Agrárközélet
Agrárközélet

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2017. január

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2017. január

Agrofórum Online

2017 januárban az EIP-AGRI hírlevélben többek között a herbivorous és az aquapónia projektjől, és a Smart Farming tematikus hálózatról olvashat.

 

Aquakultúra+hidropónia=aquapónia
Az aquapóniában egyesül az aquakultúra (zárt tartásos haltenyészet) és a hidropónia (talajnéküli növénytermesztés). A két rendszer összekapcsolása által a víz, a tápanyagok és a CO2 körforgásban van hasznosítva. Az INAPRO projekt egy ilyen technológiát alkalmaz, ahol a növények és a halak egymásra találtak. Bővebben >>>
A projektről szóló film: https://www.youtube.com/watch?v=W2C

Herbivorous projekt
Lettországban a gazdák egy csoportja az egyetemi kutatókkal és egy tanácsadó központtal közösen azon dolgoznak hogy a kérődző állatokkal foglalkozó szakemberek kölcsönösen kicserélhessék ismereteiket. A Herbivorous névre hallgató projekt célja, hogy költséghatékony gazdálkodást biztosítson, javítsa a gazdálkodásból származó javak minőségét, azok versenyképességét, ugyanakkor biztosítsa az állatjólétet, fenntarthatóságot, és környezetvédelmet. Bővebben >>>
Az AGRISPIN tematikus hálózat projekt részeként a legjobb európai innovációs gyakorlatokat ismertetik. A már említett Herbivorous projekt is ide tartozik, résztvevői nemrég tettek látogatást Belgiumban.

A gazdaságok adatainak összehasonlítása, a fenntarthatóság és termelékenység növelése
Egy EIP-AGRI fókuszcsoport új jelentése látott napvilágot. Nézze meg Ön is, hogyan lehetséges a különböző gazdaságok adatainak összehasonlításával növelni a fenntarthatóságot és termelékenységet, és milyen adatmegosztó modellek léteznek. Továbbá megismerheti, hogy a fókuszcsoport tizennégy ország húsz különböző háttértudásával rendelkező szakértője milyen innovációs témákat azonosított. Bővebben >>>

EIP AGRI adatlap az ökológiai fókuszterületekről
Nézze meg Ön is, hogy az ökológiai fókuszterületek adatlapjában szereplő parcellaszegélyek, élősövények, gyepes vagy virágos sávok hogyan járulnak hozzá a növénytermesztés jövedelmezőségéhez. A dokumentumot az ökológiai fókuszterületek EIP AGRI munkacsoportja állította össze. Az adatlap letölthető IDE kattintva!

ERANET felhívás kutatócsoportok együttműködésére
Az elmúlt időszakban számos ERANET felhívás jelent meg a kutatócsoportok együttműködése érdekében. Ilyen felhívás a CORE Organic (fenntartható növekedés a biotermesztésben), az ERA CoBioTech (biotechnológia), a SUSFOOD2 (fenntartható élelmiszertermelés és -fogyasztás), a FACCE SURPLUS (a biomassza-termelés erősítése). Nézze meg az elérhető partnerkeresési eszközt is.
További mezőgazdasági és erdészeti együttműködések is elérhetők. Tekintse meg a PLATFORM’s hírlevelét, további információkért pedig keresse fel a PLATFORM weboldalát.

Smart Farming tematikus hálózat
A Smart-AKIS tematikus hálózat egy Horizon 2020 projekt, amelynek célja, hogy növelje az okos gazdálkodáshoz tartozó technológiák alkalmazását (pl. infókommunikációs eszközök) az európai gazdák között. Arra törekszik, hogy hidat alkosson a gyakorlati tudás és a kutatás között, azonosítva, és szolgáltatva azokat az okos megoldásokat, amelyekre a gazdáknak szüksége van. Bővebben >>>

Nyílt felhívás az okos megoldásokra a gazdálkodásban
Ha Önnek olyan innovatív terméke, projektje vagy kutatási eredménye van, amelyek okos gazdálkodási technológiákat alkalmaznak (pl. infókommunikációs eszközök a gazdálkodás informatikai rendszerében, precíziós gazdálkodás, mezőgazdasági robotika és automatizálás), akkor kérem, tekintse meg a Smart AKIS tematikus hálózat kutatóhelyek és vállalkozások részére szóló felhívását. Az adatlap IDE kattintva elérhető.

ProBIO projekt egy versenyképesebb európai biogazdaságért
A Horizon 2020 részeként támogatást nyert ProBIO projekt professzionális támogatást ad a biogazdálkodás területén működő projektekhez. Coaching és tanácsadáson keresztül támogatja a start-up vállalkozásokat, a kutatási eredmények hasznosulását, az ipari és beruházó partnerek között kapcsolatokat, illetve további európai kezdeményezéseket. Célja, hogy hozzájáruljon egy sokkal versenyképesebb európai biogazdaság kialakulásához. Bővebben >>>

Enterprise Europe Network
Amennyiben Ön a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban működő kis- és középvállalkozás képviselője, és arra van szüksége, hogy innovatív ötleteit üzleti lehetőséggé alakítsa át, akkor tekintse meg az Enterprise Europe Network tevékenységét, akik abban segítenek Önnek, hogy a megfelelő kereskedelmi, technológiai vagy kutatás-fejlesztési partnerét megtalálja. Bővebben >>>
A magyar oldal: http://www.enterpriseeurope.hu/

Tudta, hogy az EU részére készült innovációs jelentést az European Political Strategy Centre készítette? A jelentés az EU innovációban betöltött szerepéről szól, arra a következtetésre jutva, hogy “ha folytatni szeretnénk innovációs tevékenységünket, fenntartható és komoly támogatást kell adjuk az újítók részére”.

Twitter hírek:
UBA spanyol mezőgazdasági szervezetről: UPA Bruselas, 6
EIP AGRI Service Point hírek @EIPAGRI_SP
agrár erdészeti fókuszcsoport #agroforestry.

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.