Mindent eláraszt a nyárfák termése! – Hogy lehetne ezt csökkenteni?

Mindent eláraszt a nyárfák termése! – Hogy lehetne ezt csökkenteni?

Agrofórum Online

H. János kérdése: A nyárfák ez évben is szennyezik a környezetet, hogy lehetne ezt csökkenteni?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

Nagyon sok embert foglalkoztat ez a kérdés. Sokan vannak, akik a nyárfa virágát nevezi meg, mint gondot okozó növényi részt. Több ember arra gondol, hogy a nyárfavirág allergiát okoz, másokat esztétikai okok miatt a termést körülvevő sok fehér vattapamacs zavarja. Azt kérik, a hatóságtól, hogy vágják ki ezeket a nyárfákat.

Először azt kell mondanom, hogy az a nyárfafaj (fehér nyár), amely sok gondot okoz kétlaki növény, ez azt jelenti, hogy ennek a nyárfának nőivarú és hímivarú egyedei vannak. A hímivarú egyedei termelik a virágport, ezek a pollenszemek aprók, szabad szemmel nem látható részecskék. Márciusban kerülnek a levegőbe, ekkor okozhatna allergiás tüneteket, eddigi adatok szerint a fehérnyárfa-pollenallergiás betegek száma bizonyítottan nagyon kevés. Erre nem is panaszkodnak az emberek.

Hímivarú nyárfa barkamaradványa

A nővirág, mint virág nem jelent gondot, de a virágból fejlődött termések zavarják az embereket. Amit az emberek többsége a nyárfa virágának gondolnak, az nem más, mint a nyárfa termésének úgynevezett repítő szőrei és magjai.

Nővirágú nyárfa éretlen termése

A nőivarú nyárfák magtermésein lévő szép, hófehér pihe a szem vagy orrnyálkahártya közelébe érve ingerlő hatást okozhat, de allergiát közvetlenül nem. A termés vékony szálaira a fűfélék pollenjei is rátapadhatnak, így okozhatnak ezek áttételesen allergiát. Ezenkívül a környezeti szennyeződésekből a termésre rátapadhatnak egyéb allergiát okozó anyagok is. A jelenségnek tehát nincs köze a nyárfa pollenéhez, a nyárfa pollene allergiás tüneteket nem okoz.

Nővirágú nyárfa érett termése

Kérdés, hogy mi a megoldás, mint nagyon sok esetben most is a megelőzés. Jövőben az elmondottak miatt csak hímivarú nyárfa ültetése javasolt. A nőivarú nyárfák kivágása, sok szempontból nem könnyű feladat, ezért a nőivarú nyárfák virágainak, termésinek eltávolítása a fákról megoldás lehet, de ez ma még kutatási feladat.

Növényi szervek felhasználása a virágkötészetben

2019. augusztus 14. 06:36

Cikkünkből megtudhatja az Olvasó, melyek azok a növényi szervek, amiket a virágkötészet a mindennapokban hasznosíthat

Őszi terméshatározó I. rész – galagonya, csipkerózsa és húsos som

2019. szeptember 26. 04:36

Ilyen tiszta, gyönyörű őszi időben érdemes beiktatni egy-egy kirándulást a varázslatos hazai erdőkben. Lépten-nyomon színpompás növényekre bukkanhatunk, amik ezekben a hetekben nemcsak tarka leveleikkel tűnnek fel. Értékes beltartalmú, nem ehető vagy éppen mérgező terméseket hozó növényekre bukkanhatunk. Tekintsük át a cikksorozatban, vajon milyen növényfajokat keresztezhet az utunk az őszi kirándulások alkalmával!

RAPOOL-HIBRIDREPCÉK TELJESÍTMÉNYE, 2016–2019 (FRISS EREDMÉNYEK)

2019. augusztus 26. 12:45

A Magyar Kukorica Klub 2016 óta minden év júliusában öt-öt helyszínen végzett terméstanúsítást a RAPOOL Hungária Kft. megbízásából.

FruitVeB: megkezdődött a hajtatott zöldségek betakarítása

2020. március 15. 10:38

Már megkezdődött az üvegházakban a hajtatott zöldségek betakarítása, amelyből nagyobb mennyiség megjelenése áprilisra várható.