Címke: Napraforgó

napraforgó

A napraforgó (Helianthus annuus) Észak-Amerika nyugati részéről származó olajnövényünk. Magyarországon a XVII. századig kerti dísznövényként termesztették, ma viszont a napraforgó az egyik legfontosabb szántóföldi növényünk. A KSH adatai szerint 2017-ben Magyarországon 694 543 hektáron termesztették, 2,9 t/ha-os országos termésátlaggal. A napraforgómag olajtartalma 35-56%, az újabb hibrideknél már a 60%-ot is meghaladhatja. Vetésideje április közepe. A nagy olajtartalmú, igényesebb napraforgófajták vetése 8-12 °C-os talajhőmérséklet esetén ideális. Betakarítása technikai érettségben kezdhető el, amikor a kaszatok 15-18%, a felső szárrész és a tányér pedig 30-35% víztartalommal rendelkeznek, ez az állapot általában vegyszeres szárítást (deszikkálást) követően augusztus végén – szeptemberben következik be. Termesztési technológiájáról, vetőmag-előállításáról, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportálon.

Kapcsolódó címkék

repceőszi káposztarepceőszi repcerepcefénybogárrepcemagrepcehibridrepcevetésrepce-szárormányosnagy repceormányosrepceszár-ormányosrepcebolharepcedarázsRepce Pluszrepce fénybogárrepcebecő ormányosrepce becő-szúnyogrepce-becőrontó betegségrepce fehérpenészes rothadásarepce becőormányosrepce becőszúnyogrepcebecő gubacsszúnyogrepceperonoszpórarepceárrepceolajrepce árarepcelisztharmatkáposztarepcekáposztarepce hibridhibridrepceRepce Kondi PackNagy repcebolharepcetermesztésXXIII. Búza- és repcetermesztési tanácskozásszójaMagyar Szója EgyesületSzója RoadshowSzójamag Kft.szójarozsdaDuna Szója SzövetségEurópai Szója Nyilatkozatgénmódosított szójaszójadaraszója áraszójadara áraszójakonferenciaNemzetközi Duna-Szója KongresszusszójababMagyar Szója és Fehérjenövény EgyesületIowai Szójatermesztési EgyesületMagyar Szója Nonprofit Kft.szójapiacszójaimportszójatermesztésszójafajtákszójaoltáskalászoskalászos gabonakalászosokhibridkalászostavaszi kalászostavaszi kalászosokőszi kalászosokőszi kalászosőszi kalászos gabonaKalászos Gabona FórumKarintia Kalászos Szakmai Naphibridbúzabúzaőszi búzaőszi durumbúzadurumbúzabúzatermesztésmalmi búzabúzaszentelésőszi búza fehéredésjáróbúzabúza hibridbúza áratavaszi búzabúzaártakarmánybúzatönkölybúzaElső Magyar Durumbúza Termelési Rendszerbúzavirágbúzanemesítésbúza kőüszögbúza porüszögBúzaminőségtarackbúzaBúzafórumbúzaexportdurum búzabúza vetésterületebúzakeményítő üzembúzafeldolgozóBúzakalász Kft.őszibúzaorosz búza-levéltetűXXVI. Búzatanácskozásbúzatermelésbúzapiachibridárpaőszi árpaárpaveresnyakú árpabogárárpacsigatavaszi árpasörárpaKárpátaljatakarmányárparovarparazita fonálféregárpa áraárpa porüszögárpa levélcsíkoltságárpa fedettüszögKárpát-medenceKárpát-medencei falugazdász programtakarmány árpaÁrpávalérőÁrpád-Agrár Zrt.csemegekukoricakukoricasilókukoricaMagyar Kukorica Klubkukorica termésversenyMagyar Kukoricaklub Egyesületkukoricamolyamerikai kukoricabogárkukorica adaptertakarmánykukoricakukoricabarkópattogató kukoricakukoricazsuzsokkukorica lisztbogárkukoricábankukoricazöldségkukoricabogárkukoricaárhibridkukoricakukoricazsizsikpattogatni való kukoricakukorica árakukoricamalomkukoricahibridkukoricaadapterkukoricatermesztésKukoricafórumDekalb kukorica hibridÁrukukoricaVetőmag kukoricafagyasztott csemegekukoricakukoricanemesítéskukoricamoly lepke
Szakcikkek / Növényvédelem

Figyelem: terjed a napraforgó fehérpenészes szártőkorhadása

2024. június 10.

A szártövön enyhén elbarnuló zóna figyelhető meg, amelyen fehér, a szárra merőleges vonalak jelenléte is időnként észlelhető. Ezek a fehérpenészes szártőkorhadás tünetei.

Szakcikkek / Növényvédelem

Időszerű a napraforgó fungicides védelme

2024. június 3.

A napraforgó igencsak „beteges” növény, és sok betegség súlyos mértékű, akár az állomány létét is veszélyeztető fertőzéseket is előidézhet.

Szakcikkek / Növényvédelem

Korán veszélyeztethetnek a levéltetvek a napraforgóban

2024. április 18.

A talajlakó kártevők (döntően drótférgek) és a fiatalkori kártevők (barkók) mellett az idei évben a levéltetvek rendkívül korai és erős támadására is fel kell készülniük a gazdálkodóknak a napraforgónál.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Európa élvonalában van a hazai napraforgó-termesztés

2024. április 11.

A Syngenta idén is folytatja a 6 tonna nevű programját, amelynek célja a hektáronkénti termésátlag növelése.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Porszáraz talajba vetik a kukoricát és napraforgót – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. április 9.

Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhelyzet már korántsem ilyen kedvező.

Szakcikkek / Növénytermesztés

Csonktaposótól a szárzúzóig – OROS CORNADO adapterek a kukorica betakarítására

2024. március 4.

Alacsony energiafogyasztás és egyszerűbb, kényelmesebb kezelhetőség mellett szavatolnak hatékony betakarítást és kiváló minőségű szárzúzást az OROS CORNADO kukorica adapterek, amelyek bármilyen kombájnra felszerelhetők – ráadásul az adott gépek színeihez illeszkedve.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Még ne erőltessük a talajmunkát! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. február 21.

Február utolsó dekádjában folytatódott az ilyenkor megszokottól több fokkal melegebb időjárás. Éjszakánként ugyan fagypont körüliek a hőértékek, de nappal jellemzően 10-15 °C a levegő hőmérséklete.

PR cikk / PR cikk

Közel a 6 tonnás napraforgó terméshozamhoz Nyírderzsen

2024. február 8.

A Syngenta 6 tonna programját azzal a céllal hívtuk életre, hogy termelőinkkel együtt, üzemi szinten, az ország egész területéről gyűjthessünk minél több adatot és tapasztalatot, valamint tovább bővítsük tudásunkat a napraforgó termesztéstechnológiájában.

Szakcikkek / Növényvédelem

Röviden a napraforgó peronoszpóráról

2024. február 1.

A napraforgó a burgonya, illetve talán még az árpa mellett az egyik „legbetegebb” szántóföldi kultúrának tekinthető. Termesztésének biztonságát a benne rendkívül gyakran megjelenő betegségek elleni hatékony védekezés döntő mértékben meghatározza.