16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike

Miért reped fel a cseresznye és indul rothadásnak?

Agrofórum Online

A napokban a cseresznye terméseinek egy része felrepedt, némelyik rohadásnak is indult. Mi okozhatja ezt a jelenséget?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcshéj felrepedése gyakori tünetként fordul elő főként a cseresznye esetében, de más gyümölcsfajnál is találkozhatunk ezzel a problémával. A felrepedés oka nem más, mint a nagy mennyiségű csapadék lehullása az éréshez közeli időszakban. A víz nagy mennyiségben történő felvétele nemcsak a gyökéren keresztül okozza a nem kívánatos termésrepedést, hanem közvetlenül a gyümölcsök felületén keresztüli felszívódása egyaránt kiváltja. A repedés különösen hosszabb ideig tartó aszályos időszak után bekövetkező esőzések hatására figyelhető meg.

A gyökéren keresztül felvett víz a termésekben nagy nyomást hoz létre, míg a termések felületén keresztül a víz az ozmotikus nyomáskülönbség miatt feszíti szét a terméshéjat. Ebben az esetben a repedéseket általában a bibe körül, illetve a csúcsi, lecsöpögő részeken fedezhetjük fel, ezeken a helyeken van jelen ugyanis hosszabb ideig a víz a felületen. A termések repedésre való hajlamára nemcsak az eső van hatással, hanem ez az érés során folyamatosan fokozódik, a termések növekvő cukortartalma miatt.

A hőmérséklet alakulása is szabályozza a nem kívánt folyamatot, hiszen magasabb hőmérsékleten nagyobb arányú károsodással kell számolnunk. Emellett a repedésre való hajlam fajtatulajdonság is lehet, melyet a fajtaválasztás során érdemes figyelembe venni. Az igen kedvelt, ropogós, nagyobb méretű cseresznyefajták sajnos általában nagyobb valószínűséggel hajlamosak repedésre.

A sérült terméshéjú gyümölcsökön rövid idővel a sebzések megjelenése után, másodlagos fertőzés tünetei egyaránt megjelennek. Leginkább a moníliás termésrothadással kell számolnunk, mely gyakran összeérő terméscsoportok együttes rothadását is kiváltja. Az ilyen jellegű fertőzés ellen védekezni csak megelőzéssel lehet, a terméseken kialakuló sebzések, repedések megakadályozásával. A termésrepedést megelőzni nem egyszerű feladat, akár üzemi, akár házikerti termesztésről legyen szó.

Elsősorban törekedni kell a fa egészségének megőrzésére, növényvédelmi, tápanyag-utánpótlási szempontból egyaránt. A termések érési időszakában kijuttatott kalciummal a termések héjának szilárdságát fokozhatjuk. Rendszeres öntözéssel elkerülhető a fák gyökéren keresztüli, esőzések általi hirtelen nagy mennyiségű vízfelvétele. A termések felületének mihamarabbi felszáradását talán az esővíz fáról történő lerázásával tudjuk némileg elősegíteni, valamint kisebb méretű fák esetében a fák fölé kihúzott fóliás takarással az esővízzel való érintkezéstől egyaránt óvhatjuk gyümölcseinket.

Kiemelt kép: Pixabay

Intenzív cseresznyetermesztés lehetőségei Magyarországon

2018. július 5. 19:29

A cseresznye esetében az intenzíven történő művelés azt jelenti, hogy kokszerűen és jelentős tápanyagellátásssal, tápoldatozásssal, növényi biostimulátorok alkalmazásával, zöldmetszéssel dolgozunk.

Mi legyen a fán maradt, megrohadt cseresznyével?

2023. július 3. 04:36

Cseresznyefám termései már túlértek, sok azonban még a fán maradt megrothadva. Mi legyen ezekkel a termésekkel?

Alanyt is válasszunk, ne csak fajtát!

2019. november 4. 13:06

A gyümölcsfák minden tulajdonságát az alany és a fajta együttesen határozza meg. Nemcsak a faméretet befolyásolja az alany, hanem minden növekedési és fejlődési jellemzőt, a gyümölcsök méretét, minőségét, érési idejét, sőt még az őszi lombhullás időpontját is.

Több kört ver a chilei cseresznye marketingje a magyarra

2023. december 3. 15:10

Nemcsak Chilében, de Dél-Afrikában is fényes jövőt jósolnak a cseresznyének. A hazai gyümölcságazatnak érdemes lenne tanulnia a két újdonsült „cseresznye-nagyhatalom” hozzáállásából.