Házikert

Egynyári virágok: mit vethetek még?

Agrofórum Online

Örök dilemma így a nyár legelején, hogy vajon mit lehet még ilyenkor vetni az egynyári és balkonnövények közül, ami behozza a lemaradást és szépen virágzik is, hogy a díszítő értékét is élvezhessük? Erre hoztam ma pár példát.

Porcsinka, avagy kukacvirág

Mi tagadás a kukacvirág egy olyan klasszikus, amit bárhol és bármikor szívesen vetek, mert főleg a nyári kánikulában előjön az a nagy tudása, hogy mindent kibír: tűzőnap, szárazság légkörben, kocsibeállónál vagy a betonfalaknál sugárzó hőtől. Ez egy nagy aduász, ha virágzót akarunk és mégis minimális problémát magunknak.

A kukacvirágnak a mákszemnél is apróbb magjait egészen június végéig vethetjük, utána már talán azért nem érdemes, mert már a magokat nem tudja beérlelni ahhoz, hogy a következő évre is megszedhessük.

Vethető a kókuszrostos, tápdús talajtól kezdve a szegényebb talajokig bármibe, ha a csírázási időben elegendő nedvességet tudunk neki biztosítani, akkor eredményesen csírázik.

Körömvirág

A körömvirág nagyjából 2-3 hónapot díszíti a kertet, így akár júniusban is elvethetjük és akkor késő őszig díszít. Bár a hivatalos termesztéstechnológia szerint februári vetéssel és a neveléskor 15 C fokkal kellene számoljunk, azért a kiskerti körülmények között működőképes lesz a kései vetés is.

Bársonyvirágok

Ha hagytuk tavaly a bársonyvirágokat és elszórták a magokat, akkor az nagyjából a májusi fagyok után kezdenek el igazán kikelni a kertben. Természetesen a nagyüzemi termesztésnél itt is sokkal korábban kezdődik a büdöskék megnevelése, de házikertben mág egy június eleji, közepi vetéssel sem leszünk elkésve. Főleg, hogy manapság a tél kezdete is eléggé kitolódik és még október végén is kellemes, akár nyárias meleg van napközben.

A bársonyvirággal és a körömvirággal az egymást segítő növények rendszerében is találkozhatunk, mert kiváló jelzőnövények.

Sarkantyúka, a poloskakedvelő

Főleg a biokertészek ismerik a sarkantyúkát, mert kiváló poloskagyűjtő és poloskajelző növény. Akár a pontszerű növényvédelemben is kihasználhatjuk ezt a nagyszerű tudását, amikor összegyűjtjük pár tő növényre az aktuális kártevőt és csak azt permetezzük. Ellenben ha ehető virágként gondolunk rá, akkor nem árt tudni, hogy a poloskákkal és az un. poloskaszaggal kalkulálnunk kell. Nagy magvait a sarkantyúkának fészekvetéssel hamar kicsíráztathatjuk és onnantól az egyenletes tápanyagokban gazdag és megfelelően nedves talajban gyorsan növekszik. Kiváló magaságyásokba is!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mángold: salátaként, főzelékbe, élelmiszerként és gyógynövényként is alkalmazható

2024. szeptember 19. 14:40

A mángold tele van tápanyagokkal, így egész évben friss vitaminforrást biztosíthat. Legyen szó salátáról, főzelékről vagy köretként való felhasználásról, a mángold kiváló alapanyag.

A zöldtrágya nem kamu, próbálja ki a kertben is!

2024. szeptember 19. 09:40

A zöldtrágyanövények jótékony hatását érdemes próbára tenni a házikertekben. Bemutatjuk, hogyan és milyen növényekkel érhetünk el eredményt.

Indulhat a kétnyári virágaink ültetése, hogy a következő évben pompázzanak

2024. szeptember 18. 16:10

Az ősz ideális időszak a vetésre, így a növényeknek elegendő idejük van megerősödni a tél előtt, és tavaszra színes, illatos virágokkal díszíthetik a kertet.

Hogyan ültessünk helyesen mogyorót?

2024. szeptember 17. 14:40

Mogyoróbokrot ültetni hálás dolog, hiszen a növény, bár eleinte több évet is kell várnunk a termésére, később évtizedeken át gazdag terméssel örvendeztet meg minket.

Mikor és hogyan vethetők/ültethetők egynyári dísznövényeink?

2021. április 27. 17:07

Az egynyáriak palántáit nem csak a kertészetekből szerezhetjük be, hanem kisebb gyakorlattal akár saját magunk is nevelhetjük.

Milyen módon és mikor kell az egynyári dísznövények magjait begyűjteni?

2024. szeptember 8. 04:36

Milyen egynyári dísznövényekről szedhetünk magot? Mikor és hogyan kell azokat begyűjteni?

Szárazságtűrő dísznövények II. rész – egynyári dísznövények

2019. február 16. 04:36

Melyek azok az egynyári dísznövényfajok, melyeket nyugodt szívvel telepíthetünk lazább szerkezetű kerti talajokba olyan évben is, amikor kifejezetten meleg, aszályos időjárást jósolnak?