A levéllyukacsosodás fertőzi a gyümölcsöt is?

Agrofórum Online

Levéllyukacsosodás kezdeti tünetét fedeztem fel a kajszi levelein. Fertőződhetnek gyümölcsei is? Mi a teendőm, mivel permetezzek?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A levéllyukasztó betegség, vagyis a sztigmina (Stigmina carpophila) a csonthéjas kultúrákban, főként az őszibarack és kajszi fáknál okoz jelentős mértékű problémát, de esetenként szilván, meggyen, cseresznyén és mandulán is megfigyelhető. A kajszi levelén kezdetben 2-3 mm átmérőjű sárgászöld foltok jelennek meg, melyek barna, keskeny szegéllyel határoltak. Később a foltok közepe kieseik, barna szegélyük azonban megmarad. A hajtásokon is jelentkezhetnek a tünetek, hosszú ovális barna foltok formájában, amik a nyár vége felé kiszürkülnek. A fertőzött vesszők bőrszövete felrepedezhet, amennyiben a folt a vesszőt körülöleli, akkor a vessző elszárad.

A gyümölcsökön kezdetben 1-2 mm-es kerek, lilás-piros színű foltok jelennek meg, később közepük kiemelkedik. A termések belső szövetei a betegség hatására nem károsodnak. A kórokozó a kajszin elsősorban a gyümölcsöt, kisebb mértékben a levelet károsítja. Őszibarackon főleg a leveleken, hajtáson, ritkábban a gyümölcsön jelentkeznek a tünetek.

A fertőzés forrása a lehullott levél és a fertőződött fás részek, vagyis ahol a kórokozó áttelel. Az ősszel lehullott levelek összegyűjtésével és megsemmisítésével vagy talajba forgatásával és bomlásuk elősegítésével a következő évi fertőzés mértéke csökkenthető. Metszéskor a beteg vesszők levágása és megsemmisítése is akadályozza terjedésüket. Tavasszal rügypattanás előtt nagy lémennyiségű rezes lemosó kezeléssel alapozhatjuk meg a kórokozó elleni védekezést.  Bimbós állapotban, virágzáskor, valamin sziromhullás után a moníliás fertőzés elleni védekezéssel összehangolna makoceb, ciprodinil, penkonazol hatóanyagú szerekkel permetezzünk. A vegetációs időszakban a további kezelések szükségessége esetében ugyanezen készítmények is felhasználhatóak a levéllyukacsosodás elleni védelemben. Nagyobb megbetegedést követően célszerű a lombhullás után ősszel is a rezes lemosó kezelés megismétlése.

Mitől lisztharmatos az almafám minden évben?

2018. május 23. 11:57

J. Ferencné kérdése: Almafáinkon rendszeresen megjelenik a lisztharmat, hogyan védhetném meg növényeimet a lombhullástól?

Mi okozza a körte levelén kiemelkedő, furcsa képletek kialakulását?

2023. október 26. 04:39

Mi okozza a körtelevél képen látható elváltozását? Kérem szíves segítségüket!

Hogyan tudok védekezni a lepkekabóca ellen a rózsán?

2021. szeptember 10. 08:08

Lepkekabócát találtam rózsabokromon, félek, hogy a szőlőt is megtámadhatja. Tudok ellene védekezni?

Mitől foltosodik, majd sárgul el a padlizsán levele?

2023. szeptember 7. 04:37

Mi okozza a padlizsán levelén látható elváltozást? Sajnos több levél már elsárgulva le is hullott.