Veszélyben a kajszibarack!

2024. február 22. 14:40

Az idei tavasz meglehetősen hektikus, több melegrekordot is hozó és alapvetően csapadékban gazdag időjárása néhány növény esetében akut növénykórtani vészhelyzetet teremtett. Ebbe a csapdába szaladt bele a kajszibarack is.

Ennyit változott a repce növényvédelme három évtized alatt

2024. február 22. 12:40

Az őszi káposztarepce a napraforgóhoz hasonlóan meglehetősen nagymértékben igényli a hatékony növényvédelmet. Eltérően a többi szántóföldi növénykultúrától, a repce esetében nem a gyomirtás, hanem döntően az állati károsítók elleni védelem a felelős a kezelések számának és a növényvédelmi költségek döntő hányadáért.

Aktuális teendők a repcében

2024. február 20. 11:40

Az őszi vetésű szántóföldi kultúrák közül az őszi káposztarepce számára idén már elkezdődött a vegetációs szezon. Megindult a repce növények növekedése és lassacskán időszerű lesz a szárba indulás kezdete is.

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között

2024. február 19. 10:10

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

A biológiai védekezés működik!

2024. február 19. 05:40

Sok gazdálkodó ismeri ugyan a T-fák kihelyezésével támogatott, biológiai védekezési módot, ugyanakkor úgy gondolja, hogy ez a védekezési lehetőség a biogazdálkodók privilégiuma és konvencionális termelést folytató gazdálkodóként nincs erre szüksége.

Készüljünk fel a tavaszi kártevők elleni védekezésre!

2024. február 16. 15:10

Az elmúlt években már tendenciává vált, hogy az enyhe téli időjárást február végén átmenet nélkül váltotta a tavaszi idő. A robbanásszerű felmelegedés hatására a kártevők tömeges betelepedése volt megfigyelhető a repce- és a gabonatáblákra, ezért a növényvédelmi beavatkozással nem lehetett késlekedni.

Veszélyben a korán vetett őszi árpák

2024. február 13. 05:40

Az őszi kalászosok korai vetése több, súlyos növényélettani és növényvédelmi kockázattal is jár, de ez napjainkban, a szinte áprilist idéző februári felmelegedés időszakában eléggé látványosan meg is nyilvánult.

Felhívás növényvédelmi képzésre!

2024. február 12. 16:40

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Budapest-Fővárosi Szervezete 2024. március 11-i indítással növényvédelmi alaptanfolyamot szervez, a II. forgalmi kategóriájú növényvédő szerek vásárlására és felhasználására jogosító engedély megszerzéséhez.

Még egyszer, de nem utoljára a mezei pocokról

2024. február 12. 05:40

Nem árt már végre némi tiszta vizet is önteni a pohárba és kicsit elmagyarázni, hogy miként alakult ki ez a jelenlegi pocokhelyzet, pontosan milyen is a jelenlegi helyzet, és mi várható.

Ormányosbogarak a repcében: most lehet védekezni

2024. február 8. 05:40

A repcében a tavasz folyamán elsőként általában a nagy repceormányos jelenik meg. Hőmérsékleti igénye picivel alacsonyabb, mint a valamivel kisebb testű repce szárormányosé.