Mikor metsszük meg a gyümölcsfákat, bokrokat? Mit metsszünk ősszel?

Mikor metsszük meg a gyümölcsfákat, bokrokat? Mit metsszünk ősszel?

Agrofórum Online

A bogyós gyümölcsöket általánosságban nyár végén vagy ősszel szoktuk metszeni. Optimális időszak a málna metszésére közvetlenül az érés befejezése után van, ekkor először a letermett vesszőket, majd pedig a beteg, sérült, gyengén fejlett részeket távolítsuk el.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A bogyós gyümölcsöket általánosságban nyár végén vagy ősszel szoktuk metszeni. Optimális időszak a málna metszésére közvetlenül az érés befejezése után van, ekkor először a letermett vesszőket, majd pedig a beteg, sérült, gyengén fejlett részeket távolítsuk el. Töves művelés esetén elegendő, ha bokronként kb. 8 vesszőt hagyunk meg a következő évi termések kinevelésére.

A szeder esetében is hasonlóan járjunk el, miután letermett az összes gyümölcs, azonnal nekikezdhetünk az idősebb részek lemetszésének. A tövek kora és kondíciója alapján általában egy bokron 3-5 db sarjat hagyjunk meg.

A metszés optimális időpontja a szüret utáni időszakban, szeptemberben vagy októberben van a bodza esetében is. A metszés során azokat a vesszőket érdemes meghagyni, melyek vastagsága legalább 1,5-2,5 cm között van, vagyis ceruza vastagságúak, illetve 2 méter hosszúságúak és egészségesek. A bodza esetében is elsősorban a letermett, beteg, nem megfelelő méretű vesszők eltávolítása a cél. A felesleges részeket tőből távolítsuk el, a meghagyott vesszők végét pedig ne metsszük vissza.

A ribiszke bokrai egészen a lombhullástól kihajtásig metszhetők, még télen, az enyhébb napok folyamán is. A piros ribiszke ágai esetében a 4-5 éveseken is várhatunk megfelelő minőségű gyümölcsöket, a fekete ribiszke azonban az éves vesszők oldalrügyeiből hozza termését, mely fontos szempont a metszésnél.

A diófa metszésének, száraz és felesleges ágainak eltávolításához a legmegfelelőbb időszak is ősszel van. A tavasszal végzett metszés során a fák sebei lassan gyógyulnak, belőlük erőteljes, nehezen múló folyás indul meg nagy gyökérnyomása miatt.

A csonthéjasokat, vagyis az őszibarackot, kajszit, szilvát, cseresznyét, meggyet egészségügyi okok miatt ebben az időszakban és tél folyamán se metsszük. Általában két időszakban, tavasszal virágzás előtt, vagy akár közben, illetve nyáron szüret utáni időszak alkalmas erre.

Az almatermésűek metszését pedig korán, februárban, márciusban esedékes, és rügyfakadásig tart. Metszésük akkor kell, hogy történjen, amikor még hideg van, de még nincs fagy, és hó sem borítja az ágakat.

Hogyan kell metszeni a hibiszkuszt?

2024. február 27. 04:36

Segítségüket kérném hibiszkusszal kapcsolatos kérdésem megválaszolásában: hogyan kell metszeni ezt a növényt?

Miért hullott le tavaly a meggy éretlenül a fáról?

2023. március 2. 04:38

Mi okozhatta tavaly a meggynél, hogy a termés pirosas-sárgás színben idő előtt lehullott? Természetes hullás vagy más állhat a háttérben? Kérem véleményüket az esetről, hátha idén elkerülhetjük az ebből adódó veszteséget!

Hogyan állíthatom meg, illetve előzhetem meg a levélhullást a fikusznál?

2022. október 6. 04:37

Kislevelű fikusznövényem levelei elkezdtek erősen hullani, megritkult a lombja. Hogyan állíthatom meg, illetve előzhetem meg a levélhullást?

Fertőtleníteni kell a metszőollót is?

2020. április 18. 07:36

Miért ajánlott a metszőolló fertőtlenítése? Milyen növényeknél érdemes erre figyelni?