Házikert

Termessz otthon zsályát!

Agrofórum Online

Egyre nagyobb divat otthon megtermelni magunknak minden földi jót, többek között a fűszereket és akár a gyógynövényeket is. A zsálya otthon is könnyen megtermeszthető, magját el is szórja, ha hagyjuk beérni és kis növények nevelkednek környezetében.

A zsálya egy rendkívüli gyógynövény amellett, hogy fűszerként a konyhánkban is előfordul.  A köznyelvben a „zsálya” szó általában az orvosi zsálya (Salvia officinalis) nevű fajra utal, de alapvetően bármely zsályafajra utalhatunk. A nemzetségbe kb. 700-900 faj tartozik, melyek között évelő és egyéves lágy szárú növények, cserjék is megtalálhatók. Az orvosi zsálya évelő, fásodó szárú és nagyobb bokorformára is nevelhető. Élénk lila virágai mellett ezüstös-zöld levelei is kiváló díszítő értékkel bírnak. A díszkerti alkalmazása mellett természetesen a konyhában is használható.

A zsálya értékes hatóanyagai

Leveleiben az illóolaj-tartalom 1-3% között mozog, melynek összetevői 3-8% kateincsersav, keserűanyag, savanyú glikozida, gyanta, fumársav, urzolasav, oleandolsav, oxitriterpénsav, klorogénsav, kávésav, nikotinsav, nikotinsavamid, viasz, ösztrogén hatású anyag, fitoncida, 30-50% tujon, 8-14% borneol, 15% eukaliptol, linaool.

A fitoncida hatóanyagot például a TBC baktériumokra gyakorolt hatása miatt is használja a népi gyógyászat és természetgyógyászat. Jellegzetes illatú és a kevésbé gyakorlott szaglásúak gyakran összekeverik a rozmaringgal is, mert illatanyagaiban van némi átfedés.

A zsálya szaporítása

Mivel egy mediterrán, szárazságtűrő fajról beszélünk, így mind csírázásánál, mind tartási körülményeinél ezt érdemes figyelembe venni ahhoz, hogy szépen fejlődjön.

Magjai 12 C fok alatt nem csíráznak, így optimális csírázási hőmérséklete 20 C fok körül van. Az alacsony hőmérsékleten a kis növények fejlődése is igen vontatottá válik, így 15-18 C fok alá semmiképp ne vigyük a szaporítóhelység hőmérsékletét. Még az egyéves tövek is érzékenyek lesznek a fagyra.

Úgynevezett talajzsaroló növény, nagyon igényli a tápanyagban gazdag talajt. Bár homoktalajokon is megtartható, de ilyenkor a tápanyagokat pótolni kell ahhoz, hogy eredményesen növekedjen.

Érdekessége, hogy igen fényigényes és félárnyékban az illóolajtartalma is kevesebb lesz, mintha megkapja a számára szükséges magas fénymennyiséget.

Ha hivatalosan gyógynövényként akarjuk termeszteni, akkor a drognak legalább 1,5 % illóolajat kell tartalmaznia, levéldrog esetén maximum 5 % egyéb növényi részt és 1 % idegen anyagot tartalmazhat.

Tehát összefoglalva a zsálya tápanyagigényes és fényigényes, melegigényes növény, de ha megvan számára a megfelelő körülmény, akkor egy eredményesen termeszthető faj. Az orvosi zsálya mellett természetesen számos más zsályafajt is nevelhetünk, mint a lózsálya, osztrák zsálya, ezüst zsálya, enyves zsálya vagy épp a muskotályzsálya.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Mikor indul a „hivatalos” madáretetési szezon?

2024. október 16. 08:40

A madáretetők felállítására a szakemberek azt javasolják, hogy októberben kerüljön sor, amikor általában már szűkösebbé válnak a táplálékforrások.

5 alapvető kertépítési ötlet, ami nem hiányozhat egy kertből sem

2023. augusztus 29. 11:40

Hogyan lesz a kertünk szebb, mint a szomszédé? Mitől lesz különleges? Hozok most 5 olyan alapvető kertépítési ötletet, ami nem hiányozhat egy kertből sem!

Az illóolajok a növényvédelemben is érdekesek lesznek

2021. március 24. 14:44

Ha már az előző írásomban a mentafajtákról is és az ibolyáról is szó esett, mint aromán növény, akkor talán nem újdonság az sem, ha azt állítom, hogy az illóolajoknak komoly szerepük van a növényvédelemben is. Erre egyre több kutatást alapoztak már és nem meglepő az sem, hogy igen hatékony eredményeket értek el.

A kertészkedés 6 egészségre gyakorolt pozitív hatása

2022. szeptember 25. 06:34

Lássuk, miért jó kertészkedni, és milyen hatással van ez az egészségünkre!

A csípős paprika csodálatos gyógyhatása

2023. február 19. 05:38

A csípős paprikáknak számos jótékony hatása ismert már, és rengeteg kutatást végeztek a kapszaicinnel ennek tudományos alátámasztására.