Télen is érdemes kivinni a növényi hulladékot a komposztra?

Agrofórum Online

Kérem segítségüket. Télen is érdemes kivinni a növényi hulladékokat a komposztra?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Kertünkben található komposztunkra a tél folyamán egyaránt lehetséges növényi hulladékot elhelyezni, hiszen annak ellenére, hogy optimálisnak a 20 fok feletti hőmérséklet tekinthető lebomlásuk szempontjából, fagymentes téli napokon a folyamat lassan ugyan, de folytatódik. Sok növényi hulladék már a téli időszakban nem képződik kertünkben, viszont a háztartásból származhatnak ebben az időszakban is pl. hámozásból adódó növényi maradványok, szobanövények lehulló levelei, kávézacc, tojáshéj stb., melyeket a tél ellenére sem kell szemetesünkben elhelyezni, érdemes azt a komposztra tenni.

Az át nem fagyott komposzt forgatására is érdemes időt szánni, még a téli körülmények között is, hiszen a túlzottan tömődött halmokban levegőtlenség is kialakulhat, mely által a bomlás tovább lassulhat. Az alapanyagok időnkénti homogenizálásával a már lebomlásnak indult rétegek közé friss anyagokat is juttatunk, mely a lebontó szervezetek számára is hasznos, új táplálékként szolgál. A forgatások alkalmával a még esetlegesen kertben maradt, aprított lombhulladékból egyaránt ajánlatos a halmokba keverni. A komposzt éréséről egyébként a forgatás alkalmával meg is győződhetünk, amennyiben a halom közepén magasabb hőmérséklet uralkodik, biztosak lehetünk abban, hogy a lebontó szervezetek a téli időjárás ellenére is dolgoznak. Továbbá a halmok méretének csökkenése ugyancsak jelzi az átalakulás folyamatát. Friss növényi anyagok hiányában, forgatás nélkül is érdemes levegőztetést végezni, legalább vasvillával a halmokat kissé fellazítani.

Fontos továbbá, hogy míg a száraz nyári napok alkalmával, forró hőmérséklet miatt a kiszáradást kell megelőzni, addig télen gyakran a túlzott mértékű átvizesedéstől kell inkább óvni a komposztot. Érdemes tehát a komposzt takarásáról gondoskodni, melyet pl. kalodákban való érlelés, esetleg edényekben történő tárolás során egyszerűen véghez tudunk vinni.

Egyre hódítanak a közösségi kertek – de mire valók?

2024. április 17. 09:10

A hagyományos kertészeti technikák újraélesztése és fenntartása fontos szerepet játszik a környezetvédelemben és a fenntarthatóság előmozdításában.

Így komposztáljunk a lakásban!

2024. március 2. 05:40

Ha van zöldhulladék, akkor egy mai kor embere talán nem dobja simán a kukába, hanem elkezd gondolkodni, hogy mit is lehetne vele kezdeni.

A kerti hulladék csökkentésének 7 módja

2022. szeptember 30. 13:39

A kertészkedés ma már sokkal több egy izgalmas hobbinál, hisz ez egyfajta állásfoglalás is – egy bizonyos életmód mellett, amit magunknak választunk.

Újabb magyar cég léphet be a komposztálható műanyagok piacára

2022. április 23. 07:39

A Horváth Fólia Kft. fóliagyártó berendezéseket vásárol a támogatásból.