór Péter családi gazdasága régóta a KITE Zrt. technológiai partnere. Idén egy 2019-es telepítésű almaültetvényüket látogattuk meg Nyírmadán.

Az állattenyésztés remekei: egy limousin-törzstenyészet története

06:16

Az állattenyésztés remekei: egy limousin-törzstenyészet története

2024. május 27. 09:30

Mozsgai József budapesti életét 2011-ben, gyorsan, alig egy év leforgása alatt váltotta fel a vidéki lét, amely 15 limousin üszővel, és egy bikával indult. Ez az állomány alapozta meg később a mai törzstenyészetet Sellyén. A sikerek nem várattak sokat magukra: az elnyert díjak hamar alátámasztották az elképzeléseket.

Az ültetvényeket érintő 2020-as problémák - Növényvédelmi évértékelés Dr. Aponyi Lajossal – 3. rész

2021. február 16. 14:31

Biztatóan indult a tavasz, korán kitavaszodott, beindultak a növények. Viszont sajnos beütöttek a tavaszi fagyok, melyek a gyümölcsök nagy részét elvitték. Ennek ellenére a gyümölcsösöket permetezni kellett, nem termő évben is védeni kell fáinkat.

Angus marhák Adonyban - Fajtaelőnyök és tartástechnológia

05:13

Angus marhák Adonyban - Fajtaelőnyök és tartástechnológia

2019. május 6. 10:57

Az Angus Kft. 1993-ban a Március 21. Szövetkezet egyik ágazatának utódjaként alakult meg Adonyban. A cég szakemberei 1973 óta foglalkoznak húsmarhával, 1987 óta pedig angusokkal, hiszen a fajta első egyedei azon a tavaszon érkeztek hazánkba Skóciából - szám szerint 52 üsző.

A csodák fűszereskertje: a Sudár Birtok

2021. június 24. 09:40

Virágzik a mocsári nőszirom a Győrújfalu határában csordogáló, békáktól hangos csatorna partján. Néhány méterrel arrébb egy mocsári teknős napozik, a csalánosban pedig nyüzsögnek a különböző rovarok, pókok. A fűszereskertben pedig már lila virágot hozott a metélőhagyma és a zsálya, de a kakukkfű is kidíszítette magát május utolsó napjaira. Idilli környezet, csodás nyugalom, és a természet tisztelete, szeretete árad itt minden egyes növényből, minden egyes rögből. A 6,5 hektáros Sudár Birtokon vagyunk ahol a bio fűszer- és gyógynövények termesztése mellett szemléletformálás és környezeti nevelés is zajlik.