Házikert

Örökzöldek tavaszi ápolása

Agrofórum Online

Közeledik a tavasz és bizony az örökzöldek is ápolásra szorulnak, szorulhatnak. Bár a növényvédelemre most nem térnék ki, mert az egy külön cikk témája lesz, de az örökzöldeknek is szükségük van fenntartó ápolásra, metszésre.

Azért lesz külön téma az örökzöldek növényvédelme, mert az utóbbi időben igen komoly pusztulásnak indultak a tuják és már a borókák is, ami egy egész összetett növényvédelmi cikk anyaga is lehet. De ezen kívül nem csak a kórokozóknak köszönhetők a sárgulások, vannak egyéb okok is.

Mitől sárgulnak a tuják?

Az örökzöldek és természetesen a tuják is igénylik a tápanyagot és a jó talajt. Amikor nem kapnak meg minden szükséges tápelemet, akkor a sárgulás ugyanúgy megjelenik rajtuk, mint más növényeken. Hiánytüneteket produkálnak, amit elsősorban örökzöldekhez való tápanyag-utánpótlásra szánt keverékekkel tudunk pótolni, de ezt kiegészíthetjük aminosavas plusz készítményekkel is a jobb felszívódások érdekében.

Az örökzöldeket évente 1-2 alkalommal tápoldatozzuk.

Bár a köztudatba nincs benne, de az örökzöldek is hullajtják a leveleiket ősszel, csak nyilván más mértékben, mint a lombhullatók. Ilyenkor a tavaszi időszakban jön el a pillanat, amikor az örökzöldek lombját ki kell takarítani az elszáradt növényi részektől.

Ha találunk elszáradt ágakat, akkor azokat is vágjuk le és ugyanígy a beteg növényi részeket is érdemes eltávolítani.

Ha beteg egy növény, akkor az alatta lévő lehullott lombot is takarítsuk fel, mert ez csak egy gócpontja lesz az újabb fertőzéseknek.

Örökzöldek metszése, nyírása és a tetejezés

Főleg tujaféléknél gyakori probléma, hogy a növény belső részei felkopaszodnak. Sokan félnek ilyenkor visszavágni a növényt, pedig ezzel tennék a legjobbat. Akár a törzsből is hoz új, friss leveleket a tuja és borókaféle, így nem kell emiatt aggódjunk.

Az erősebb metszést amúgy az örökzöldek igénylik is sok faj esetében és erőteljes, szép, friss hajtásokkal hálálják meg.

A komolyabb metszési munkákat tavasszal végezzük és a nagyobb vágási sebeket minden esetben fasebkezelővel kenjük be a fertőzések elkerülése végett.

Mikor tetejezünk?

A tujafélék esetében egy praktikus tavaszi metszési metódus a tetejezés. Ilyenkor a növény nem a felfelé növekedésre összpontosít, hanem terebélyesedik és sűrűsödik a lombozata, így sokkal szebb formát nevelhetünk belőle és természetesen a növényvédelmet is megkönnyítjük vele.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az őszi krókusz szakszerű gondozása

2024. október 18. 13:10

Az őszi krókusz alkalmazkodott a hideg időjárási viszonyokhoz. A virágzás időzítése lehetővé teszi számára, hogy kihasználja a tavaszi és nyári csapadékot.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.