Márpedig a szántás kockáztatás

Márpedig a szántás kockáztatás

Agrofórum Online

A szántás létjogosultsága minden esetben felülvizsgálandó ilyen szélsőséges időjárási körülmények, és talajaink állapota miatt. A több generáción átívelő megszokás jelentősen hozzájárulhat a talajdegradációs folyamatok erősödéséhez. Okszerűen, a talajállapot felmérését követően azonban vannak esetek, amikor akár ,,ekéhez is nyúlhatunk”. A talaj víztároló kapacitásának növelése, szervesanyaggal való feltöltése, a megfelelő talajélet fenntartása azonban egyéb más gyakorlatok előtérbe helyezésével hatékonyabban támogatható.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Drónok, gépek és kalászos gabonák - Karintia Jamboree Rábahídvégen

04:12

Drónok, gépek és kalászos gabonák - Karintia Jamboree Rábahídvégen

2019. július 2. 10:18

Rendkívül sikeres, sok termelőt megmozgató Jamboreet tartott a Karintia Kft. Rábahídvégen június elején. A kalászosokra összpontosító szakmai rendezvényen a vasvári székhelyű cég legújabb fajtáival is megismerkedhettek a gazdálkodók.

Bemutatjuk Magyarország legmodernebb palántanevelő üvegházát - Árpád-Agrár Zrt. átadó ünnepség

04:33

Bemutatjuk Magyarország legmodernebb palántanevelő üvegházát - Árpád-Agrár Zrt. átadó ünnepség

2019. április 28. 09:06

Magyarország legfejlettebb, legmodernebb palántanevelő üvegházát adták át a Szentes mellett fekvő Szegváron április 11-én. Az Árpád-Agrár Zrt. több mint 1,2 milliárdos beruházása során egy 15 000 négyzetméteres üvegház, egy 7000 négyzetméteres fóliablokk, illetve egy 700 négyzetméteres előkészítő csarnok épült meg. Ezeket mind termálvízzel fűtik, a palántanevelő épület pedig hat különböző hőmérsékletű egységre bontható, így akár több különböző hőigényű növény egy időben történő nevelése is megoldható.

Mire jó a kén? - Tápanyag, növényvedő szer és vadriasztó

2022. január 7. 11:10

A kén az egyik legfontosabb mezoelem, amit sokáig mostohagyerekként kezelt a magyar agrárium. A Vulcan Agro azonban olyan formáit ajánlja a termelőknek, amikkel nemcsak tápanyagot tudnak bevinni a növényekbe, hanem az számos más módon is hasznosul - legyen szó például növényvédelmi megoldásokról.

Talajműveléssel vagy talajműveléssel nélkül?

2021. június 16. 10:01

A napraforgó épphogy kibújt, a kukorica már megmutatta magát, az árpa állománya nagyon szép, a borsó pedig virágzik. Mindez a Püski határában fekvő no-till tartamkísérleti területen, ahol a négy kultúra négy ismétlésben, parcellánként no-till és min-till körülmények között bizonyíthatja a technológiák hatékonyságát, esetleg gyengeségét. Május 19-i szigetközi terepszemlénk során Lajos Mihállyal, az Agrofil-SZMI Kft. ügyvezetőjével tekintettük meg a parcellákat.

Bemutatunk egy igazi magyar dióbirtokot!

2020. november 17. 09:04

Egy napsütéses, kellemes kora őszi napon látogattunk el az Engelhardt Dióbirtokra Lovasberénybe, ahol a háromgenerációs családi diótermelő gazdaság legifjabb tulajdonosa, Ádám fogadott minket.

"Nagyon szépek, egészségesek a csövek" - KWS újdonságok testközelből (Mélykút)

03:59

"Nagyon szépek, egészségesek a csövek" - KWS újdonságok testközelből (Mélykút)

2019. október 7. 21:08

Szűcs Róbert családjával 250 hektáron gazdálkodik a Bács-Kiskun megyei Mélykút térségében. A repce, az őszi búza és az őszi árpa mellett a legfontosabb növényük a kukorica, amit az idei szezonban is a területük 40%-án vetettek el. Ennek köszönhetően a fajtaválasztás különösen fontos, hiszen a bevétel jelentős részét is ez a kultúrnövény adja.

A legújabb magyar kukoricahibridek Martonvásárról

2020. szeptember 18. 17:13

Zöldszáron érés, gyors vízleadás, kiemelkedő szárazságtűrés. Csak néhány tulajdonság, ami a Marton Genetics portfóliójának legújabb kukoricáit jellemzi. A 2020-as Bábolnai Gazdanapok alkalmával öt hibridet tekinthettek meg az érdeklődők, köztük a tavaly már megismert, középérésű csoportba tartozó Somodort, a FAO 500-as hibridként 15-16 tonnás hektáronkénti termést is hozó Illangot, valamint a korai szegmens egyik kiemelkedő tagját, a Dalamert.