16℃ 8℃
október 22. Előd, Szalóme, Kordélia

Márpedig a szántás kockáztatás

Agrofórum Online

A szántás létjogosultsága minden esetben felülvizsgálandó ilyen szélsőséges időjárási körülmények, és talajaink állapota miatt. A több generáción átívelő megszokás jelentősen hozzájárulhat a talajdegradációs folyamatok erősödéséhez. Okszerűen, a talajállapot felmérését követően azonban vannak esetek, amikor akár ,,ekéhez is nyúlhatunk”. A talaj víztároló kapacitásának növelése, szervesanyaggal való feltöltése, a megfelelő talajélet fenntartása azonban egyéb más gyakorlatok előtérbe helyezésével hatékonyabban támogatható.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

"Óriási rizikó a gabonatermesztés" - Így aratták le az őszi búzát Tolnában

06:27

"Óriási rizikó a gabonatermesztés" - Így aratták le az őszi búzát Tolnában

2019. július 18. 10:52

Július elején felzúgtak a kombájnok a Duna árterében is. Tallós Attila Fadd, Gerjen, Dombori és Tolna térségében 1993 óta foglalkozik növénytermesztéssel. A 350 hektár saját, bérelt és szolgáltatott területen néhány nap alatt végeztek a kalászosok aratásával, amit nehezített, hogy az időben szinte teljesen összecsúszott a repce betakarításával. Az eredmények ebben az évben nem a legjobbak, bár az idei szezonhoz képest az őszi búza 7 tonna feletti termésátlaga komoly szakértelemről tesz tanúbizonyságot.

Öntözni lehet jól, de még jobban is! - Mire van szükség a KITE öntözési szaktanácsadásához?

2023. március 1. 15:34

Az 50 éves jubileumát ünneplő KITE Zrt. a különleges alkalom kapcsán is a jövőbe tekint, így nem véletlen, hogy az AGROmashEXPO-n jelentették be: a már jól ismert Precíziós Gazdálkodás Rendszerük, vagyis a PGR digitalizált adatokra támaszkodó öntözési szaktanácsadással bővül.

Itt van a gombaszezon!

16:24

Itt van a gombaszezon!

2025. április 11. 10:30

Az Agrofórum Online videós stábja egy szakellenőrt kért fel, hogy vezesse be csatornánk nézőit a gombászás alapjaiba, hogy hogyan, milyen eszközökkel, mire figyelve és mikor érdemes az avart kutatva az erdőre menni a finomságokért.

A regeneratív mezőgazdaság élvonalában

11:53

A regeneratív mezőgazdaság élvonalában

2024. január 20. 11:10

A regeneratív, vagy talajmegújító mezőgazdaság alapköveit hazánkban a kilencvenes években fektették le, és azóta egyre bővül a gyakorló gazdálkodók köre is, köszönhetően első sorban a Talajmegújító Gazdák Egyesületének, amely 2015 óta csapattá szerveződve, az információmegosztás és támogatás útján küzd azért, hogy a talaj védelmét előtérbe helyező gazdálkodási forma egyre nagyobb teret nyerhessen hazánkban is.

Így termessz húsos somot szakszerűen

2020. május 21. 07:24

A som egy ősi növényünk, a magyar tájkultúra része, amit számos hazai településnév is bizonyít - többek között a festői szépségű Somogy megyében. Az utóbbi években ráadásul egyre népszerűbb a gyümölcse és az abból készített termékek is hódítanak a piacon. Többek között ezért döntött úgy négy éve Simon Attila csányi gyümölcstermesztő, hogy 3,7 hektáron somültetvényt telepít a hagyományos kertészeti kultúrái mellé.

Kukoricák a ködben - Elhúzódó betakarítás Görbeházán

2020. december 29. 10:23

A rendkívül csapadékos ősz miatt azonban a 263 hektáron vetett KWS Smaragd nagyjából felének betakarítását csak november közepén tudták elkezdeni. A Nádudvar környéki területeken azonban 120 és 150 mázsa közötti termésátlagok születtek a 2020-as szezonban, ami szintén meggyőző eredményt jelentett.

Ropogtassunk, de mást, és másképp!

2:59

Ropogtassunk, de mást, és másképp!

2023. november 7. 15:00

A ,,csipszüzem" szó hallatán olajban sült termékek sejlenek fel előttünk, de a manufaktúrában egy eltérő technológia segítségével, helyi zöldséget felhasználva készítik el ezt a nem mindennapi -valóban kézműves terméket. Ásotthalom környéke homokos vidék, így első sorban zöldségek termesztésére nyílik lehetőség. Így honosodhatott meg a régióban a batáta, vagyis édesburgonya-termesztés is, és itt zajlott az 'Ásotthalom 12' fajta nemesítése is, amely többek között a termékek alapjául szolgál.