6℃ 4℃
december 12. Gabriella, Johanna, Franciska

A hidegtől sárgulnak meg a már kiültetett palánták?

Agrofórum Online

Szeretném megkérdezni, hogy vajon a hideg miatt sárgultak meg a kiültetett palántáim? Vagy más oka lehet?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

Az elmúlt időszakban még jó pár éjszaka hűvösnek bizonyult, ami elsősorban a túl korán kiültetett, melegigényes zöldségnövények palántáira lehetett rossz hatással. A zöldségnövények közül az uborka, a görög- és sárgadinnye, valamint a paprika tekinthetők a legmelegigényesebbnek. Számukra a 25 °C-os hőmérséklet az optimális, míg a paradicsom és a tojásgyümölcs 22 °C-on érzi magát a legjobban. Az optimálistól való kismértékű, ±7 °C-os eltérést képesek a növények még károsodás nélkül elviselni, viszont már ±10-14 °C-os eltérésnél életfolyamataikat minimálisra csökkentik le.

Kevéssel fagypont feletti hőmérsékletnél pedig a növények növekedésének jelentős lelassulása, terméskötődésük hiányossá válása következhet be. A megfázás tünetei később figyelhetők csak meg a növényeken, melyekhez továbbá a vontatottabb fejlődés, a virágok kötésének elmaradása is társulhat. A látható fagyási sérülések a növények nagyobb víztartalmú részein következnek be főként, melyek üvegszerűen áttetszővé válnak, majd feketednek, hervadnak. A fagy és a hideg leginkább a kora tavaszi, valamint a késő őszi időszakban való termesztés során szokott károkat okozni.

A fent leírtakból jól látható, hogy nem érdemes a palánták kiültetését siettetni, ajánlatos inkább a növény számára kellő hőmérséklet bekövetkeztét és tartós fennállását megvárni. A korai kiültetéssel járó kockázat általában jóval nagyobb, mint amennyivel a zöldségek termésének érése, így a szüreti időszaka előbbre hozható. A hidegebbet tűrő zöldségfajok a hűvösebb éjszakákon sem szenvednek károkat, így ezek ültetését, vetését részesítsük előnyben (saláta, karalábé, brokkoli, egyéb káposztafélék).

A palánták ültetés utáni sárgulása és lilulása is gyakori tünetként jelenik meg, mely egyrészt a palánta gyökerének fejlettségével hozható összefüggésbe. Ez főként a jelentősebb hajszálgyökér-sérüléssel járó ültetésnél tekinthető általánosnak, hiszen a megfelelően tápanyaggal ellátott talajból az ilyen gyökérrel rendelkező palánták nem képesek a tápanyagok kellő mennyiségű felvételére. Ebben az esetben érdemes lehet a leggyorsabb hatás elérése érdekében lombtrágyázással az elszíneződést orvosolni.

Kiemelt kép: Pixabay

Miért világosodtak ki a kiültetett uborkapalánták levelei?

2024. május 29. 04:40

Miért világosodtak ki a kiültetett uborkapalánták levelei? A kiültetés után pár nappal szinte megfehéredtek. Mi okozhatta?

A csodálatos ginzeng, amit akár meg is termelhetünk!

2023. március 25. 09:39

Nézzük most meg azt, hogy vajon tudunk-e otthon mi is ginzenget nevelni!

Mitől sárgulnak és halnak el részlegesen a görögdinnyepalánták?

2025. június 10. 04:39

Sinthosa alanyba oltott Colosseo és Mirsini görögdinnyepalántáknál sárgulást, helyenként elhalást figyeltünk meg. A képek és leírás alapján megállapítható-e, hogy mi okozta a palántáknál a sárgulást, növekedésük időleges leállását?

Kertművelést tanítanak a legszegényebb településeken

2023. március 16. 10:39

Ezerhatszáz kilogramm vetőmagot, illetve harmincezer előnevelt palántát osztanak ki a Felzárkózó Települések program munkatársai az ország legszegényebb falvaiban élő családoknak.