A genetikai változatosság szolgálatában

Agrofórum Online

A Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ Tápiószelén az egyetlen olyan intézet hazánkban, amely mind a négy génbanki feladatnak eleget tesz. Ezek a gyűjtés, a felszaporítás, vagy felújító vetések, a dokumentáció, valamint a közreadás, vagyis a lakossági felhasználás támogatása, melyet 2013 óta kampányszerűen művelnek.

A megőrzés többféle formában működhet. A hetvenes években alakult ki az a megőrzési módszer, amelyet, korszerűbb formában, a mai napig végez a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ: ez pedig a hűtött magtárolás, és a különböző merisztémakultúrák fenntartása. A magok csírázó képességét hűtés útján védik, és a hűtött tárolás előtt kíméletes szárításon megy keresztül az alapanyag a nedvességtartalom csökkentése céljából.

Az intézet mozaikos jelleggel, 300 h-on terül el: a belső parkrészek, botanikus kert, arborétum, erdő, rét, kaszáló és nádas, valamint legelő és tó, végül szántóterületek fokozzák a sokféleséget. Részben gazdálkodnak, másrészt génbanki felszaporításokat, felújító vetéseket, kísérleteket, kutatásokat végeznek. Lakossági oldalról is hozzá lehet járulni a Központ működéséhez.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A görögdinnye is a rántott húst szereti

2020. szeptember 23. 09:38

„Minden élőlény, így a növények is egy táplálkozási folyamaton mennek keresztül, majdnem úgy, ahogy az ember. A rántotthús sültkrumplival teljesen jó, de a száraz kenyér vízzel már kevésbé. Ugyanilyen a tápanyag-bevitel a növényeknél: ha jó minőségűt juttatunk a számukra, akkor jó kondícióban lesznek, ha rossz minőségűt, akkor az tönkremegy, vagy nem produkál megfelelő hozamot”

Agrofórum metszésiskola - Kajszi kompakt váza fenntartó metszés

07:30

Agrofórum metszésiskola - Kajszi kompakt váza fenntartó metszés

2019. március 19. 09:08

Hogyan kell megmetszeni tavasszal a kajszi fát, hogy bő termésünk legyen? Az Agrofórum metszésiskolája hasznos tippeket ad dr. Szalay László közreműködésével. A kajszi kompakt váza formájának fenntartó metszése szakszerűen.

"Már 5,7 tonnás repcénk is volt" - Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Nyárlőrinc)

03:18

"Már 5,7 tonnás repcénk is volt" - Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Nyárlőrinc)

2019. július 2. 10:29

Ifjabb Forgó István családjával 2008 óta termeszt repcét, a KWS termékei pedig 2010 óta vannak jelen a gazdaságban, amelyekre általánosságban is jellemző a gyors fejlődés és a jó termésképesség, valamint a viharállóság.

Multiva: nemcsak a gépek színe változott

2020. január 14. 10:19

A finn Multiva először a németországi Agritechnica kiállításon mutatta be az újraszínezett gépeit. Azonban nemcsak a színek változtak, új gépek is a gazdák szolgálatába álltak.

Szórjuk? Fújjuk? Mást vessünk? - Hektár podcast #1

2022. február 24. 14:42

Az Agrofórum iránymutató podcast műsorának első adása. Szórjuk? Fújjuk? Mást vessünk Működő és kétséges megoldások műtrágya-válság idején.

A régi Rába újjászületése - HT-300 traktor a földeken

2021. január 27. 13:39

Bármennyire is szerették a dolgozók, a Besenyőtelki Agrár Zrt. 31 éves Rábájával az idők során egyre több lett a gond, folyamatosan meghibásodott, így végül leselejtezték. A magyar traktor előnyeiről azonban nem feledkeztek meg a cégnél, így amikor lehetőség adódott rá, a Huntractor Kft.-t megbízva újjáélesztették a fehér-sárga erőgépet.

Az OTP Agrár a hosszú távú kapcsolatokra épít

4:24

Az OTP Agrár a hosszú távú kapcsolatokra épít

2023. május 30. 16:41

Az OTP Agrár immár 11. alkalommal lehet jelen a 30 éve megrendezett Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Napokon. A személyes jelenlét célja pedig nem más, mint a partnerkapcsolatok mélyítése egy kötetlen, és közvetlen interakcióra lehetőséget teremtő környezetben.

Szőlőkombájn vagy kézi szüret? - Ebből lesz a Mészáros Pál Borház Merlot bora Szekszárdon

03:02

Szőlőkombájn vagy kézi szüret? - Ebből lesz a Mészáros Pál Borház Merlot bora Szekszárdon

2019. október 27. 06:29

Lassan véget ér a szüret a hazai borvidékeken, a szekszári Baranya-völgy dűlőben is az utolsó bogyók kerültek a tárolókba, ezúttal a 2019-es évjáratú Merlot adott munkát embernek és gépnek egyaránt.