Házikert

Kale, avagy a fodroskel, mint szuperfood

Agrofórum Online

A kale néven sokak által ismert superfood nálunk, magyaroknál a marhakáposzta néven volt ismert sok-sok évig. Aztán elterjedt divatként, fodroskelnek nevezzük általában a kertészetben, de az egészséges táplálkozást folytatók és kutatók körében még mindig a kale néven érhető el.

Amikor először találkoztunk a kale étrendkiegészítővel, akkor aranyárban, sokezer kilométerről behozott, vákuumcsomagolt, porrá őrölt termékként mutatták nekünk, miszerint egyész Amerika él-hal ezért a szuperfood-ért. Kíváncsivá is tett minket és ahogy utánaolvastunk – bár eltért az MLM-rendszerben bemutatott adatoktól – tényleg rengeteg ásványi anyagot tartalmazó, hazánkban is megtermeszthető zöldségről van szó.

Mivel magas a tápértéke, ásványianyag tartalma, rosttartalma, így valóban érdemes fogyasztani zöldturmixokban, salátákban és akár snack formában is. Viszont sokfelé vannak óvintézkedések is a felelős gyártók részéről, ami megszívlelendő. Oxálsavakban is gazdag, ami például bizonyos betegségek esetében kerülendő (pl. veseproblémáknál). Tehát mielőtt kikiáltjuk szuperfoodként, azért győződjünk meg róla, hogy saját egészségi állapotunknak való-e vagy sem.

Hogyan termesztjük?

Amilyen misztikus növénynek tartják egyes körökben, annyira egyszerű is megtermelni magunknak. Ha jó minőségű vetőmagot vásároltunk, akkor érdemes palántaneveléssel kezdeni, majd tavasszal kiültetni nagyobb térállásba, mert jó derékig érő, hosszú, erőteljes levélzetű növény lesz belőle. Ami még ráadásul a nagy térállás mellett szól, hogy egészen fagytűrő és egyes példányaink akár több évet is megélhetnek.

Permakultúrás gazdaságokban ugyanúgy hatékonyan lehet termeszteni, mint például nálunk a homoktalajon, egyedül az öntözésre kell odafigyelni és arra, hogy a kártevők nagyon szeretik.

Mivel káposztaféléről beszélünk, így elsősorban a káposztafélék kártevőit találjuk meg rajta, rendre megjelennek a pajzstetvek is amúgy, de az liszteske, gyapjastetű sem ritka.

Talán a káposztalepke hernyója az, ami nem érinti annyira, bár előfordul ugyanúgy, de nagy kárt nem csinált az évek során nálunk sem.

Tapasztalataink alapján a vastag, bőrnemű levelei akár a -15 C fokot is kibírták időszakosan.

Mi van a kelkáposztában?

A kelkáposzta a karotinoidok, a lutein és a zeaxantin forrása (táblázat). A brokkolihoz és más keresztes virágú zöldségekhez hasonlóan a kelkáposzta is tartalmaz glükozinolát vegyületeket, mint például a glükorafánt , amely hozzájárul a szulforafán képződéséhez ,  amely vegyületet előzetes kutatások folynak az emberi egészségre gyakorolt ​​jótékony hatásáról. A kelkáposzta magas oxálsavat tartalmaz, melynek szintje főzéssel csökkenthető.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mángold: salátaként, főzelékbe, élelmiszerként és gyógynövényként is alkalmazható

2024. szeptember 19. 14:40

A mángold tele van tápanyagokkal, így egész évben friss vitaminforrást biztosíthat. Legyen szó salátáról, főzelékről vagy köretként való felhasználásról, a mángold kiváló alapanyag.

A zöldtrágya nem kamu, próbálja ki a kertben is!

2024. szeptember 19. 09:40

A zöldtrágyanövények jótékony hatását érdemes próbára tenni a házikertekben. Bemutatjuk, hogyan és milyen növényekkel érhetünk el eredményt.

Indulhat a kétnyári virágaink ültetése, hogy a következő évben pompázzanak

2024. szeptember 18. 16:10

Az ősz ideális időszak a vetésre, így a növényeknek elegendő idejük van megerősödni a tél előtt, és tavaszra színes, illatos virágokkal díszíthetik a kertet.

Hogyan ültessünk helyesen mogyorót?

2024. szeptember 17. 14:40

Mogyoróbokrot ültetni hálás dolog, hiszen a növény, bár eleinte több évet is kell várnunk a termésére, később évtizedeken át gazdag terméssel örvendeztet meg minket.

Meddig szüretelhetünk még a veteményesben?

2022. október 16. 05:37

Ősszel egyre többen kérdezik tőlem is, hogy mi vajon meddig szüretelünk? Titkon mindig reménykedünk a hosszú indiánnyárban, azért a korai fagyok bekavarhatnak a mi elképzeléseinkbe is.

Ezek a növények teremnek még februárban is a kertben

2023. február 18. 13:39

Ebben a cikkben bemutatásra kerülő növények teremnek most is a kertben, amiből csemegézhetünk!

Ezeket a zöldségeket vetjük ősszel

2022. november 1. 05:38

A legjobb helykihasználás érdekében akár még késő ősszel is vethetünk. Természetesen nem bármit, hanem csak pár fajta zöldséget!