Fagyos, száraz tavasz: hogy állnak az őszi vetésű növények a szántókon?

Agrofórum Online

Az idei tavasz nem kíméli az ősszel vetett szántóföldi kultúrákat. A gabonaféléknek és a repcének is hiányzott a téli hótakaró, a tavaszi fagy viszont már kevésbé. Most pedig a száraz időben a kártevők elleni védekezésre kell alaposan felkészülniük a termelőknek. A Kartali Mezőgazdasági Szövetkezet növényvédelmi szakmai vezetőjét, Sánta Attilát kérdeztem az idei év eddigi tapasztalatairól.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

TIGRA® – gombával a gombák ellen

2021. február 3. 10:09

Azokon a területeken, ahol a vetésforgóban sűrűn szerepel az őszi káposztarepce, napraforgó, és a szója, meghatározó problémát jelent a fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) kórokozója.

A biointenzív gazdálkodás lehetőségei

07:49

A biointenzív gazdálkodás lehetőségei

2024. június 10. 12:40

Pécsbagota egy, sokak számára ismeretlen apró település Pécstől nem messze. Itt tevékenykedik Lévai Tamás, a Zöld Bagoly Farm gondolatának megálmodója, aki alig 1500 nm kiterjedésű telkén, köszönhetően kutatómunkájának és lelkesedésének, immár nagy mennyiségű, ökológiai, pontosabban biointenzív szemléletben termesztett zöldséget állít elő, melyekből a helyi kosárközösségek is részesedhetnek. Személye inspiráló lehet a vidéken tevékenykedni vágyók számára - is.

Angus marhák Adonyban - Fajtaelőnyök és tartástechnológia

05:13

Angus marhák Adonyban - Fajtaelőnyök és tartástechnológia

2019. május 6. 10:57

Az Angus Kft. 1993-ban a Március 21. Szövetkezet egyik ágazatának utódjaként alakult meg Adonyban. A cég szakemberei 1973 óta foglalkoznak húsmarhával, 1987 óta pedig angusokkal, hiszen a fajta első egyedei azon a tavaszon érkeztek hazánkba Skóciából - szám szerint 52 üsző.

Exkluzív interjú Nagy István agrárminiszterrel

2018. június 10. 19:48

Nagy István agrárminiszter az Agrofórum kérdéseire válaszolt. Témák: Mosonmagyaróvár, az alma mater - Generációváltás - Osztatlan közös földtulajdon - Öntözés - Fehérjeprogram - Jövőbe tekintés. Riporter: Bódis László - Operatőr-vágó: Gribek Dániel

HEKTÁR: No-till a magyar ugaron - Szántóföldi növénytermesztés talajművelés nélkül

2022. május 14. 21:40

A HEKTÁR podcast adásában ezúttal a no-till technológiáról beszélgetünk több mint 2 órán keresztül - méghozzá 3 stúdióvendégünkkel, és 13 interjúalanyunkkal. Tényleg elhagyható a talajművelés a hazai talajainkon is? Vagy csak egy szűk kör hóbortja az egész, és Magyarországon esély sincsen a rendszer működtetésére? Mik a no-till technológia legkomolyabb kihívásai? Mi a helyzet a takarónövényekkel, a gyomosodással, a szerkivonásokkal, a tápanyag-utánpótlással és egyáltalán milyen egy jó direktvetőgép? Adásunkban virtuálisan ellátogatunk Somogyba, a Szigetközbe, a Tisza mellé, Barcs térségébe, de Nógrád megyei Kozárdra és a keleti országrészbe, Szatmárba is. Beszélgetünk a hazai talajok állapotáról, az agrárképzés hiányosságairól, de azt is eláruljuk, hogy milyen vetőgépeket ajánl a Väderstad, a Horsch és a Multiva. Mindezek mellett a VulcanAgro ezúttal is tápanyag-gazdálkodási szakmai tanácsot nyújt olvasóinknak.

A poloskaszagú szilvadarazsak kártétele

03:14

A poloskaszagú szilvadarazsak kártétele

2024. május 30. 08:50

A poloskaszagú szilvadarazsak két faja is fertőzi szilvafáinkat. A szárnyas kártevő termésérlelés elején, virágzás végén jelenik meg. Korai fertőzés esetén a magház eltűnik, szurokbevonatos üreget hagy maga után.

A piliscsabai suttyók nyerték a mezőgépész versenyt Mezőfalván - Legyél te is mezőgépész!

02:34

A piliscsabai suttyók nyerték a mezőgépész versenyt Mezőfalván - Legyél te is mezőgépész!

2019. június 12. 07:35

Május 24-én, a NAK Szántóföldi Napokon rendezték meg a MEGFOSZ Legyél Te is mezőgépész országos szakmai bajnokságának egyik tavaszi fordulóját. 20 csapat, mintegy 100 versenyző közül az előválogatón legjobban szereplő négy gárda mutathatta meg tudását Mezőfalván. A piliscsabai Szakma gyöngyei, a jánoshalmai Szakembörök és a pápai Mezős 5-ös csapat előtt végül a szintén piliscsabai Suttyók nyerték meg a négy feladatból álló versenyt.

Egy szerethető kukoricaállomány

2020. szeptember 29. 13:05

Augusztusban nagyon szép képet mutatott a KWS Kashmir kukoricahibrid Tiszalök és Tiszavasvári térségében. Az 500 hektáron szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó Agro-Szolg Szövetkezetnél zöldségnövényeket, csemegekukoricát és zöldborsót, de takarmánykukoricát és repcét is termesztenek. Utóbbi kettőt minden évben külön-külön 75-80 hektáron vetik - 2018 óta pedig KWS repce és kukorica is kerül a talajba.