Hónap témája

Hogyan kerüljük el, hogy a szárító begyulladjon? És mit tehetünk, ha mégis megtörtént?

DryerDoctor Kft.

Spórolunk-e bármit is, ha napokig benne hagyjuk a szárítóban a terményt? Mit tegyünk, ha a legnagyobb gondosság ellenére begyulladt a szárítóban a termény?

Az elmúlt hónapok aszályos időjárása összekuszálta a szálakat. Sajnos vannak olyan területek, ahol tönkretett mindent. Máshol a napraforgót szárítják, vagy a szóját, cirokot, sőt a kukoricát, már ahol kell egyáltalán.

A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás, ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le.

Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon.

A napraforgó a többnapi állás során betömörödik, az olajtartalma és a maghéj érdessége miatt könnyen összetapad, felboltozódik a szárító belsejében. Fennáll a veszélye, hogy be fog gyulladni, ha ismét beindítják a szárítót.

A cirok szárítása még veszélyesebb. Nem egyszerre érik meg a mag, az érett magnál megnyílik a magház, ezt könnyen kicsépeli a kombájn, azonban a többi a magházba zárva, kis szárcsonkkal, levél- és szárdarabokkal keverve érkezik a szárítóhoz. Veszélyes kombináció! Ez is könnyen összeáll, azaz boltozódik a szárítóban.

Az elakadást segíti, hogy több száz háztető formájú légcsatorna van a szekciókban egymástól 5-8 cm-re a legelterjedtebb keresztáramú szárítóknál. Ez nem azt jelenti, hogy a „más rendszerű” szárítókban nem keletkezhet elakadásból tűz, pl. a gyűrűaknás, vagy egyéb zárt terményoszlopos szárítókban.

Miként csökkenthető a begyulladás kockázata?

  • Le kell üríteni a szárítót és felülről lefelé haladva átvizsgálni, és megszüntetni az esetleges boltozódásokat. Nem elég, hogy minden nap egy kicsit megmozgatjuk, azaz bekapcsoljuk az ürítést egy rövid időre.
  • Ha újraindulhat a betakarítás, a leürített tömeget visszatöltjük a toronyba.
  • Minden terményre érvényes, hogy legjobb a folyamatos 24 órás üzemeltetés. Ha mégis le kell állni, akkor először kapcsoljuk le a gázégőt és az ürítést, a ventilátorokat még 20 percig járassuk. A cél, hogy a korábbi melegítés hatására magfelszínre törő nedvességet elpárologtassuk, csökkentve az összetapadás esélyét.

Nagyon fontos, hogy a szárítót a kukoricaszárítás megkezdése előtt is tüzetesen vizsgáljuk át. Nem maradhat benne napraforgópor, egyéb maradvány, mert be fog gyulladni. Kifizetődő döntés, ha szezon közben 10-14 naponként a kukoricát is leürítik, mert a felső részen csapdába esett könnyű fajsúlyú szemét csak így távolítható el gázégő és ventilátor használata nélkül.

A cirok szárítása különösen veszélyes, ezért külön foglalkozunk vele.

A folyamatos üzemeltetés kiemelten fontos. Ha bármilyen okból csak egy műszakban tudnak szárítani, akkor reggel töltsék fel a tornyot, leálláskor pedig ürítsék le minden nap.

Mi a teendő, ha mégis begyulladt?

A szárító kezelője az összes érzékszervével szárít. A kisebb méretű szárítókon is áthalad 100 ezer m3 levegő óránként, ami a kezdeti fázisban lévő, öklömnyi méretű beizzás által keltett füst észlelését nehezíti.

A szárítót kezelő, kiszolgáló szakemberek gyakran a toronyba telepített hőérzékelőket is megelőzve előbb érzik meg a füstöt, így még hamarabb kezdhetik meg a beavatkozást:

  • Gázégőt, ventilátort azonnal leállítani, pluszlevegő nélkül az öngerjesztő égési folyamat lassul;
  • meggyőződni a veszély nagyságáról, kisebb gócot ki is lehet dobni a toronyból, ha elérhető helyen van;
  • ha nagyobb a baj, azonnal megkezdeni a torony leürítését (megfelelő, ha 2-5 percen belül kiürül);
  • ha maradtak fenn izzó darabok, azokat is el kell távolítani.

(Forrás: DryerDoctor Kft./ Dr. Speiser Ferenc Péter)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Precíziós szárítással a százmilliós tűzkárok is megelőzhetők

2018. június 28. 09:53

Ha csapadékos a nyár, a statisztikák szerint megszaporodnak a szárítótüzek. Mindez azonban precíziós szárítással nagy eséllyel megelőzhető.

Betárolt gabona költséghatékony hő és nedvesség csökkentése síktárolókban!

2018. november 5. 12:36

Sikeres megoldás egy mobil gabonaszellőztető (Tayfun) alkalmazása, amit akár csak egy kis körzetben történő gabona szellőztetésére (gócpont kezelésre), de akár az egész síktárolónk átszellőztetésére is használhatunk.

Raktározásnál fontos a rágcsálók távoltartása

2019. szeptember 23. 12:03

A rágcsálók komoly egészségügyi kockázatot jelentenek (ürülékük, tetemük veszélyes idegen anyag), ezért tárolás során a terménytől mindenképpen távol kell őket tartani.

A biztonságosabb szárításért!

2020. június 16. 14:59

A terményszárítás a növénytermesztés befejező művelete, mely nélkül a terményeink java néhány nap alatt tönkremenne. Célja a szemesterményben zajló élettani folyamatok oly mértékű lassítása, hogy az a betakarítástól a felhasználásig jó minőségben tárolható legyen.