Az agrárpálya orientációját nem lehet elég korán elkezdeni

Az agrárpálya orientációját nem lehet elég korán elkezdeni

Agrofórum Online

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusa – a Magyar Mezőgazdaság Kft-vel együttműködésben és a Magyar Állattenyésztők Szövetsége szakmai partnerségével – 2024. szeptember 27-29. között ad otthont a KÁN Egyetemi Napoknak. Az Állattenyésztők Napját szeptember 27-én tartják, melyen az ágazat időszerű kérdéseivel foglalkozó színvonalas előadásokat és véleményvezér szakemberekkel kerekasztal-beszélgetést hallhatnak a résztvevők.

Az agrárpálya orientációját nem lehet elég korán elkezdeni, így a rendezvény pénteken, előzetes regisztrációhoz kötötten ingyen, illetve kedvezményesen látogatható a térségi iskolák, óvodák számára. A KÁN-on kerül sor többek között a 35. Nyúltenyésztési Tudományos Napra, a VII. Halászati Kerekasztalra, a Hazai Precíziós Állattartás szakmai programra, valamint a Lótenyésztési Konferenciára is, ezen kívül gazdag családi programsorozat hozza közelebb a témakört a legfiatalabb korosztályhoz.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Smart Farm a digitális agrárium mintagazdasága lehet

3:22

A Smart Farm a digitális agrárium mintagazdasága lehet

2023. május 10. 11:16

Mintegy 10 milliárd forint összköltségvetésű GINOP kiemelt projekt keretében jöhetett létre a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Smart Farm Tangazdasága, mely ünnepélyes átadására április 21-én került sor.

Növényvédelem a bioszőlész szemével

4:37

Növényvédelem a bioszőlész szemével

2023. július 20. 08:00

A biológiai növényvédelem eredményessége szőlőben sokak számára a mai napig megkérdőjelezhető. De a tapasztalat azt mutatja, hogy ilyen technológiai megközelítéssel is nagy sikerrel megóvható a borászati alapanyag. Dobosi Dániel, a szentantalfai Dobosi Pincészet alapítója 2003-ban, 15 ha-ral, pontosabban, biztonsági okokból, annak a felével indult el a biológiai növényvédelem útján.

A HARDI fejlesztői nem unatkoztak az elmúlt években

03:14

A HARDI fejlesztői nem unatkoztak az elmúlt években

2023. november 30. 13:10

A permetezéstechnológia sokakban összefonódott a Hardi nevével, és az idei, Hannoverben megrendezett nemzetközi Agritechnica kiállításon is találkozhattunk a vállalat gépeivel, valamint technológiai megközelítéseivel. A legutóbbi világkiállítás óta sem unatkoztak a Hardi fejlesztői, sok újdonsággal keszültek...

"Tartsd" a növényt habitusa szerint: szőlőnél ez mit jelent? A Babó-féle ágaskordon előnyei

6:54

"Tartsd" a növényt habitusa szerint: szőlőnél ez mit jelent? A Babó-féle ágaskordon előnyei

2023. augusztus 30. 11:00

A támrendszer mentén hosszan elhúzódó, több méteres kordonkar a konvencionális tőkeművelésmódokhoz szokott szemnek furcsa lehet, hiszen a szőlőt szinte az egész világon metszéssel, a vesszőhozam 90-95%-ának eltávolításával, a fürtök számának korlátozásával alakítják. A szőlő minősége azonban az ágaskordon esetében nem hagy kívánnivalót maga után, de hagyni kell, amíg – úgymond – a szőlő kinövi magát, és beáll. A telepítés után néhány évvel – hihetetlen – de a szőlő kézimunkaigénye, és a növényvédelemre fordított költségek minimalizálódnak. Ennek pedig a napjainkban tapasztalt inputanyag-árak mellett koránt sem elhanyagolható a jelentősége. Dr. Babó Tivadar, fél évszázaddal ezelőtt új szőlőtőkeforma kialakítására tett javaslatot. A világ számos pontján, Ausztráliától az Egyesült Államokig számos helyen bevezették, de hazánkban kételyek övezik az elképzeléseket.

20 éve a biológiai növényvédelem szolgálatában

5:05

20 éve a biológiai növényvédelem szolgálatában

2023. április 18. 12:31

A Biocont Magyarország Kft. fennállásának 20. évfordulóját ünnepli hazánkban. A mára, a szakmában divatossá váló biológiai, regeneratív, fenntartható vonalat a cég egyedi módon, immár húsz éve képviseli hazánkban. Két évtized alatt a Biocont egyszemélyes vállalkozásból napjainkra mintegy 800 millió forintos árbevételt lebonyolító, 15 fős céggé nőtte ki magát. A jubileum és a cég aktualitásai kapcsán tartott sajtótájékoztatót Najat Attila ügyvezető, melyen részt vettek a cseh anyacég alapítója, tulajdonosa Dr. Milan Hluchý, valamint Daoda Zoltán a Kukorica Kör Egyesület ügyvezetője is.

A rézmentes technológia sikerei: fejlesztések a Biocontnál

2024. május 7. 11:10

A réztartalmú növényvédő szerek mind a biológiai, mind a konvencionális növényvédelem alapvető készítményei. A nehézfém környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatásai miatt azonban felmerül alternatív megoldások bevezetésének szükségessége is, mely összhangban áll az európai uniós, rézfelhasználást érintő szabályozásokkal.

Lesz elég tápanyag? Hogyan javítsuk a talajainkat? - VulcanAgro tanácsok Mezőfalváról

2022. június 15. 09:07

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is olyan időjárási szélsőségekkel lehet találkozni, amelyeket látva egyértelmű: ahhoz, hogy termelni lehessen, előbb vagy utóbb a gazdálkodóknak talajt kell javítaniuk.

Mire jó a kén? - Tápanyag, növényvedő szer és vadriasztó

2022. január 7. 11:10

A kén az egyik legfontosabb mezoelem, amit sokáig mostohagyerekként kezelt a magyar agrárium. A Vulcan Agro azonban olyan formáit ajánlja a termelőknek, amikkel nemcsak tápanyagot tudnak bevinni a növényekbe, hanem az számos más módon is hasznosul - legyen szó például növényvédelmi megoldásokról.