A genetikai változatosság szolgálatában

Agrofórum Online

A Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ Tápiószelén az egyetlen olyan intézet hazánkban, amely mind a négy génbanki feladatnak eleget tesz. Ezek a gyűjtés, a felszaporítás, vagy felújító vetések, a dokumentáció, valamint a közreadás, vagyis a lakossági felhasználás támogatása, melyet 2013 óta kampányszerűen művelnek.

A megőrzés többféle formában működhet. A hetvenes években alakult ki az a megőrzési módszer, amelyet, korszerűbb formában, a mai napig végez a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ: ez pedig a hűtött magtárolás, és a különböző merisztémakultúrák fenntartása. A magok csírázó képességét hűtés útján védik, és a hűtött tárolás előtt kíméletes szárításon megy keresztül az alapanyag a nedvességtartalom csökkentése céljából.

Az intézet mozaikos jelleggel, 300 h-on terül el: a belső parkrészek, botanikus kert, arborétum, erdő, rét, kaszáló és nádas, valamint legelő és tó, végül szántóterületek fokozzák a sokféleséget. Részben gazdálkodnak, másrészt génbanki felszaporításokat, felújító vetéseket, kísérleteket, kutatásokat végeznek. Lakossági oldalról is hozzá lehet járulni a Központ működéséhez.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntartható napraforgó és kukorica talajművelés nélkül

2021. május 28. 12:05

A 2020-as no-till kukorica kísérletek táblaátlaga hektáronként nettó 11 tonna lett, a 33 hibridből 23 hozott efölötti eredményt, a legjobbak pedig valamivel a 13 tonna/hektár hozam fölött álltak meg.

Hogy áll hazánk vízgazdálkodása?

08:03

Hogy áll hazánk vízgazdálkodása?

2025. július 22. 16:10

A klímaváltozás egyre sürgetőbb kihívásokat jelent hazánk számára is: a vízgazdálkodás kérdései különösen aktuálissá váltak, hiszen a változó éghajlat szélsőségesebb időjárási viszonyai komoly hatással vannak Magyarország vízkészleteire.

Itt a legújabb Väderstad Carrier rövidtárcsa - Bemutatkozott az XT Marcaliban

2022. augusztus 18. 08:42

Mindent ellepő porfelhő nélkül, viszonylag nedves talajon tarthatta meg szántóföldi roadshow-jának utolsó gépbemutatóját a Väderstad. Marcaliban a tarlóhántástól egészen a repce vetéséig bemutatták a szárazságban, aszályban ajánlott talajművelési technológiákat.

Mi lesz veled, növényvédelem? - A szakma jövőjéről kérdeztük a Növényorvosi Napon megjelenteket

2019. december 6. 17:52

November közepén rendezték meg a 2019-es Növényorvosi Napot a gödöllői Szent István Egyetem aulájában, ahol arra voltunk kíváncsiak, mit gondolnak a szakemberek a növényvédelem jövőjéről, a szakma kihívásairól.

Väderstad innovációk III. - Gumifelfüggesztés és gumiágyazás

2022. április 27. 10:42

A Väderstad innovációkat bemutató videósorozatunk harmadik részében a gumiágyas csapágyazást és a gumibakos függesztést, valamint ezek előnyeit ismerhetik meg nézőink.

Agrofórum metszésiskola - Alma termőkaros orsó fenntartó metszés

04:39

Agrofórum metszésiskola - Alma termőkaros orsó fenntartó metszés

2019. március 24. 06:36

Hogyan kell megmetszeni tavasszal az almafát, hogy bő termésünk legyen? Melyek a termő részek, és mit kell levágni, illetve meghagyni? Mi az a termőkaros orsó forma?

Lesz-e jövője a magyar kukoricatermesztésnek? - Befejeződött a kukorica betakarítása Lengyeltótiban

03:09

Lesz-e jövője a magyar kukoricatermesztésnek? - Befejeződött a kukorica betakarítása Lengyeltótiban

2019. november 2. 06:20

Az utolsó kukoricatáblán dolgozik a kombájn a lengyeltóti kertek tövében október 24-én. Légrádi Miklós ismét egy sikeres évet zárhat Somogy megyében, aminek a szigorú, talajnedvesség-megőrző technológia, a szántás nélküli talajművelés és a mulcsba vetés az alapja.

Szántóföldtől a ketchupig

2020. június 9. 07:02

A hideg és száraz időjárás kifejezetten kedvezőtlen az ipari paradicsom termesztéséhez, az idei év tehát nem kezdődött jól. A palánták lassan fejlődnek, de ez 2019-ben is hasonlóan alakult, és végül jók lettek a terméseredmények. Nyárlőrincen ez a harmadik esztendő, hogy ifjabb Forgó István családi gazdaságában ketchup alapanyag készül a kezdeti 9, majd 17 hektárt kibővítve ezúttal 22 hektáron.