Saját liszt a saját biobúzából – a saját malomban

Agrofórum Online

Gazdapék. Egy fogalom, ami hazánkban még nem ismert kifejezés, ám Franciaországban egyre népszerűbb a termelők körében. A szári Csoroszlya Farmon nyugati mintára, lépésről lépésre építenek fel egy valóban a termőföldtől az asztalig a gazdálkodó kézben összpontosuló rendszert. Ehhez számos bio gabonás kísérlet zajlik náluk, de a közelmúltban adták át kistermelői malmukat is, ami a termékpályafejlesztés egyik legfontosabb eleme volt. Mindezeket látva nem véletlen, hogy a biogazdasággal szorosan együttműködő Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet is Száron rendezte meg 2021-es szántföldi szakmai napját, ahol több tucat gazdálkodó ismerhette meg a Csoroszlya Farm sikerének titkát.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A talajlakó kártevők felmérése Sipos gazdával

A tavaszi hónapokban a vetések előtt fontos tisztában lenni a talajlakó kártevők jelenlétével. Kikkel állunk szemben és hogyan szemlézhető a jelenlétük a területeinken?

KWS új generációs kukoricahibridek 2019-ben! (Hevesi István, Mindszent)

2018. október 8. 06:03

A KWS Magyarország Kft. a 2019-es szezonra három új kukoricahibridet mutat be a magyar gazdálkodóknak. A KWS SMARAGD, a KWS KASHMIR, a KWS DURANGOa KWS Kukorica Teszt Akadémia program részeként 2018-ban többek között a Csongrád megyei Mindszent térségében is bizonyíthatott.

Megoldást jelenthetnek az új szőlőfajták

06:33

Megoldást jelenthetnek az új szőlőfajták

2024. november 27. 12:50

Az éghajlatváltozás olyan környezeti kihívásokat eredményez, amelyekhez kénytelenek vagyunk adatpálódni a kultúrnövényeink szintjén is. A nemesítés eszközeit felhasználva kiváló fajták állnak rendelkezésre ma is, amelyek megkönnyíthetik a jövő szőlészeinek, borászainak életét.

Újdonság: kalászosok szemenkénti vetése a gyakorlatban

2021. május 1. 08:12

Szemenkénti vetőgép juttatta a talajba az őszi búza vetőmagot Bükön és Mosonmagyaróváron. Az új, ám például Németországban már évek óta alkalmazott technológiához speciális adagolót is fejlesztettek, amivel a kalászosokat is - a kukoricához vagy éppen a napraforgóhoz hasonlóan - szemenként lehet elvetni.

Hardi Percek VI. - SafeTrack nyomkövető rendszer

01:17

Hardi Percek VI. - SafeTrack nyomkövető rendszer

2019. február 1. 06:14

A HARDI SafeTrack funkcióval nem kell kompromisszumot kötnie a szűk fordulási sugár, vagy a stabilitás terén. Ez minimális taposási kárt biztosít biztonságos és kezelőbarát működéssel kombinálva. Egy számítógép folyamatosan figyeli a haladási sebességet és a fordulási sugarat annak érdekében, hogy a nyomkövető rendszer által végrehajtott korrekció mindig a lehető legbiztonságosabb legyen.

Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjat kapott a Vaderstad E-Services rendszere

5:08

Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjat kapott a Vaderstad E-Services rendszere

2024. február 14. 11:10

Az E-services rendszert évekkel ezelőtt vezette be a Vaderstad, mely eleinte a Tempo vetőgépeken jelent meg. A vállalat fejlesztői egy olyan jövőbe mutató megoldást láttak benne, amelyről maguk sem gondolták, hogy ilyen nagy sikere lesz. A tavalyi, novemberi Agritechnica kiállításon az E-Services rendszer segítségével olyan talajművelési megoldást mutattak be amely hozzájárul az autonóm megoldások eszköztárának bővüléséhez.

A burgonya jelene és jövője hazánkban

5:17

A burgonya jelene és jövője hazánkban

2023. augusztus 21. 13:47

Hazánk burgonya-előállítás tekintetében kétségtelenül nagy potenciállal bír, ahogy ezt egykor, az ’50-es, ’60-as években is tapasztalhattuk. Akkortájt az egy főre eső éves burgonyafogyasztás 70 kg-körül alakult, és ennek dacára megvalósulhatott hazánk önellátása. Ma az üzletek polcain azonban halmokban áll az import burgonya, és ez a jelenség fájdalmasan érinti a hazai termelőket, és sokszor a hazai termelőt támogatni vágyó fogyasztót is. A magyar burgonya jelenéről, jövőjéről tartottak előadást az ágazat meghatározó szakemberei Gyulatanyán.