Érdemes védekezni az almán károsító aknázómolyok ellen?

Agrofórum Online

Szeretném kérdezni, hogy érdemes-e egyáltalán védekezni az almán károsító aknázómolyok ellen?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

Az aknázómolyok jelentős kártevői lehetnek az almának, hiszen kémiai védelem nélkül akár jelentős mértékű levélvesztést, így korai lombhullást is okozhatnak. A korai lombhullás pedig az évi termésmennyiség mellett a fák kondícióját, a termőrügyek számának alakulását, így a következő évi termésmenyiséget is negatívan befolyásolja. Az almafák mellett azonban a szilva-, cseresznye-, birs-, illetve körtefákon egyaránt, mint nem kívánatos vendégek lehetnek jelen.

A védekezést az is nehezíti, hogy nemcsak egy, hanem több molyfaj hernyói is táplálkozhatnak a leveleken, ezeket a károsítókat az elkészített aknák kinézete alapján tudjuk megkülönböztetni. Az almafákon rendszerint az almalevél aknázómoly, almalevél-sátorosmoly, almalevél-törpemoly és a lombosfa-fehérmoly fordulnak elő. Az almalevél aknázómoly lárvája ellipszis alakú aknájáról ismerhető fel, mely először a levél fonáki oldalán vehető észre. A sátorosmoly ezüstszínű, ovális alakú foltaknát készít, ezekben a foltokban barna csík húzódik. Az almalevél-törpemoly kanyargós és vékony aknát hoz létre, míg a lombosfa-fehérmoly kör alakú aknájában csigavonalban elhelyezkedő ürülékcsíkot figyelhetünk meg.

Az aknázómolyoknak fajtól függően több, de akár négy nemzedéke is lehet évente. A nőstények által lerakott tojásokból kelő lárvák rágnak be a levelekbe, majd táplálkozásuk során készítik el jellemző megjelenésű aknájukat. A permetezéssel a legnagyobb hatékonyságot akkor tudjuk elérni, ha azt megfelelő időben, a tojásból kelő lárvák ellen végezzük el. Az aknázómolyok megjelenési idejének meghatározásában, így a permetezés időzítésében feromoncsapdák felhasználása is segítségünkre lehet.

Kisebb levélfelület mellett, korai védekezés esetében ajánlatos még kontakt hatású készítménnyel permetezni, viszont a későbbi időszakban már felszívódó szert alkalmazni. A kontakt készítmények közül pl. a Karate Zeon 5 CS, Full 5 CS, Decis használhatók fel az almában. A felszívódó szerek közül a Mospilan 20 SG, NeemAzal-T/S már nagyobb lombfelületen való alkalmazásra is bevethetők, az aknákban táplálkozó lárvák ellen is kipermetezhetők.

Kiemelt kép: Pixabay

Szedd magad a Dancsi Kertészetben!

2019. június 28. 13:33

Amikor meghatározzák a szedési árat, akkor felmérik egyrészről azt, hogy az adott időszakban, mekkora összegért elérhető a pultokon a szamóca, mekkora az, amiért megéri a fogyasztónak kocsiba ülni és a tűző napon hajladozni.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (9. rész)

2020. január 8. 11:34

Az almatermésű gyümölcsfélék (alma, körte, birs) betegségei és kártevői 2019-ben is számtalan problémát okoztak.

Az alma tárolásának hibái

2019. november 1. 10:58

J. Attila kérdése: Saját termelésű almáim között sok beteg, rohadt szokott előfordulni tárolás alatt. Mi okozza megbetegedésüket?

Jót tett a bőséges őszi-téli csapadék az almaültetvényeknek

2023. január 25. 11:07

Ha nem kellene számolni rendkívüli időjárással a következő hónapokban, a tavalyi gyenge termés után legalább átlagos mennyiségre lehetne számítani az idén.