Ártér: veszély, vagy áldás?

Ártér: veszély, vagy áldás?

Agrofórum Online

Az ártéri gazdálkodás igen mostoha sorsra jutott az elmúlt időszak mezőgazdasági és tájhasználati gyakorlatának térhódítása miatt. Az ártéri gazdálkodásban rejlő gazdálkodási potenciál azonban koránt sincs kihasználva. A mentett oldalon gazdálkodók a mondhatni káros vízformák ellen küzdenek, máskor az aszály okoz fejfájást, ugyanakkor az ártéri gazdálkodásnak számos előnyéről is beszélhetünk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szántóföldön lekerül a király ruhája - Megéri ott lenni az Agrofield Akadémián

02:49

A szántóföldön lekerül a király ruhája - Megéri ott lenni az Agrofield Akadémián

2019. augusztus 23. 18:02

Szeptemberben testközelben, a szántóföldön várja a gazdálkodókat az Agrofield Akadémia, méghozzá az ország három pontján, Püskiben, Dalmandon és Görbeházán.

"Büszke vagyok a 6 tonnás repcémre" - Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Nyárád)

03:51

"Büszke vagyok a 6 tonnás repcémre" - Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Nyárád)

2019. július 18. 10:21

Varga Balázs családi gazdálkodó a Pápához közeli Nyárád térségében termeszt őszi búzát, őszi árpát, kukoricát, napraforgót, a zöldítés részeként némi lucernát, és 2005 óta őszi káposztarepcét is. A kultúrnövény vetésterülete az elmúlt majd másfél évtizedben 10-20 hektárról 100 hektárra, a termésátlagok pedig 2 tonnáról 4-5 tonnára emelkedtek.

A korszerű borászatoknál elengedhetetlen a gépi szüret - (Bock, Koch és Garamvári Szőlőbirtok)

2022. november 11. 13:24

Három borvidék... három borászat... egybevágó vélemények.

Bemutatunk egy igazi magyar dióbirtokot!

2020. november 17. 09:04

Egy napsütéses, kellemes kora őszi napon látogattunk el az Engelhardt Dióbirtokra Lovasberénybe, ahol a háromgenerációs családi diótermelő gazdaság legifjabb tulajdonosa, Ádám fogadott minket.

Szórjuk? Fújjuk? Mást vessünk? - Hektár podcast #1

2022. február 24. 14:42

Az Agrofórum iránymutató podcast műsorának első adása. Szórjuk? Fújjuk? Mást vessünk Működő és kétséges megoldások műtrágya-válság idején.

A soraljtakarásban rejlő potenciál a szőlőben

6:43

A soraljtakarásban rejlő potenciál a szőlőben

2023. július 5. 11:30

A szőlőkben a sorközfüvesítésnek jelentős talaj-, növény-, valamint környezetvédelmi aspektusa van, azonban a soraljtakarás jelentőségét egyelőre kevésbé méltatja a szakma. Ezzel kapcsolatban kezdett kísérletbe Dr. Kovács Barnabás, saját szőlőjében, a BioVitis pince területén. Tavalyi telepítésű soraljtakarásához jópár, pontosabban hét fűszer- és gyógynövény fajt tesztelt a Szent György-hegyi ültetvényben.

Költséghatékony tápanyag-utánpótlás lombtrágyákkal

2021. december 28. 04:04

A Vulcan Agronál 2019-ig úgy gondolták, hogy folyékony lombtrágyákkal nem foglalkoznak, a rengeteg elvégzett levélanalízis és talajvizsgálat eredménye ugyanakkor azt mutatta, hogy számos tápanyag talajon keresztül történő felvételét nem tudják eléggé segíteni. Ez ösztönözte a szakembereket egy lombtrágya-projekt beindítására, ami mostanra számos, rendkívül sikeres terméket eredményezett.