A szőlősorok biodiverzitásának növelése – Vetési tippek Tokajról

A szőlősorok biodiverzitásának növelése – Vetési tippek Tokajról

Agrofórum Online

Számos előnye van a többkomponensű magkeverékek használatának a szőlőültetvények sorközeiben. A megfelelően összeállított növénykombinációk javítják a talaj szerkezetét, emelik annak humusztartalmát, jelentősen csökkentik az eróziót. Megfelelő alkalmazásukkal nem konkurálnak a szőlővel, a párolgást ugyanakkor minimálisra csökkentik, így a nedvességet végeredményben megőrzik a nap melegének kitett, meredek területeken is. Mindezek mellett a keverékek nagymértékben hozzájárulnak a terület biodiverzitásának védelméhez és fokozásához is. Ezen előnyök kiaknázásához viszont az első és legfontosabb lépés a helyes vetéstechnológia megválasztása és alkalmazása.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Újdonságok almatermelőknek: permetezőgép és Modi klubfajta

2021. szeptember 3. 08:59

Egy új, a hagyományostól teljesen teljes integrációs termesztési rendszerbe szánt almafajtát, a Modit, valamint két új gépcsaládot mutatott be a KITE Zrt. augusztus eleji szakmai rendezvényén. Poór Miklós modern, nyírségi ültetvényében az ID David eszközzei mellett az innovatív, magas minőségű, spanyol Mañez y Lozano permetezőgépeket ismerhették meg az érdeklődők.

Hardi Percek IX. - Hardi FluidBox intellingens folyadékrendszer (Hardi Navigator „i”)

2019. december 8. 17:55

A HARDI NAVIGATOR „i” egy továbbfejlesztett, minimális nyomásvesztességgel dolgozó folyadékrendszerrel rendelkezik, amely a permetezőgép munkamenetéhez, feltöltéséhez és öblítéséhez szükséges valamennyi elsődleges funkciót kizárólag a munkazóna közepén elhelyezett elektromos vezérlővel működteti. A könnyen érhető szimbólumokkal jelölt, logikusan elrendezett szelepműködtető ikonok jóvoltából a rendszer rendkívül egyszerűen kezelhető, és jelentősen lerövidíti a permetezőgép beállításához és működtetéséhez szükséges időt.

Őszi vagy tavaszi gyomirtás búzában? Összehasonlítottuk!

2021. április 27. 11:40

Erőteljesen bokrosodik, és gyommentes az októberben elvetett őszi búza az M43-as autópálya mellett, Algyő közelében. Szabó Zoltánék 570 hektáros gazdaságában a véletlen hozta úgy, hogy össze tudják hasonlítani az őszi és a tavaszi gyomirtást, hiszen az időjárás miatt az egyik táblájukon még el tudták végezni a kezelést, a másikon viszont már nem - így az kontrollterületté válhatott.

Háború és gépek - Hektár podcast #2

2022. március 29. 09:41

Lesz alkatrész a keleti Belarus-MTZ traktorokba? És a nyugati gépekbe? Mi a helyzet a használt géppiacon, és jönnek-e az új traktorok? Milyen kihívások állnak a magyar gépgyártók előtt?

Így védhetjük meg a cseresznyét!

2020. április 30. 15:37

A csonthéjasok virágzása után a következő kritikus időszak a termésnövekedés kezdetén jön el, amikor aktuálisan a cseresznyelégy elleni védekezés kerül a középpontba. Nem csak az ültetvényekben jelent nagy kárt ennek a kártevőnek a megjelenése, de a kiskerttulajdonosoknak is permetezőt kell ragadniuk, ha nem akarnak kukacos gyümölcsöt enni. Növényvédelmi vlogsorozatunk soron következő részében ez ellen mondjuk el a lehetséges megoldásokat.

Újdonság: kalászosok szemenkénti vetése a gyakorlatban

2021. május 1. 08:12

Szemenkénti vetőgép juttatta a talajba az őszi búza vetőmagot Bükön és Mosonmagyaróváron. Az új, ám például Németországban már évek óta alkalmazott technológiához speciális adagolót is fejlesztettek, amivel a kalászosokat is - a kukoricához vagy éppen a napraforgóhoz hasonlóan - szemenként lehet elvetni.

A bio burgonyatermesztés gyakorlati titkai

2021. november 19. 15:16

Virágzó napraforgó, szépen fejlődő káposzta, és hamarosan piacra kerülő burgonya. Ráadásul mindez ökológiai szemlélettel termesztve. Hajdúhadházon vagyunk, Erdődi Imre 30 hektáros gazdaságában, ahol 2000 óta gyűlnek a biós tapasztalatok számos növénykultúra kapcsán. A zöldségterület jelenleg 4 hektár, bár volt ennek a duplája is, amikor sütőtökkel is foglalkoztak. Most többek között sárgarépa, zeller, póréhagyma, káposzta, paradicsom, paprika, fűszerpaprika és burgonya terem. Utóbbi jellemzően gabona után kerül a földbe, de a káposzta elővetemény sem ritka. Az egyik legfontosabb szempont, hogy a burgonya öntözhető parcellákon legyen, ez mindenképpen befolyásolja a vetésforgót.