Lehet, hogy már most megfertőzte a lisztharmat az almafát?

Lehet, hogy már most megfertőzte a lisztharmat az almafát?

Agrofórum Online

Elképzelhető, hogy már most lisztharmatosak az almafáim? Én erre utaló jeleket vélek felfedezni rajtuk.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az almafákat fertőző lisztharmat nagyon korán, már az újonnan kibújó leveleken is jelen lehet. Ezeket, már a fakadáskor látható tüneteket elsődleges, vagy más néven primer tüneteknek is nevezzük, melyeknek jelentős szerepe van a betegség vegetációs időszakban való továbbterjesztésében is. A lisztharmat kórokozója ugyanis a rügyekben, rügypikkelyek alatt képes áttelelni, így a vesszők csúcsrügyei, illetve a hajtásvégi rügyek a leggyakrabban érintettek a fertőzésben.

A beteg rügyekből kifejlődött hajtások valamennyi levele fertőzött lesz, ezt jelzi a rajtuk megjelenő összefüggő fehéres bevonat, valamint merevség és kanalasodás egyaránt kialakul rajtuk. A beteg levelek idővel be is sodródnak, görbülnek, majd elszáradnak. A fertőzés nemcsak a leveleket, hanem a virágokat is érintheti már ebben a korai időszakban, mely végezetül a virágok esetében ugyancsak elszáradáshoz vezet. A későbbiekben már általában a jól ismert fehéres, lisztszerű bevonat jelenik meg a betegség tüneteként, melyet szekunder, vagyis másodlagos tünetnek hívunk.

A lisztharmat elleni védekezést már a metszés során érdemes megkezdeni, vagyis arra tekintettel kell lenni, hogy a vesszők végén található 4-6 rügy általában fertőzött. A virágzás előtti időszakban, fakadás után is érdemes metszést végezni, a betegség tüneteit mutató hajtásokat eltávolítani, így a továbbfertőzést megelőzni. A kémiai védekezés is elkerülhetetlen, főleg azokon a fákon, ahol minden évben visszatérő problémát jelent a betegség. A megelőző kémiai kezelést már a fák egérfüles, vagyis pár cm-es levélnagyságánál ajánlatos megkezdeni, majd pedig bimbós állapotban és virágzás előtt szintén szükséges megismételni.

A párás és meleg körülmények kedveznek a kórokozó szaporodásának és terjedésének, így a hajlamosító tényezők megléte esetében a további időszakban is indokolt lehet a kémiai védekezés. A készítmények közül kiskerti körülmények között a kéntartalmú hatóanyag mellett felszívódó szereket is alkalmazhatunk, mint pl. a Switch, Difference, Difcor 250 EC, Difeno 25 EC, Alfa Solo, Mavita 250 EC, Score 250 EC.

Kiemelt kép: Pixabay

Teleltetésre fel! III. rész – a muskátli, az encián, a kínai hibiszkusz és a murvafürt megfelelő téli védelme

2019. november 29. 04:36

Idén december első hete meghozza a fagyokat: a jövő hét éjszakáin országszerte mérhetünk -1, vagy akár -3 ℃-ot is. Nem késlekedhetünk tovább, ez a hétvége az utolsó időpont, hogy védett helyre vigyük a fagyérzékeny növényeinket. Mi a teendőnk az enciánbokorral, a murvafürttel, a kínai hibiszkusszal és a muskátlival?

Mi károsíthatja a mogyoró levelét?

2022. június 13. 04:36

Mi károsíthatja a mogyoró levelét? Barna foltokat és rágásnyomokat is találtam a levelein.

A gyümölcsfa-nyesedék felhasználásának módjai

2023. szeptember 2. 08:10

Mihez kezdjünk a kertünkben levágott gallyakkal? Elégetni ma már nemigen szabad, a kukába sem férnek be, nincs is igazán helyünk tárolni őket. Gondolkozzunk hát másként: mire tudnánk felhasználni a levágott nyesedéket úgy, hogy végül ez is a hasznunkra váljon?

Mi okozta apró, narancssárga pontok kialakulását a fa ágain?

2023. január 23. 04:38

Az elmúlt napokban az egyik fán apró, narancssárga pontokkal teli elhalt ágakat találtam. Mi okozta, menthető még a fa, mit tehetek vele? Küldök róla képet is.