Dr. Érsek László

Dr. Érsek László

Agrofórum Online

Levéltetvek a lonc-fajokon, I. rész

2024. április 17. 14:10

Magyarországon a loncokon 5 levéltetű faj előfordulásáról van tudomásunk, amelyek a Hyadaphis, Prociphilus, Rhopalomyzus, Trichosiphonaphis nemzetségekbe tartoznak.

A juhar ritka kártevője: a juharkéreg-gubacsatka

2024. április 5. 09:10

A juhar-fajokat (Acer spp.) a hazai botanikai irodalom az Aceraceae - Juhar(fa)félek családjába sorolja. (2,5,10)

Akna és sodrat a dió levelén – a diógöngyölő keskenymoly

2024. március 13. 14:10

A közösségi médiában a diófatulajdonosok a diógöngyölő keskenymoly hernyója által okozott tünetekkel kapcsolatosan tesznek fel kérdéseket. Az utóbbi években a dió növényvédelmével foglalkozó írásokban alig említik.

Ritka kártevőnk: a tűztövis-gubacsatka (Aceria pyracanthi)

2024. február 29. 16:10

A tűztövis (Pyracantha coccinea) Dél-Európában és Kis-Ázsiában őshonos. Magyarországon és Európa számos országában igen gyakran ültetett kiemelkedő díszítő értékű télizöld*.

Porcos levélsodrat az ibolyán – az ibolya gubacsszúnyog 

2024. január 8. 13:40

Az Új magyar füvészkönyv (2009) a Viola növény nemzetségbe 18 Magyarországon élő fajt és további alfajokat különít el. Köztük számos kombinációban gyakori a hibridizáció. A folyamatos átmenetek miatt különösen nehéz az egyes fajcsoportok taxonjainak elválasztása.

A selyemgomb gubacs a tölgyek levelén

2023. december 18. 14:10

A változatos erdőtársulásokban élő tölgyek hazánkban a legfontosabb erdészeti fafajok közé tartoznak. A négy őshonos (kocsányos, kocsánytalan, molyhos és a csertölgy) faj mellett az amerikai származású vörös tölgy a legelterjedtebb. 2018-as adatok szerint a magyarországi erdőterületből (1 939 175 ha) a tölgyek összesen 32,2% -ot, 624 414 ha-t foglalnak el.

Ezüstös fagyalok – támad a  fagyaltripsz

2023. december 4. 11:10

Magyarországon a fagyal az egyik kedvelt sövényként ültetett cserje. Jó térelválasztó, egyben díszítő funkciót is betölt. Nyírott állományai a parkokban, utak mentén vagy magánkertek szegélyén egyaránt megtalálhatók.

A goji bogyó ellensége: ördögcérna gubacsatka (Aceria kuko)

2023. november 22. 12:40

Magyarországon a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó leggyakoribb fajokat 12 nembe sorolják. Vannak közöttük fontos élelmiszernövények (pl.: burgonya, paprika, paradicsom, tojásgyümölcs/padlizsán), élvezeti növények (pl.: dohány), gyógyászati drogot szolgáltató fajok (beléndek, csattanó maszlag), dísznövények (pl.: petúnia) és az utak mentén, parlagokon, kertekben, mezsgyéken és szántóföldeken előforduló gyomnövények (pl.: fekete csucsor). A fajok jelentős része adventív (behurcolt vagy behozott).

Az ázsiai kajszilevéltetű (Myzus mumecola)

2023. november 14. 09:10

A népszerű kajszibarack származásáról, fajtáiról, telepítéséről, környezeti igényéről, fagyérzékenységéről, termesztéséről, a növényvédeleméről, a gyümölcs felhasználásáról, stb. szóló internetes és nyomtatott források könyvtárnyi mennyiségben állnak az érdeklődők rendelkezésére. Ennek okán ebben a rövid tanulmányban csak egy szűkebb témakörrel, a kajszin nemrég megjelent ázsiai kajszilevéltetű (Myzus mumecola) fajjal foglalkozunk.

Ritka kártevő: a málna-viaszos pajzstetű (Atrococcus bejbienkoi)

2023. november 8. 10:10

Magyarország melegebbre és szárazabbra fordult klímája nem kedvez a málnatermesztésnek. Jelentős a munkaerőigénye, amelynek döntő hányada a szedési időszakban jelentkezik. Ezekre a gondokra visszavezethetően a hazai gyümölcs árban nem versenyképes az importból származó termékkel. Ezeknek a kedvezőtlen hatásoknak a következménye, hogy a málna országos termőterülete folyamatos csökken. 2022-ben Magyarországon az ültetvényben termesztett málna termőterülete csak 101 hektár volt.