Meztelencsigák a lakásban! Milyen módszerrel szabadulhatunk meg tőlük?

Agrofórum Online

Meztelencsiga-invázió lépett fel a lakásunkban. Naponta 2-3 darabot szedek össze a vizes helyiségekben. Meg szeretnék szabadulni tőlük, mert nagyon kellemetlenek. Milyen módszert javasolnak?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Nagyon szokatlan problémával kapcsolatban kér tanácsot, megvallom, nem gyakori esetről van szó. A meztelencsigák nem lakásban élő állatok, de szabadból, kertből növényeken, vagy azok nevelő edényeiben, földjében, réseiben megbújhatnak, velük bekerülhetnek. Nyáron szabadban tartott cserepes növények edényének alján, visszahajló peremének védelmében meztelencsigák meghúzódhatnak, teleltetésre lakásba áthelyezett virágoknál sok ottmarad. Betelepítés előtt ezért a cserepek alját, peremét tüzetesen javasolt ellenőrizni. Családi házakban sok helyen télikertek is találhatók, azokban is meghúzódhatnak bekerült csigák, volt rá eset, hogy bekészített zsákos föld volt a csigaforrás. Beszámoltak arról is, hogy földszintes házak csatornájából bújtak elő meztelencsigák, ami nyilván szigetelési hibák miatt vált lehetségessé.

A meztelencsigák a nedves, vizes helyeket keresik, fénykerülők, sötét, fedett felületeken találhatók meg. Nappal világosban elbújnak, majd félhomályban válnak aktívvá. Zöld növényi részeket fogyasztanak, lakásban is azt keresik. Az alább felsorolt tulajdonságaikra lehet alapozni összegyűjtésüket, kiirtásukat.

Meztelencsiga
Meztelencsiga
  • Érdemes elsőnek megkeresni a fertőzési gócot. Ahol közlekednek, az aljzaton nyálkás csíkot hagynak vissza, ezek az árulkodó jelek megszáradt állapotukban is jól láthatók.
  • A lakásban telelő növények cserepeit javaslom elsőnek ellenőrizni, körbedörzsölni, akár kisméretű, fiatal csigák is előfordulhatnak rajtuk. A növények levelei se maradjanak ki, szabálytalan rágásnyomok és fényes, csillogó hártyacsíkok, „lábnyomok” árulkodnak aktivitásukról.
  • Növényekkel egy helyiségben hatásos a kihelyezett vasfoszfát hatóanyagú Ferramol csigaölő készítmény: nedvesség nem oldja fel, tartós, nem veszélyes anyag, a házi négylábúakra sem mérgező. Hatása nem gyors, a csiga elfogyasztása után elvonulva pusztul el.
  • A helyiség burkolatát tartsuk szárazon, ne legyen vizes, nyirkos a felülete. A lakások vizesblokkjaiban a burkolatok feltörlésére használt tisztítókendők gyakran ott maradnak használat után. Ezek a tartósan nedves anyagok kedvelt csigabúvó helyek, ahogy a szabadban is, csalogatásra, összegyűjtésükre szokták használni. 1-2 naponta ellenőrizendők, és eltávolítandók a bennük elrejtőzködő csigák.
Csigapeték a talajban
Csigapeték a talajban
  • Minden olyan meztelencsiga elleni házi egyszerű szer alkalmazható, ami a szabadföldön is. A csigák nyomai körül a burkolat sózása biztos és gyors hatással bír: a konyhasóval kapcsolatba került csiga teste elveszti nedvességét, a só vízelvonó hatása gyorsan érvényesül. Növényekre ne kerüljön, mivel azokat károsítja!
  • A szabadföldön is bevált sörcsapda vagy tejsavó csapda lakásban is működik, érdemes többet is kihelyezni, sok meztelencsiga egyedet összefoghatunk így.
  • Maradék gyümölcsök, télen kifacsart narancs-, citromhéjak padozatra kihelyezve eredményesen gyűjtik össze a kóborló csigákat, csak rendszeresen cserélni kell azokat.
  • Ha bebizonyosodik, hogy csatornából vagy mellette lévő hézagokból bújnak elő a csigák, háztartási fertőtlenítőszerek – Hypo, tömény ecet, háztartási sav – segítenek a folyamatos utánpótlás megállításában, természetesen a felhasználási előírások betartása mellett. A víz- és csatornacsövek melletti hézagokat mielőbb tartós módon tömítsék be, elzárva közlekedési lehetőségüket!
  • Speciális csigaölő szerek lehetőségét is felsorolom a teljesség kedvéért. A korábban elterjedten használt metaldehid hatóanyagú speciális csigaölő készítményeket átsorolták zöldkönyves csoportba, II. forgalmi kategóriába, vásárlásukhoz növényvédelmi végzettséget írnak elő. Többféle néven vannak jelenleg forgalomban: Fleet, Limatak, Limex, Medal, Metarex, Shalimar, Shamu, Shift, Szuper-D stb. Mérgezők – ember mellett – háziállatokra is, ezért ezeket lakásban nem javaslom felhasználni.

A felhasználható védekezési lehetőségek közül a többség vegyszermentes, nem mérgező megoldás, azok közül ajánlom a választást.

Kiemelt kép: Pixabay

Jó módszer lehet a meztelencsigák ellen a talaj fertőtlenítése?

2024. február 1. 04:36

Tavaly sok kis fehér meztelencsiga volt a kertben, amelyek elpusztították a zöldségeket. Jó módszer ellenük a föld fertőtlenítése a művelés előtt?

Hogyan tudom megállítani a meztelencsigák invázióját a kertben?

2022. november 3. 04:37

Segítséget kérek: nagyon elszaporodtak a meztelencsigák a kertben, főleg a veteményesben. Minden ismert módszert bevetettem, de még mindig, mintha többen lennének. Gyanúm az, hogy a szomszédból jön az utánpótlás, ahol a kerítéshez közel halomba rakva tartanak lomokat. Hogyan tudom megállítani a csigainváziót?

Meddig károsítanak még a meztelencsigák a kertben?

2023. október 12. 04:37

Közeledünk az ősz közepe felé, de a kertemben még mindig igen aktívak a meztelencsigák. Meddig károsítanak még ezek a csigák?

Mit tegyek a magaságyásokat ellepő meztelencsigák ellen?

2023. augusztus 13. 04:38

Köves, terméketlen kertünkben magaságyásokkal próbálkozunk. Az egyik ágyásban megjelentek a pici meztelencsigák. Az apró palántákat ellepik, a paradicsombogyókat eszik, a paprikának a levelét is tarra rágják. Nem zárkóznék el a vegyszeres megoldástól sem. A problémát a következő szezonra szeretném megoldani segítségükkel.