Házikert

Most érdemes elvetni a kaktuszmagokat

Agrofórum Online

A kaktuszokat akár magról is vethetjük, bár a leggyakrabban levéldugványról szaporítják még mostanában is. A magról vetett kaktuszokból ugyanolyan szép növényeket nevelhetünk, mint dugványozott társaiból, ha pár apró praktikát elsajátítunk a témában.


A kaktuszok rendkívül praktikus növények abból a szempontból, hogy ha igényeiket ki tudjuk elégíteni, akkor egy viszonylag egyszerű növénycsoport. Kevés gondozást igényelnek, lassú növekedésüknek köszönhetően a lakást is lassabban növik ki és emellett rendkívül változatosak akár formavilágra, akár virágjukat tekintve.

A kaktuszok családja

kaktuszfélék (Cactaceae) családja mintegy 2000 fajt foglal magába, melynek eredeti élőhelye Amerika trópusi, szubtrópusi sivatagos vagy száraz hegyvidéki területei. Pozsgás, un. törzsszukkulens növények. Az indiánok mintegy 9000 éve eszik a fügekaktusz termését a feljegyzések alapján. A kaktuszok többsége (pl. a fán lakók vagy egyes, kimondottan meszes sziklákon honos fajok kivételével) a kissé savanyú, nem túl meszes, de mindenképp jó vízáteresztő talajt kedveli. Tőzegbe főleg a fán lakó fajokat célszerű ültetni. A több hónapos nyugalmi időszakban (ez általában a tél) vizet egyáltalán nem igényelnek.

A kaktuszokat nemcsak rovarok porozhatják be, de egyes fajokat madarak, másokat pedig denevérek.

Milyen a jó kaktuszföld?

Eredeti élőhelyüket tekintve a kaktuszok vetéskor is azt a talajkeverék minőséget igénylik. Ez nagyjából azt takarja, hogy ha házilag keverünk kaktuszmagvető-talajkeveréket, akkor arányaiban sokkal több homokot érdemes beletenni, mint mondjuk víztartó kókuszrostot vagy komposztos részt.

Ha szükséges, kevés tőzeggel savanyúbbá tehetjük a földkeverékünket, melyet házilag előállítani sokkal gazdaságosabb. A savanyúbb talajt igénylők például a Gymnocalycium fajok is. Agyaggal, tégla- és mészkőtörmelékkel, lúgosabbá tehetjük pl. az Astrophytum és Lophophora fajok számára a készülő közeget. Ásványi anyagokban gazdag vulkáni kőzettörmelékkel a humusz aránya csökkenthető, amiből viszonylag kevés mennyiségre van szüksége a kaktuszoknak belőle.

A legtöbb faj számára a komposzttal kevert homok az ideális, mely akár fele-fele arányban is keverhető.

Hogyan vetjük házi körülmények között a kaktuszokat?

A kaktuszoknak a csírázás idején kiegyenlített hőfokra és páratartalomra is van szükségük, ráadásul a stabil és nagy fénymennyiséget is igénylik. Ezt úgy tudjuk megoldani, ha a talpmelegről gondoskodunk. Saját tapasztalat alapján a kaktuszmagokat hosszú évek óta húsipari habtálcákba vetem. A habtálca jól tartja a hőt, nem engedi alulról lehűlni a talajt sem és így ablakpárkányra is gond nélkül kirakható. A habtálcákat a páraőrzés miatt viszont üveggel takarom vagy átlátszó folpackkal fedem le. Az üveg azért szerencsésebb, mert könnyebben kezelhető, de ha nincs kéznél, akkor a folpack is megfelelő megoldás.

Egy kézi permetezővel nedvesítem nagyjából kétnaponta a talajt és a lakás legmelegebb pontjára teszem a déli oldalra. Így elegendő fényt is kapnak a cseperedő növényeim, a meleget is tudom biztosítani számukra és a megfelelő páratartalmat is. A csírázáshoz 20-30 C fok között kell biztosítani a benti hőmérsékletet.

Kezdőknek mivel érdemes vetni?

A kaktuszok magja rendkívül apró, így egyenletesen vetni nem olyan egyszerű. A vetéshez kézi vetőmagszórót érdemes beszerezni, mely egy olcsó kis kézi eszköz, mégis nagyban megkönnyíti a magvetési procedúrát. A Mammilláriák hálásak és könnyen is csíráznak.  Ráadásul a Mammillaria kis magoncait gondozni is könnyebb, mint más fajokat. A magokat a közeg felszínére szórjuk és nem takarjuk.

Egyes ajánlások az árnyékos helyen való vetést javasolja, de sok esetben ez gyengébb keléseket eredményezett, mint egy fényben gazdagabb helyen történő magvetés.

Érzékenyek a kaktuszmagok a betegségekre

A kaktuszok magvetésnél elég érzékenyek a fertőzésekre, ezért a talajkeveréket érdemes csírátlanítani (pl. 200 C fokos sütőbe téve egy órára). A botritisztre, fitoftórára és a fuzáriumra a legérzékenyebb.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Mikor indul a „hivatalos” madáretetési szezon?

2024. október 16. 08:40

A madáretetők felállítására a szakemberek azt javasolják, hogy októberben kerüljön sor, amikor általában már szűkösebbé válnak a táplálékforrások.

Miért növesztett furcsa alakú hajtásokat a kaktusz?

2023. január 12. 04:36

Kaktuszom furcsa alakú hajtásokat növesztett: vékonyak és világoszöldek. Miért ilyenek, hogyan tudom helyrehozni a problémát?

Hogyan bírhatnám virágzásra a törpekaktuszt?

2024. január 9. 04:37

Évek óta nevelek szobában egy törpekaktuszt, de még soha nem virágzott. Hogyan bírhatnám virágzásra?

Át kell ültetni a kaktuszokat? Mikor és hogyan?

2022. április 12. 07:37

Az a feltevés, hogy a kaktuszok igénytelen növények, aligha van igényük arra, hogy ápolják őket tévesnek bizonyul. Nevelésük során pár dologra nem árt odafigyelni, többek között időnként átültetni őket.

Lusta kertészek szobanövényei

2022. május 7. 05:37

Az időhiányos kertészkedőknek az a praktikus növény, mely kevés ápolási munkát igényel és ritkán kell öntözni, tápanyagozni.