4℃ 3℃
november 26. Virág, Szvetlana, Konrád, Viktória, Milos

Mitől lilul be a paprika termése?

Agrofórum Online

A zöldségnövények különböző részein előforduló lilás elszíneződés gyakorta megjelenő tünet termesztésük során.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A zöldségnövények különböző részein előforduló lilás elszíneződés gyakorta megjelenő tünet termesztésük során. A lilás elszíneződéseket többnyire foszforhiány okozza, mely a többi tápelem hiánytünetétől ezáltal könnyen megkülönböztethető. A zöldségnövények közül gyakran a paprika, paradicsom, uborka, fejes saláta, káposzta és bab esetében fordul elő ez a probléma. A tünetek kezdetben az alsóbb leveleken sötétzöld színelváltozás formájában jelennek meg, később pedig kékes-szürkére, majd lilára színeződnek. Legkorábban és legerőteljesebben a levél fonáki oldalán jelentkeznek az elváltozások. Idővel a színi oldalon és már a felsőbb leveleken is megfigyelhetőek a tünetek. Súlyos, szélsőséges esetben a növények felkopaszodás is a megjelenő tünetek közé tartozik. A lombjukat vesztett növények kisebb növekedésűek, vékony szárúak és gyökerűek maradnak. A virágzásuk is később kezdődik, virágaik csököttek, rosszul kötnek, terméseik is fejletlenek. A paprikák esetében a foszforhiány következtében a termések lila foltosodása is ismert jelenségnek számít.

Leggyakrabban úgynevezett relatív hiány okozza a foszforhiány tüneteinek megjelenését, vagyis mennyisége a talajban elegendő, de felvétele valamilyen okból gátolt. Palántakorban, a növények kezdeti fejlődési szakaszában gyakran fordul elő ez a probléma. Fejletlen gyökérzetük miatt fiatal korban ugyanis a növények több foszfort igényelnek, mint később a termésképzésük időszakában. A gyökér növekedésével, a tavaszi hőmérséklet emelkedésével, valamint lombtrágya alkalmazásával nagy valószínűséggel a növények foszforhiánya is csökkenthető. A gyökérközeg alacsony hőmérséklete relatív foszforhiányhoz, antocianinok képződéséhez vezet ősszel is, melyek legszembetűnőbben a termésen okoznak elszíneződést. A foszfor felvétele lelassul a megszokottnál alacsonyabb hőmérsékletű talajból, főként akkor, amikor a talaj hőmérséklete nem éri el legalább a 12-15 C°-ot, így a hiány fokozott mértékben jelentkezik. A foszfor nagyon lassan mozog a talajban, ezért nagyobb mennyiségű pótlását ősszel, az alaptrágyázás idején végezzük el, mert később a tenyészidőben pótlása csak nehezen megoldható.

Miért nem növekednek a paprikapalánták?

2023. augusztus 18. 04:39

Május közepén kiültetett paprikapalántáim miért nem növekednek?

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XVI. – Étkezési paprika hajtatása, II. rész

2024. március 27. 11:10

A paprika igénye szerinti táplálásával, illetve öntözésével, valamint a környezeti tényezők összehangolt irányításával olyan kondíciót lehet kialakítani, amely növeli a paprika termésmennyiségét, javítja a minőségét és a termésbiztonságát.

Hogyan tartósítsuk el: ha túl sok paradicsom és paprika terem

2021. szeptember 5. 08:00

Előfordul még a kezdő kertészekkel is, hogy hirtelen sok termény keletkezik és pont a paprika és a paradicsom az, amit nehezebb hosszútávon betárolni. Ilyenkor jönnek a tartósítási megoldások!

Készüljünk fel a paprika antraknózisra 2023-ban

2023. július 31. 17:10

A Colletotrichum spp. által okozott paprika fenésedés (antraknózis) jelentős problémává válhat néhány gazdaságban.