Hatékony is lehet a fenntarthatóság? – John Deere gépek a talajvédelmi bemutatón
Talajvédelmi technológiai megoldásokkal, a szélsőséges környezeti viszonyoknak is jobban ellenálló fajtákkal, és jövőbemutató megoldásokkal várta a termelőket a KITE Zrt. a mezőfalvai NAK Szántóföldi Napokon. Hogyan lehet hatékony a fenntarthatóság? - többek között erre a kérdésre próbáltak választ adni a vállalat szakemberei a Green Deal kapcsán is.
A jól termő repce, amit majdnem kitárcsáztak
2021. augusztus 25. 08:34
3,59 tonna. Átlagban ennyi repcét takarított be hektáronként a kombájn a Pálhalmai Agrospeciál Kft. ősszel majdnem kitárcsázott tábláján. A 4100 hektáron szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó agrárvállalatnál a kelés gyengesége miatt komoly dilemma volt, hogy az adott parcellán mi legyen az olajos növénnyel. Végül a Head-Land Kft. tápanyag-utánpótlási technológia alapján jó döntés született, amit az egységes, egyöntetű állomány képe, és a hozammérő is igazolt.
Itt a primőr szamóca - de mi is a háttér?
A szamóca egyik legkedveltebb, legkorábban kapható gyümölcsünk. A termesztéstechnológiai értelemben inkább zöldségnek tekinthető gyümölcs előállítása azonban korántsem egyszerű. Növényvédelmi és egyéb aspektusok következnek - riport a szakértőkkel.
Maszkos Dutra és a 100 éves gőzgép működés közben
2020. szeptember 19. 11:28
Még az öreg Dutra traktor sem lázadt fel a Bábolnai Gazdanapokon azért, hogy maszkot kell viselnie, bár a szabadtéri rendezvény során ez nem is volt kötelező. A magyar gépgyártás legtöbb kiemelkedő alkotása éppen a veszélyeztett, fél évszázadnál időszabb korban van, igaz, fennmaradásukat nem a járványok, sokkal inkább a háborúk és az elmúlt évtizedek viszontagságai veszélyeztették - különösen a vasból készült gőzgépeket.
Szántóföldtől a ketchupig
A hideg és száraz időjárás kifejezetten kedvezőtlen az ipari paradicsom termesztéséhez, az idei év tehát nem kezdődött jól. A palánták lassan fejlődnek, de ez 2019-ben is hasonlóan alakult, és végül jók lettek a terméseredmények. Nyárlőrincen ez a harmadik esztendő, hogy ifjabb Forgó István családi gazdaságában ketchup alapanyag készül a kezdeti 9, majd 17 hektárt kibővítve ezúttal 22 hektáron.