Hány fokon kell csíráztatni a zöldségnövények magjait?

Agrofórum Online

Hamarosan kezdődik a kertészkedési szezon. Szeretném megtudni, hogy hány Celsius-fokon kell csíráztatni a különböző zöldségnövények magjait?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A zöldségfélék sokszínűségéből adódóan a csírázásukhoz, illetve a szikleveles és lombleveles korban szükséges hőmérsékletigényük is eltérően alakul. A melegigényes zöldségfajok közül a paprika, illetve a padlizsán, uborka, tökfélék és dinnyefélék azok, melyek kifejezetten nagy meleget igényelnek magjaik csírázásához. Optimálisnak számukra a 25 fokos hőmérséklet tekinthető alap esetben. A magvetésük utáni időszakban csírázásukhoz jóval magasabb, 32 fokos hőmérséklet mondható megfelelőnek.

A paradicsom ennél kissé mérsékeltebb, kb. 22 fokon érzi magát a legjobban, így csírázása mintegy 5-7 nap alatt, 29 fokos hőmérséklet mellett megy végbe a leggyorsabban. A zeller számára 18 fok az ideális, míg a káposztafélék hidegtűrő képességüknek köszönhetően csak mérsékelt meleget, kb. 13 fokot igényelnek fejlődésükhöz. Magvetésük után az optimumukhoz képest mintegy 7 fokkal szükséges magasabb hőmérsékletet biztosítani számukra.

A kis szikleveles növényeknek a hőoptimum már a fent említett értékektől eltérően alakul. Csírázás után minden zöldségnövény esetében ajánlatos a hőmérsékletet jelentősen lecsökkenteni. A melegigényes zöldségfajoknál ideálisnak a 18-20 fok körüli értéket tekintjük, míg a paradicsom esetében akár 15 fokig is érdemes lecsökkenteni a hőmérsékletet. Fontos, hogy a kikelt növényeket már ne tartsuk nagyon magas hőmérsékleten, hiszen ez gyorsan a fiatal növények megnyúlásához vezethet! Ez főként akkor következik be, amikor a magas hőmérséklet alacsony fényintenzitással is társul.

Az optimális környezeti körülményektől való eltérés  sajnos gyakori probléma a palántanevelés során, mely gyakran már ekkor a kis növények eldőléséhez és pusztulásához is vezet. A lomblevelek megjelenésekor a hőmérsékletet viszont már újra érdemes emelni, a növény számára fentebb leírt optimumon tartani. Napos időben a lombleveles növényeknek a kissé magasabb hőmérséklet már nem okoz olyan mértékű problémát, mint szikleveles korban, viszont jelentős hőmérséklet-emelkedést a növény csak megfelelő fényellátás mellett tud károsodás nélkül átvészelni.

Nemcsak a magas, de az alacsony hőmérséklet egyaránt rossz hatással van a növényre. Főként a melegigényeseknél kell ügyelni arra, hogy a hőmérséklet soha ne menjen le 10 fok alá, hiszen ekkor nem csupán fejlődésük áll meg, hanem a növény károsodása is bekövetkezhet!  

Kiemelt kép: Pixabay

Szabadban is megoldható a leander teleltetése?

2023. december 3. 04:37

Hogyan lehet a leandert teleltetni, netán szabadban is megoldható? Egymással ellentétes véleményeket lehet olvasni ebben a témában. Mit tanácsolnak?

Mitől lett fehéres bevonat a szamóca levelein és bogyóin?

2023. május 2. 04:36

Szamócák levelén fehéres bevonat jelent meg, sajnos a bogyókon is. Korábbi években nem találkoztam vele. Féltem a termést. Mi lehet ez, mit tegyek, tehetek ellene?

Miért sárgulhat a könnyezőpálma levele?

2023. január 18. 04:36

Szeretnék választ kapni arra a kérdésre Önöktől, hogy miért sárgulhat a monsterám levele?

Mikor kelnek ki a kertbe elvetett zöldségmagok?

2023. április 10. 04:36

Kérem szíves válaszukat: mikor kelnek ki a kertbe elvetett zöldségmagok?