Hány fokon kell csíráztatni a zöldségnövények magjait?

Agrofórum Online

Hamarosan kezdődik a kertészkedési szezon. Szeretném megtudni, hogy hány Celsius-fokon kell csíráztatni a különböző zöldségnövények magjait?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A zöldségfélék sokszínűségéből adódóan a csírázásukhoz, illetve a szikleveles és lombleveles korban szükséges hőmérsékletigényük is eltérően alakul. A melegigényes zöldségfajok közül a paprika, illetve a padlizsán, uborka, tökfélék és dinnyefélék azok, melyek kifejezetten nagy meleget igényelnek magjaik csírázásához. Optimálisnak számukra a 25 fokos hőmérséklet tekinthető alap esetben. A magvetésük utáni időszakban csírázásukhoz jóval magasabb, 32 fokos hőmérséklet mondható megfelelőnek.

A paradicsom ennél kissé mérsékeltebb, kb. 22 fokon érzi magát a legjobban, így csírázása mintegy 5-7 nap alatt, 29 fokos hőmérséklet mellett megy végbe a leggyorsabban. A zeller számára 18 fok az ideális, míg a káposztafélék hidegtűrő képességüknek köszönhetően csak mérsékelt meleget, kb. 13 fokot igényelnek fejlődésükhöz. Magvetésük után az optimumukhoz képest mintegy 7 fokkal szükséges magasabb hőmérsékletet biztosítani számukra.

A kis szikleveles növényeknek a hőoptimum már a fent említett értékektől eltérően alakul. Csírázás után minden zöldségnövény esetében ajánlatos a hőmérsékletet jelentősen lecsökkenteni. A melegigényes zöldségfajoknál ideálisnak a 18-20 fok körüli értéket tekintjük, míg a paradicsom esetében akár 15 fokig is érdemes lecsökkenteni a hőmérsékletet. Fontos, hogy a kikelt növényeket már ne tartsuk nagyon magas hőmérsékleten, hiszen ez gyorsan a fiatal növények megnyúlásához vezethet! Ez főként akkor következik be, amikor a magas hőmérséklet alacsony fényintenzitással is társul.

Az optimális környezeti körülményektől való eltérés  sajnos gyakori probléma a palántanevelés során, mely gyakran már ekkor a kis növények eldőléséhez és pusztulásához is vezet. A lomblevelek megjelenésekor a hőmérsékletet viszont már újra érdemes emelni, a növény számára fentebb leírt optimumon tartani. Napos időben a lombleveles növényeknek a kissé magasabb hőmérséklet már nem okoz olyan mértékű problémát, mint szikleveles korban, viszont jelentős hőmérséklet-emelkedést a növény csak megfelelő fényellátás mellett tud károsodás nélkül átvészelni.

Nemcsak a magas, de az alacsony hőmérséklet egyaránt rossz hatással van a növényre. Főként a melegigényeseknél kell ügyelni arra, hogy a hőmérséklet soha ne menjen le 10 fok alá, hiszen ekkor nem csupán fejlődésük áll meg, hanem a növény károsodása is bekövetkezhet!  

Kiemelt kép: Pixabay

Mi legyen a muskátlival? Teleltessünk vagy irány a komposzt?

2024. december 14. 05:40

Nézzük sorra a muskátli teleltetésének lehetőségeit, és el tudjuk majd dönteni, hogy melyik utat választjuk!

Miért nyúlik meg a korallvirág és miért nem virágzik?

2022. november 28. 04:39

Kérem szakértő tanácsukat: miért nyúlik meg a korallvirág és miért nem virágzik?

Mit is nevezünk talaj menti fagynak?

2022. december 8. 05:36

A fagy megnehezíti vagy lehetetlenné teszi a talajmunkálatok elvégzését, a talaj vízbefogadó képességét nagymértékben korlátozza.

Lila elszíneződés a paprika termésén - Mi okozza a jelenséget?

2019. március 13. 10:59

Néhány kártevő és betegség is kiválthatja az említett színelváltozást, de ilyen esetben egyéb jellegzetes, a kártevőre és kórokozóra jellemző tünetek is felfedezhetők a bogyón vagy a leveleken, amelyek egyértelművé teszik az antociánosodás okát. Többnyire a jelenség abiotikus környezeti tényezőkre vezethető vissza.