Agrofórum a tábla széléről: a cseresznyelégy elleni védekezés lehetőségei

Agrofórum a tábla széléről: a cseresznyelégy elleni védekezés lehetőségei

Agrofórum Online

A cseresznyelégy rajzásának pontos megfigyelése alapot adhat a növényvédelmi kezelés idejének megválasztásához. De hová helyezzem a sárga ragacslapot, és egyáltalán a ragacslap növényvédő készítménynek számít-e? Hertelendy Péter növényorvossal ezeket a kérdéseket járjuk körbe Szár határában.

A cseresznyelégy elleni védekezést remekül megalapozza a sárga ragacslap kihelyezése, amely – a közhiedelemmel ellentétben nem számít növényvédő szernek. Sőt, ahogy Hertelendy Péter növényorvos mondja, egyáltalán nem szelektív: temérdek feltapadt rovar tetemét számolhatjuk, melyek között nem egyszerű megtalálni a szárnymintázatáról felismerhető kártevőt: a cseresznyelegyet.

A cseresznyelégy csapdázásának módja

A cseresznyelegyek megfelelő rajzásmegfigyeléséhez némi etológiai ismeret is szükséges. A peterakó nőstények ugyanis a fánk tetejében elhelyezkedő gyümölcsökbe kezdi rakni petéit, majd egy feromonpöttyel jelöli a gyümölcs ,,foglaltságát”. Fontos tehát, hogy minél magasabbra helyezzük a sárga ragacslapunkat, hogy az első egyedeket ott érje a csapda – így tudjuk meghatározni a védekezés időpontját.

Tovbbi részletek a videóban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A talajtakarás előnyei szőlőben

5:27

A talajtakarás előnyei szőlőben

2024. január 3. 14:10

A szőlőültetvényekben jelenleg is általános az intenzív talajbolygatás, főleg ami a szőlő sorközeit érinti. Ezzel szemben megoldást jelentő alternatíva lehet a növénytakarásos kezelés. A sorközvetés folytán azonban a talajt átszövő gyökérzet vízkonkurenciaként jelenhet meg a szőlő számára, és azokban az esetekben, amikor ez kerülendő, például telepítés esetén, megoldást jelenthet a szalmatakarás. A sötétbarna, humuszban gazdagabb talaj felmelegedésre, ezáltal a párologtatásra való hajlama sokkal kifejezettebb, így jelentős mennyiségű vizet veszíthet, így szalmatakarással csökkenthetjük a vízveszteség mértékét. A kellően vastag, elhalt növényi maradványnak, jelen esetben szalmatakarásnak köszönhetően a gyomok csírázásához szükséges fényviszonyok sem alakulnak ki, és így nem szükséges a kapálás sem. Hogyha intenzív kapálás, és szervesanyag-beforgatás zajlik egy talaj esetében, a szervesanyagot lebontó korhadéklakó szervezetek felszaporodnak a mikrobiális közösségen belül.

Komoly kockázat: az egyéni védőfelszerelések jelentősége a növényvédelem során

5:15

Komoly kockázat: az egyéni védőfelszerelések jelentősége a növényvédelem során

2023. június 28. 12:17

A növények lombfakadása, az intenzív csapadékos időjárás és a kártevők, valamint kórokozók fejlődése szempontjából kedvező hőmérsékleti körülmények rövid időn belül szükségessé tehetik a növényvédelmi kezeléseket.

Mezőgazdasági drónok az on-farm kísérletek felett

2022. szeptember 23. 12:37

Monitoring drón pásztázta június elején az ÖMKi - Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet füzesgyarmati on-farm kísérletének területét, ahol különböző búzákat teszteltek bio körülmények között. Az ország több helyszínén 10 éve zajló kutatási munka célja, hogy az ÖMKi olyan fajtákat ajánlhasson az ökológiai gazdálkodóknak, amik például jól tolerálják a vegyszeres gyomirtás vagy a műtrágyázás hiányát. A biotermelők tehát képet kaphatnak arról, hogy a következő években mely fajtákra érdemes koncentrálniuk a saját területükön és a saját technológiájuk mellett.

Agrofórum metszésiskola - Alma karcsú orsó fenntartó metszés

11:15

Agrofórum metszésiskola - Alma karcsú orsó fenntartó metszés

2019. március 24. 06:31

Hogyan kell megmetszeni tavasszal az almafát, hogy bő termésünk legyen? Melyek a termő részek, és mit kell levágni, illetve meghagyni? Mi az a karcsó orsó forma?

Időzítés és hatóanyag-korlátozás - Kulcskérdések a kukorica gyomirtásában

2022. augusztus 17. 10:41

A kukorica sikeres és hatékony gyomirtásának legfontosabb kérdése 2022-ben is az időzítés volt. A vetés utáni száraz időjárás a több gyomnövénynek is kedvezett, amelyek ellen az FMC készítményei hatékonynak bizonyultak - ha azokat a megfelelő időpontban juttatták ki.

Hardi Percek V. rész - Kezelőszervek

01:45

Hardi Percek V. rész - Kezelőszervek

2019. február 1. 06:08

A Hardi permetezőgépek egyik legjellemzőbb tulajdonsága a könnyű kezelhetőség, és a praktikusan elhelyezett kezelőszervek. A gazdabarát elrendezés megkönnyíti a mindennapi munkát.

Robot fejőgép, agrárvilágítás, nyakfogó... - Hat állattenyésztési innováció Hódmezővásárhelyről

07:26

Robot fejőgép, agrárvilágítás, nyakfogó... - Hat állattenyésztési innováció Hódmezővásárhelyről

2019. május 15. 14:37

A magyar állattenyésztő szakma legnagyobb, legrangosabb eseményét rendezték meg Hódmezővásárhelyen május 8. és 10. között. Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon ezúttal is számos fajtabemutató és showbírálat várta az érdeklődőket a baromfiktól a hús- és tejelő marhákig, de traktorokból, takarmánykezelő gépekből és egyéb technológiai eszközökből sem volt hiány.