Hogyan őrizhető meg legtovább a vágott virágok frissessége?

Agrofórum Online

Számos módszer, házi praktika létezik arra, hogyan is őrizzük meg vágott virágokból összeállított csokrunk szépségét.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A vágott virág minőségi megítélése már a termesztés során elkezdődik. A harmonikusan tápanyaggal ellátott, betegségektől és kártevőktől mentes növények megléte alapvető követelmények számít. Házikertből származó, frissen vágott virágok esetében a száron található leveleket, melyek a vízbe beleérnek, mindenképpen teljes mértékben távolítsuk el.  A szárak végén, ferdén ejtett sebzéssel készítsünk metszlapot, így növelve a növények vízfelvevő felületének nagyságát.

Fásodó szárú virágok esetében, mint pl. a krizantém, a vízfelvevő képességet úgy is növelhetjük, hogy a szárvégi részt kalapáccsal, vagy klopfolóval 4-5 cm hosszan elroncsoljuk, ezzel hosszanti repedéseket ejtve a száron. A vízfelvevő felületet vékonyabb szárak esetében pedig hosszanti 2-3 cm mély bevágással fokozhatjuk.

Könnyen rothadó szárú virágoknál, mint a legtöbb egy- és kétnyári dísznövény, egy- vagy kétnaponta érdemes a bomlásnak indult szárvégeket levágni és sekély vízbe állítani.

Akárcsak a termesztés során, úgy a vázában tartás esetén is, a különböző fajok eltérő igényekkel rendelkeznek. A sóérzékeny növények, mint pl. a gerbera és az orchidea élettartamát a víz magas oldható sótartalma jelentősen lerövidíti. A túl kemény víz helyett jobb, ha desztillált vizet használunk, vagy forralással lágyítjuk meg.

A víz hőmérséklete is befolyásoló hatású, a környezetnél hűvösebb víz általában sokkoló tulajdonságú, pl. a rózsa, ibolya, hortenzia esetében ez ugyan fokozza tartósságát, de a legtöbb virág a szobahőmérsékletű vízben marad igazán tartós.

A gyengén lúgos víz a legtöbb növénynek előnytelen, hiszen a baktériumok ilyen közegben gyorsan felszaporodnak. A gyengén savas közeg a baktériumok szaporodását már gátolja, ezért lúgos víz esetében érdemes 10 liter vízhez 1-2 kávéskanál ecetet hozzáadnunk.

A napi rendszerességgel elvégzett vázamosás és a vízcsere megakadályozza, hogy a különböző mikroorganizmusok túlzott mértékben elszaporodjanak a vázában.

Mindezek mellett léteznek speciális tartósítószerek is, melyek a kereskedelemben beszerezhetőek. Hatásuk többrétű, mérséklik a káros mikrobák elszaporodását, tápanyaggal látják el a növényeket, elősegítik a vízfelvételt, valamint csökkentik a légzés mértékét is.

Virágok, melyeket elkerülnek a csigák

2024. május 27. 13:10

Sok bosszúságot okoz a kertben, ha a csigák lerágják a palántákat. Hadakozás helyett olyan virágokat ajánlunk, amelyeket a csigák nem kedvelnek.

Őszi terméshatározó I. rész – galagonya, csipkerózsa és húsos som

2019. szeptember 26. 04:36

Ilyen tiszta, gyönyörű őszi időben érdemes beiktatni egy-egy kirándulást a varázslatos hazai erdőkben. Lépten-nyomon színpompás növényekre bukkanhatunk, amik ezekben a hetekben nemcsak tarka leveleikkel tűnnek fel. Értékes beltartalmú, nem ehető vagy éppen mérgező terméseket hozó növényekre bukkanhatunk. Tekintsük át a cikksorozatban, vajon milyen növényfajokat keresztezhet az utunk az őszi kirándulások alkalmával!

Gyöngyvirág kontra medvehagyma: így nem téveszthetők össze

2023. március 31. 05:36

Itt a medvehagyma szezonja, ezért éppen aktuális téma a medvehagyma és a gyöngyvirág megkülönböztetésének ismeretei.

Alakítson ki sokszínű, virágokban gazdag beporzóbarát kertet!

2024. június 27. 11:40

A beporzók hozzájárulnak a növények szaporodásához, a nagyobb terméshez, érdemes tehát rájuk is gondolni, amikor a kertet beültetjük növényekkel.