A talajtakarás előnyei szőlőben

A talajtakarás előnyei szőlőben

Agrofórum Online

A szőlőültetvényekben jelenleg is általános az intenzív talajbolygatás, főleg ami a szőlő sorközeit érinti. Ezzel szemben megoldást jelentő alternatíva lehet a növénytakarásos kezelés. A sorközvetés folytán azonban a talajt átszövő gyökérzet vízkonkurenciaként jelenhet meg a szőlő számára, és azokban az esetekben, amikor ez kerülendő, például telepítés esetén, megoldást jelenthet a szalmatakarás. A sötétbarna, humuszban gazdagabb talaj felmelegedésre, ezáltal a párologtatásra való hajlama sokkal kifejezettebb, így jelentős mennyiségű vizet veszíthet, így szalmatakarással csökkenthetjük a vízveszteség mértékét. A kellően vastag, elhalt növényi maradványnak, jelen esetben szalmatakarásnak köszönhetően a gyomok csírázásához szükséges fényviszonyok sem alakulnak ki, és így nem szükséges a kapálás sem. Hogyha intenzív kapálás, és szervesanyag-beforgatás zajlik egy talaj esetében, a szervesanyagot lebontó korhadéklakó szervezetek felszaporodnak a mikrobiális közösségen belül.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így repül a Versatile kombájn

03:06

Így repül a Versatile kombájn

2017. június 23. 11:18

Középpontban az aszálybiztosítás - Agrisk tanácsok

2018. május 28. 06:53

Sok a bizonytalanság az aszálybiztosítások kapcsán. Surmann Árpád, az Agrisk biztosítási szakértője válaszol a kérdésekre.

Műanyag tojástálca a fenntarthatóság és a költséghatékonyság jegyében - Kereki Farm

2020. január 3. 09:21

Amíg az egyszerhasználatos műanyag csomagolóanyagok nagyon komoly ökológiai lábnyommal rendelkeznek, addig maga a műanyag számos területen még segíthet is a környezettudatosabb, fenntarthatóbb gazdálkodásban. Így van ez a tojástermeléssel is, a kerekegyházi Kereki-Farmon ugyanis már évek óta elhagyták a papírtálcákat, amivel nemcsak jelentős mennyiségű pénzt, de a szemét és gyártási melléktermékek mennyiségét is csökkentették.

Kitüntetett szójafajta a Pannon régióból - Karintia Kft. az AGROmashEXPO-n

03:46

Kitüntetett szójafajta a Pannon régióból - Karintia Kft. az AGROmashEXPO-n

2019. február 8. 07:58

Komoly sikert könyvelhetett el a 2019-es AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon a vasvári székhelyű Karintia Kft., a rendezvény termékversenyén ugyanis két díjat is bezsebelhettek. Logisztika kategóriában a pannon régióra nemesített szójafajtájuk, az Angelica érdemelt ki a Nemzetközi Termékfejlesztési díjat.

Repcekirály: tavasz van a földeken, szükség van a regulátorozásra! - Légrádi Miklós helyzetelemzése a repcetáblán

03:35

Repcekirály: tavasz van a földeken, szükség van a regulátorozásra! - Légrádi Miklós helyzetelemzése a repcetáblán

2019. október 26. 19:29

Hiába a szárazság, az idei őszön is gyönyörű képet festenek Légrádi Miklós repcetáblái a Somogy megyei Lengyeltóti határában. A Balaton déli partjához közel fekvő, szervestrágyázott területen messziről is jól látszik, amint egységesen és egészségesen zöldell a növény.

A görögdinnye is a rántott húst szereti

2020. szeptember 23. 09:38

„Minden élőlény, így a növények is egy táplálkozási folyamaton mennek keresztül, majdnem úgy, ahogy az ember. A rántotthús sültkrumplival teljesen jó, de a száraz kenyér vízzel már kevésbé. Ugyanilyen a tápanyag-bevitel a növényeknél: ha jó minőségűt juttatunk a számukra, akkor jó kondícióban lesznek, ha rossz minőségűt, akkor az tönkremegy, vagy nem produkál megfelelő hozamot”

Ropogtassunk, de mást, és másképp!

2:59

Ropogtassunk, de mást, és másképp!

2023. november 7. 15:00

A ,,csipszüzem" szó hallatán olajban sült termékek sejlenek fel előttünk, de a manufaktúrában egy eltérő technológia segítségével, helyi zöldséget felhasználva készítik el ezt a nem mindennapi -valóban kézműves terméket. Ásotthalom környéke homokos vidék, így első sorban zöldségek termesztésére nyílik lehetőség. Így honosodhatott meg a régióban a batáta, vagyis édesburgonya-termesztés is, és itt zajlott az 'Ásotthalom 12' fajta nemesítése is, amely többek között a termékek alapjául szolgál.