Az ánizs (Pimpinella anisum) az egyik legrégebben használt fűszer- és gyógynövény, amelynek termesztése hazai körülmények között is sikeres lehet. Nemcsak ételek és italok alapanyaga, de emésztést segítő, görcsoldó és hurutoldó hatása miatt a természetes gyógymódok kedvelt alapja. Ezen túl virágai kiváló rovarcsalogatók, így hasznos segítő a biokertekben is.
Az ánizs meleg- és napfénykedvelő növény, amely laza, jó vízáteresztő talajban fejlődik a legjobban. Fagyérzékenysége miatt csak a fagyok elmúltával, április vége – május eleje között érdemes vetni, közvetlenül a szabadföldbe. A sortávolság ideálisan 25-30 cm, a tőtávolság 10 cm. A magok 2-3 hét alatt kelnek ki, rendszeres gyomlálást és mérsékelt öntözést igényelnek.
Virágzás és betakarítás
Az ánizs virágzása június végére – júliusra tehető, apró, fehér virágai sokféle beporzót vonzanak a kertbe. Termése, az apró szürkésbarna kaszattermés augusztusra érik be. Akkor célszerű betakarítani, amikor a termések alsó része már érett, de még nem hullanak. A levágott növényeket csokorba kötve, fejjel lefelé árnyékos, szellős helyen szárítjuk, majd a magokat kicsépelve tároljuk.

Egészség és konyhai felhasználás
A frissen őrölt vagy egész ánizsmag kiváló fűszer halételekhez, süteményekhez, teákhoz, likőrökhöz (például pastis, ouzo). Teája megkönnyíti az emésztést, csökkenti a puffadást és megfázás idején enyhíti a köhögést. Csecsemőknél is alkalmazható puffadás ellen, de kizárólag orvosi javaslattal. Illóolaja fertőtlenítő hatású, és gyakran használják szájvizek, köptetők készítésénél is.
Ánizs a biokertben
Az ánizs virágzása idején tömegesen vonzza a hasznos rovarokat, különösen a fürkészdarazsakat és méheket. Ezek a beporzók és természetes kártevő-irtók segítenek a kert ökológiai egyensúlyának fenntartásában. Ezen kívül jól társítható sárgarépával, salátával, hagymafélékkel, amelyek nem versengenek vele a tápanyagokért, és kiegészítik egymás növekedési igényeit.
Mit érdemes még tudni?
Bár az ánizs egynyári növény, a magok könnyen összegyűjthetők, így következő évben újra vethetők. A kártevők ritkán támadják, viszont a túlöntözést nem bírja – pangó vízben könnyen kirothad. A magok csírázóképessége 2-3 évig megmarad, ha hűvös, száraz helyen tároljuk őket.
Képek: Pixabay