Melyik verticílium faj ,,a ludas” a napraforgóban?

Agrofórum Online

Melyik verticílium faj okozhat tüneteket a napraforgóban? Erre a kérdésre keressük a választ Hertelendy Péter növényorvossal Táp határában. A Verticillium albo-atrum, vagy a Verticillium dahliae gombafajok egymással közeli rokonságban állnak.

A makrofóminához hasonlóan a gomba mikroszkleróciumokkal telel át a talajban, és onnan fertőz. Alacsonyabb, kisebb tányérokat fejlesztő napraforgók. Csak mikrobiológiai készítményekkel védekezhetünk ellene.

Hogy melyik faj mely növényeket támadja meg inkább, az videónkból kiderül…

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

KWS Kukorica Termelési Versenyek 2017 – Díjátadó

2018. február 2. 06:41

Három helyszínen; Kecskeméten, Hévízen és Hajdúszoboszlón tartott partnertalálkozót a KWS Magyarország Kft. januárban. A szakmai rendezvényen a vállalat szakemberei mellett számos partnercég is hasznos információkkal látta el a megjelent gazdálkodókat.

Kitüntetett szójafajta a Pannon régióból - Karintia Kft. az AGROmashEXPO-n

03:46

Kitüntetett szójafajta a Pannon régióból - Karintia Kft. az AGROmashEXPO-n

2019. február 8. 07:58

Komoly sikert könyvelhetett el a 2019-es AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon a vasvári székhelyű Karintia Kft., a rendezvény termékversenyén ugyanis két díjat is bezsebelhettek. Logisztika kategóriában a pannon régióra nemesített szójafajtájuk, az Angelica érdemelt ki a Nemzetközi Termékfejlesztési díjat.

Fergeteges gépkavalkád Lajoskomáromban - Lemken és Farmet újdonságok az Andest Gépshow-n

05:08

Fergeteges gépkavalkád Lajoskomáromban - Lemken és Farmet újdonságok az Andest Gépshow-n

2019. augusztus 28. 10:36

Augusztus 2-án Farmet és Lemken talajművelő eszközök lepték el a Fejér megyei Lajoskomárom határát, ahol az Andest-2005 Bt. tartotta meg immáron hagyományos, nagyszabású szántóföldi gépbemutatóját. A rendezvényen a két márka legújabb fejlesztéseivel ismerkedhettek meg a gazdálkodók.

Kukorica direktvetés bírborherébe - Újabb no-till terület Somogyban

2021. június 9. 07:31

Május elején szépen zöldellő bíbor here takarónövénybe vetették a kukoricát a Somogy megyei Pusztakovácsi határában. A helyi homokos, illetve homokos vályog talajjal borított területeken már évek óta folynak kísérletek nagyüzemi körülmények között a no-till, vagyis a talajművelést teljesen elhagyó rendszerrel kapcsolatban. Berend Ferenc régóta alkalmazza a fenntartható, talajvédő módszert, ám ez a tábla nem most az övé. Gelencsér Balázs és unokatestvére, Sudár László évek óta figyeli a környéken zajló tesztelek, 2021-re pedig elhatározták: saját tapasztalatokat szereznek a no-tillről.

Digitalizációs villámcsapás a szántóföldeken - A mesterséges döntéshozás az agrárium jövője

2020. március 12. 07:05

A digitalizációs villámcsapás egy felhőből érkezik, és az csak rajtunk múlik, hogy ne minket, hanem a precízen előkészített táblarészünket érje. Ezt a fő üzenetet fogalmazta meg Dr. Nyéki Anikó a Széchenyi Egyetem adjunktusa az Agrofil-SZMI konferenciáján. De mit jelent ez a gyakorlatban?

Egyesületet szerveztek a somogyi kistermelők

2021. november 15. 08:28

A Somogyi Helyi Termék Egyesületet lelkes fiatal kistermelők hozták létre, hogy együtt, közösen képviselve az érdekeiket, saját piacot szervezhessenek. Az egyesülethez csatlakozó kistermelők így együtt széles termékpalettát tudnak kínálni a vásárlóknak, mindemellett pedig jó ismerősként, saját szabályaik szerint szervezik piacaikat, rendezvényeiket, mint egy nagy család.