Ház, táj

Tökfélék a kertben és a konyhában – a termesztett tökök, II. rész

Agrofórum Online

A spárgatök, a csillagtök és az olajtök sokrétű felhasználásuk és egyszerű termesztésük miatt egyre gyakrabban kerülnek a házikerti vetésforgóba is. Mi a titka ezeknek a tökféléknek?

A tökfélék rendszeres fogyasztása rendkívül jótékony hatású a szervezetünkre, és a kerti ágyásainkat is gazdagítják látványukkal és bő terméshozamukkal. Kezdő kertészek is bátran gyakorolhatnak a magról nevelt növények termesztésében a tökökkel, mert tényleg könnyebb sikert ígér a nevelésük. Nézzük azokat a tényezőket, amelyekre figyelnünk kell az egészséges és sok termés betakarításához!

Az előző cikk a cukkiniről, spagettitökről és a dísztökökről szólt, ebben a cikkben pedig a spárgatökkel, a csillagtökkel és az olajtökkel ismerkedünk meg.

Spárgatök

A spárgatök (latin nevén: Cucurbita pepo var. pepo), ismertebb további nevei: főzőtök, közönséges tök, főzeléktök, kerti tök, nyári tök, étkezési tök. Egyes tájakon úritöknek is nevezik a vásárokon, termelői piacokon, bár ez a név inkább az óriástök (Cucurbita maxima) elnevezései között szerepel.

A spárgatököt általában magról nevelik. A vetéshez napos helyre, tápanyagban gazdag és aprómorzsás talajra van szükség (az sem árt, ha előtte feljavítjuk a talajt komposzttal). Az ültetésnél mindig tartsuk be a tőtávolságra és ültetési mélységre vonatkozó előírásokat! A csírázás elősegítése és a kiültetett palánták egészséges növekedése érdekében öntözzük meg jól az ágyást már az ültetéskor vagy magvetéskor!

A spárgatök
A spárgatök

Az öntözésre a szárazabb időszakokban is oda kell figyelni, emellett a szerves talajtakarást (pl.: fűkaszálék, szalma) is meghálálja a növény. Egyedül még arra kell odafigyelni, hogy egyes nagyra nőtt szárait a növénynek vágjuk vissza, ne takarják be a nagy levelek a növekedő tököket!

A spárgatök a nyár második felétől érik, és a félkilós bébi mérettől a kifejlett több kilós nagyságig nőhet, de általában akkor szedjük le (a cukkinihez hasonlóan), amikor elérte a 15-20 cm-es hosszt. A nyári tökök minden előnyös tulajdonsága mellett még a tárolhatósága is kiemelkedően jó: egy sérüléstől és betegségektől mentes spárgatököt a pincében vagy hűvösebb helyiségben akár 2-3 hétig is tárolhatunk.

Kedvező élettani hatásai miatt is érdemes gyakran fogyasztani: ismert gyulladásgátló hatása, megakadályozza a rákos sejtek növekedését és csökkenti a vércukorszintet. A gyalult tökből készített legismertebb étel a tökfőzelék, de süthetünk vele süteményeket, lepényeket, pogácsákat, és pitéket is.

Csillagtök

A csillagtököt (Cucurbita pepo var. patissoniana) nevezik más néven patisszonnak is. A tökök közül neki van a legbohókásabb kinézete, semelyik másik változattal nem keverhető össze.

A növénynemesítő munkáknak köszönhetően a növény habitusa, a termés alakja és színe is változatos lehet. Ültethetünk már a kertünkbe indás vagy indátlan, sárga, fehér vagy vajszínű termésű csillagtököket is. Egyes fajtáknál a termés alakja csaknem gömbölyű, míg másoké akár egészen lapos is lehet, legjellegzetesebb a csillagszerű termés, innen származik a neve is. Ha a termés oldalirányú kinövései hosszabbak, akkor ujjastöknek is szokták nevezni.

A legbohókásabb megjelenése a csillagtöknek van
A legbohókásabb megjelenése a csillagtöknek van

Termesztése során fontos, hogy a növénynek megfelelő méretű helyet biztosítsunk, főként, ha indákat növesztő változatot ültetünk. A csillagtök szereti a napos és meleg ágyást, így a legjobb választás a déli vagy délnyugati tájolású kertrész. Vetési ideje általában április vagy május, amikor az éjszakai fagyok már elmúltak. A magokat érdemes a vetést megelőző estén vízbe áztatni, hogy fel tudjanak puhulni.

A csillagtököket az ültetésnél is meg kell locsolni, és ezt követően hetente legalább egyszer érdemes öntözni, különösen az év aszályosabb időszakaiban. Amikor a növények már eléggé megerősödtek és a tökök elkezdtek nőni rajta, akkor ajánlatos trágyával is táplálni őket. A termések általában július és szeptember között érnek meg, attól függően, hogy mikor vetettük el a magokat. Akkor lehet leszedni őket, amikor a külsejük fényes, sima és kemény tapintású. Mindig óvatosan szüreteljünk, mert könnyen megsérülhetnek, és a növényt se sértsük meg, mert folyamatosan érleli be a többi tököt is! Ha nem akarjuk azonnal felhasználni a tököket, akkor hűtőszekrényben akár 1 hétig is tárolhatjuk.

El lehet készíteni pirítva, pörkölve és olajban kisütve. A csillagtök jól kiegészíti a tányéron a kebabot és a töltött zöldségeket, de a karfiolhoz és cukkinihez hasonlóan rántva is finom. Saláta, lasagne, chips, püré, de még grillezett patisszon steak receptet is találunk!

Alacsony kalóriatartalma és magas víztartalma miatt kiváló választás a fogyókúrázóknak és azoknak, akik egészséges táplálkozásra törekednek. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, beleértve a C- és B-vitaminokat, valamint a káliumot, magnéziumot és a rostokat.

Olajtök

A nagyjából száz éve termesztett olajtököt más néven ausztriai vagy stájer töknek vagy maghéj nélküli töknek is emlegetik.

Egyéves, lágyszárú, hosszú indát nevelő növény. Gyökere erőteljes, mélyen hatol a talajba. Serteszőrökkel sűrűn borított hajtása (indás szára) üreges, 3-5 m hosszú, felálló vagy futó. A termésének fala nagyon kemény. Elsődlegesen nem a termés húsáért, hanem a magjáért termesztik: a benne levő érett magok megközelítőleg 45 százalék olajat tartalmaznak, a fehérjetartalom nagyjából 40 százalék, színük olajzöld, alakjuk lapított tojásdad.

Olajtök - kép forrása termeloipiac.eu
Olajtök – kép forrása: termeloipiac.eu

Az olajtök virágzás elején igényli az öntözést, egyébként kifejezetten szárazságtűrő. Kedveli a tápanyagban gazdag, meszes, könnyen felmelegedő talajt, de szerencsére gyorsan alkalmazkodik más körülményekhez is. Érdemes kerülni a mélyfekvésű, pangóvíz kialakulására hajlamos talajokat, és dombvidéken az északi lejtőket. A szerves talajtakarást (pl. szalma) az olajtök is meghálálja. Kedveli a sok fényt és a meleget, cserébe a fagyokat kevésbé bírja.

Május elején érdemes vetni az olajtököt, amikor a talaj hőmérséklete már elérte a 12 °C-ot. A töveket pedig 40-60 cm-re szükséges egymástól elhelyezni. A betakarítást akkorra időzítsük, ha a kocsányok bebarnultak, a kabaktermés héja megszilárdult! Ez az időjárás függvényében szeptember végére, október elejére esik.

A mezőgazdasági termelésben a betakarítás után rendre gurítják a tököket, és még néhány napot érnek a termések. Ezt követően tökszedő géppel vagy kézzel lehet felszedni a tábláról. Ha ez megtörtént, a tökhúst el kell választani a magoktól, megmosni, és kb. 8-10 százalékra szárítani.

Az olajtök magjával gyakran találkozunk különféle ételek színfoltjaként, kedveli a reformkonyha, és a különböző egészségügyi diétáknak is egyre gyakoribb szereplője. A termés húsából remek lekvár is készíthető, és betakarítás után fennmaradó tökmag húsából remek silótakarmányt is készíthetnek. A tökmagolajnak és magának a tökmagnak is magas a szeléntartalma, így segíthet a szervezet gyulladásos betegségeinek gyógyításában. Serkenti az agyműködést, ajánlják prosztatabetegségek kezeléséhez, sőt, erősíti az idegrendszert is.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tökfélék a kertben és a konyhában – a termesztett tökök I. rész

2024. október 15. 05:40

Mondhatnánk mosolyogva, hogy mindegyik tök termesztett, amelyiket magunk vetettük vagy palántáztuk, majd neveltük a kertben. Ebben az esetben egy olyan fajra gondolunk, aminek nagyon sok, népszerű változata van.

Tökfélék a kertben és a konyhában – a nyári és a téli tökök

2024. október 9. 05:40

Milyen főbb csoportra oszthatjuk a hatalmas fajgazdagságú és sok nemesített változatot számláló tökféléket? Mi a különbség a nyári és a téli, a sütőtökök és a főzőtökök között?

Darázsfészek eltávolítása – amikor szakembert kell hívnunk

2024. október 1. 05:40

Bizonyos esetekben semmiképpen sem szabad nekiállnunk a darázsfészek eltávolításának. A szakember segítsége nemcsak a gyors, de a legbiztonságosabb megoldást is jelenti számunkra.

Hogyan távolítsunk el egy darázsfészket?

2024. szeptember 28. 05:40

Mikor állhatunk neki mi magunk eltávolítani egy veszélyes darázsfészket? Milyen eszközökre lesz szükségünk, és mi a módja a számunkra biztonságos és hatékony műveletnek?

Olajtökvetéseink gyomnövényei

2019. március 20. 07:35

Az országos szántóföldi gyomfelvételezések az olajtökkultúrára nem terjednek ki, ugyanakkor a gyomszabályozási stratégiák hatékonyságának növelése céljából fontos lenne a magyarországi olajtökvetések gyomviszonyainak naprakész ismerete. E tanulmány célja, hogy egyfajta hiánypótlásként bemutassa a hazai olajtökvetések legfontosabb gyomnövényeit.