Fóliák hasznosítása, V. – Burgonya hajtatás

2024. február 16. 16:40

A burgonya a világ harmadik legfontosabb élelmiszernövénye, termelési volumenben csak a rizs és a búza előzi meg.

Fóliák hasznosítása, IV. – Hajtatott karalábé termesztése

2024. február 13. 16:40

Főnövényként nem, vagy csak ritkán, de paprika, paradicsom és uborka előnövényeként gyakran hajtatják a káposztaféléket (kínai kelt, fejes káposztát, kelkáposztát, karfiolt), a legjelentősebb növénynek ilyen tekintetben karalábé számít. Területét tekintve a fejes saláta és a hónapos retek után a harmadik legnagyobb felületen termesztett előnövény a fóliák alatt.

Fóliák hasznosítása, III. – Tavaszi fejes saláta hajtatása

2024. február 8. 11:10

Nálunk – más európai országokhoz képest - a levélzöldségek fogyasztása (fejes saláta, jégsaláta, endívia saláta, spenót, sóska stb.) meglehetősen szerény. Csúcsidőszaknak számít a kora tavasz és húsvét környéke, még kisebb csúcsnak mondható a késő őszi kereslet, de télen és nyáron minimális az igény a levélzöldségfélék iránt.

Vírusrezisztens zöldségfajtákat mutat be a Syngenta a Fruit Logisticán

2024. február 7. 15:10

Több díjnyertes zöldségfajtája mellett számos innovatív újdonsággal várja a Syngenta Zöldségvetőmag üzletága a közönséget a 2024-es Fruit Logistica kiállításon, amelynek Berlin ad otthont február 7-9. között.

Fóliasátrak gazdaságos hasznosítása zöldségprimőrökkel, II.

2024. február 5. 10:10

A legkorábban vethető hajtatott primőr: a hónapos retek.

Fóliasátrak gazdaságos hasznosítása zöldségprimőrökkel, I.

2024. január 29. 14:40

Egyre többen vannak, akik maguk próbálkoznak a primőrök saját fogyasztási célra történő megtermesztésével. Az indokok különbözőek, vannak, akik szeretnek kertészkedni, vannak, akik jobban bíznak a saját maguk által megtermelt zöldségfélék minőségében, és vannak, akik takarékossági okok miatt vágnak bele a termesztésbe.

Visszatérő gond a hajtatott paprika és paradicsom rossz terméskötődése

2024. január 26. 06:40

Zöldséghajtatásban télen és tavasszal tapasztalható rossz virágtermékenyülés és terméselrúgás jelentős veszteséget okoz a kertészetekben. Nagyobb hajtatóüzemekben biológiai úton, poszméhek segítségével történhet a virágok megtermékenyítése, hektáronként 2-5 darab kihelyezett „méhkaptárral”.

Jól tárolható és tavaszig fogyasztható az ősszel felszedett feketegyökér és paszternák

2024. január 25. 06:40

Több olyan zöldségfaj lenne, amelyek termesztésére a hazai klíma és talajadottságok tökéletesen megfelelnek, jól és hosszú ideig tárolhatók, és a szűkös téli választékot bővítenék. Ilyen a paszternák és a feketegyökér is.

Döbbenetes módon védekezik a paradicsom szárazság esetén

2024. január 23. 16:10

Egy kutatás szerint a paradicsom gyökerében lévő „vízálló” anyag védi a növényt aszály idején.

Nem mindig barátok! Kálium és magnézium növényi tápelemek szinergizmus, illetve antagonizmus jelensége a zöldségtermesztésben

2024. január 23. 08:40

Az agrokémiában ismert jelenség a tápelemek szinergizmusa, amikor a talajban vagy a tápközegben lévő ionok egymás felvételét és növénybe épülését elősegítik, illetve az antagonizmus jelenség, amikor az egyik elem a másiknak a növénybe jutását akadályozza.