Miként lehet ifjítani a cseresznyefát?

Miként lehet ifjítani a cseresznyefát?

Agrofórum Online

Cseresznyefa ifjításával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni! Mi a teendő általánosságban?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Olyan idős fát érdemes ifjítani, amelyik törzse ép, egészséges, benne rovarjáratok, lyukak nem találhatók, a fán nem élnek farontó (tapló) gombák sem, tehát jó egészségi állapotban van.

Az ifjító metszést, mint az éves metszést is, lombhullás után és rügypattanásig szokták végezni. Bár növénykórtani szempontból a csonthéjasoknál a csak hideg időben fertőző baktériumos (Pseudomonas) betegségük miatt a szakemberek a rügypattanás utáni, virágzáskori metszést javasolják, ugyanis felmelegedéskor már a kórokozó nem aktív, nem fertőzi azokat. Metszésre alkalmasak a letermés utáni, augusztus, szeptember hónapok esőmentes, száraz napjai is.

Korona teljes, drasztikus ifjítása. Így nem ajánlott!

Az ifjítást sokszor a fák elhanyagolt állapota vagy túlzott magassága miatt szokták elvégezni, a 6-8 méteres fák gondozása, permetezése, szüretelése gyakran kivitelezhetetlen. 4 méter körüli korona kialakítás célszerű.

A cseresznyefák nem szeretik a metszést, csak megfontoltan alkalmazza! Minden fánál, minél drasztikusabban vágják vissza, annál erősebben kezdenek el növekedni a metszés alatt elhelyezkedő oldalágak, vesszők. Az ifjító metszéssel lényegében egy új koronát alakítunk ki, alaposan végig kell gondolni – megtervezni – az ágak térbeli elhelyezkedését. Egy év alatt nem szabad végrehajtani, 2-3 évre elhúzva érdemes megvalósítani, hogy a fát ne érje sokkhatás. A vastag vázágak visszavágásánál a hossz 1/3, legfeljebb 1/2 részénél nagyobbat nem ajánlott eltávolítani egy alkalommal. Vékonyabb koronaalkotó ágakat lehet tövéhez közel kivágni, ha a korona besűrűsödött, és nem jut elég fény a belsejébe. A visszavágás alatt mindig legyen egy fejlett, jó irányban növő, vékonyabb ág vagy vessző, amiből majd az új vázág kinevelhető lesz.

Cseresznye ágcsonkja

A visszavágott ág metszési felülete soha ne legyen vízszintes, hanem ferde, minél meredekebb szögben álljon, hogy a későbbiekben ne állhasson meg rajta a víz. A korona vékonyabb ágait, vesszőit is ritkítani kell, különösen a befelé, vagy rossz irányban lévőket. A koronaformára nem tudok javaslatot tenni, mivel már egy meglévő, kialakult ágrendszerrel rendelkezik a fa, azt tudja alakítani, ahol lehetséges. Házikertben nem is fontos, hogy előírás szerinti, szabályos koronája legyen egy gyümölcsfának, az a lényeg, hogy a kert azon részén, ahol van, elférjen, ne akadályozza a tulajdonosok életét, mozgását, és a szomszédos fák növekedését.

A metszést követően ajánlott a metszési felszíneket lehetőleg azonnal kezelni a fertőződés megelőzése céljából. Erre valamennyi réz hatóanyagú gombaölő szer alkalmas, vagy az egész fát permetezve, vagy csak helyileg a sebek kezelésével. Amikor beszáradtak a felületek, a 2-3 cm-nél nagyobb metszlapokat fasebkezelővel légmentesen be kell fedni.

A búza első gombaölő szeres kezelése

2018. január 24. 20:49

A tél végi, tavasz eleji időszak egyik fontos feladata a soron következő vegetációs időszakban reánk váró feladatokra való minél hatékonyabb felkészülés.

Hogyan menthetem meg a fehéres bevonattal belepett szőlőfürtöket?

2022. július 10. 04:36

Egyhetes távollétünk alatt a szőlőfürtök betegek lettek. Finom, fehéres bevonat látszik rajtuk. Hogyan tudom megmenteni a termést?

Megelőző védekezéssel egészséges marad az állomány

2019. július 16. 11:56

A napraforgóra – de sok esetben a repcére és a szójára is – specializálódott gombák számára is egyre kedvezőbbek a szántóföldi feltételek.

Picasso - Olajos növényekre fejlesztve!

2023. május 27. 05:32

A napraforgó és a repce évről évre a termesztett kétszikű kultúrnövények döntő hányadát adják mind a vetésforgóban betöltött szerepük, mind a jövedelmezőségük miatt. Annak ellenére, hogy a kétszikűek rendjének eltérő osztályába tartoznak, a gombaölő szeres védelmük mégis nagyon sok közös elemet hordoz.