Hogyan őrizhető meg legtovább a vágott virágok frissessége?

Agrofórum Online

Számos módszer, házi praktika létezik arra, hogyan is őrizzük meg vágott virágokból összeállított csokrunk szépségét.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A vágott virág minőségi megítélése már a termesztés során elkezdődik. A harmonikusan tápanyaggal ellátott, betegségektől és kártevőktől mentes növények megléte alapvető követelmények számít. Házikertből származó, frissen vágott virágok esetében a száron található leveleket, melyek a vízbe beleérnek, mindenképpen teljes mértékben távolítsuk el.  A szárak végén, ferdén ejtett sebzéssel készítsünk metszlapot, így növelve a növények vízfelvevő felületének nagyságát.

Fásodó szárú virágok esetében, mint pl. a krizantém, a vízfelvevő képességet úgy is növelhetjük, hogy a szárvégi részt kalapáccsal, vagy klopfolóval 4-5 cm hosszan elroncsoljuk, ezzel hosszanti repedéseket ejtve a száron. A vízfelvevő felületet vékonyabb szárak esetében pedig hosszanti 2-3 cm mély bevágással fokozhatjuk.

Könnyen rothadó szárú virágoknál, mint a legtöbb egy- és kétnyári dísznövény, egy- vagy kétnaponta érdemes a bomlásnak indult szárvégeket levágni és sekély vízbe állítani.

Akárcsak a termesztés során, úgy a vázában tartás esetén is, a különböző fajok eltérő igényekkel rendelkeznek. A sóérzékeny növények, mint pl. a gerbera és az orchidea élettartamát a víz magas oldható sótartalma jelentősen lerövidíti. A túl kemény víz helyett jobb, ha desztillált vizet használunk, vagy forralással lágyítjuk meg.

A víz hőmérséklete is befolyásoló hatású, a környezetnél hűvösebb víz általában sokkoló tulajdonságú, pl. a rózsa, ibolya, hortenzia esetében ez ugyan fokozza tartósságát, de a legtöbb virág a szobahőmérsékletű vízben marad igazán tartós.

A gyengén lúgos víz a legtöbb növénynek előnytelen, hiszen a baktériumok ilyen közegben gyorsan felszaporodnak. A gyengén savas közeg a baktériumok szaporodását már gátolja, ezért lúgos víz esetében érdemes 10 liter vízhez 1-2 kávéskanál ecetet hozzáadnunk.

A napi rendszerességgel elvégzett vázamosás és a vízcsere megakadályozza, hogy a különböző mikroorganizmusok túlzott mértékben elszaporodjanak a vázában.

Mindezek mellett léteznek speciális tartósítószerek is, melyek a kereskedelemben beszerezhetőek. Hatásuk többrétű, mérséklik a káros mikrobák elszaporodását, tápanyaggal látják el a növényeket, elősegítik a vízfelvételt, valamint csökkentik a légzés mértékét is.

Egy virágkötészet napi tevékenységei II. rész

2019. szeptember 14. 06:36

A virágüzletekben szinte elengedhetetlen, hogy a vázák rendszeresen fertőtlenítve és alaposan átmosva várják az újonnan érkező virágokat.

A muskátli négy legfőbb ellensége

2024. május 28. 14:40

Ha négy tanácsot betartunk, a muskátli kevés munkával is egész nyáron rengeteg virággal örvendeztet meg bennünket.

Ez a gyönyörű növény életveszélyes lehet a kertben

2025. július 23. 14:10

Az aranyeső nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem veszélyes is: magjai súlyosan mérgezők, főként gyerekekre és háziállatokra nézve.

A szőlő generatív szervei és gazdasági hasznuk (1) - A rügyek és a virágzat fejlődése

2018. október 8. 13:51

A szőlő valódi bogyótermésében neveli magvait különböző fejlődési szakaszokon át. A szőlő virágzatának és virágainak kialakulásáról, a termésről, benne a bogyók és a magok fejlődéséről, hasznosságáról, ezeket veszélyeztető betegségekről, rendellenes tápanyag-ellátásáról olvasható az írásban.